A HPV-oltás 90 százalékkal csökkentette a méhnyakrákot

2021. november 08.
A humán papillomavírus, közismert nevén HPV elleni vakcina az első gyakorlati használatból levont adatok szerint kilencven százalékkal csökkentette a méhnyakrákos megbetegedések számát Nagy-Britanniában.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézete történelminek nevezte az eredményt, és hangsúlyozta, hogy ez valódi bizonyíték arra, hogy a védőoltás működik. Szinte minden méhnyakrákos esetet a HPV okoz, így az oltás bevezetésekor is reménykedtek abban, hogy a széles körű vakcinálás szinte megszüntetheti a betegséget. Ám a gyakorlat minden várakozást felülírt. A tudósok szerint a siker azt is jelenti, hogy akit beoltottak, annak kevesebbszer kell méhnyakrák-szűrésre járnia

hpv-oltas-mehnyakrak-megelozes

A méhnyakrák a negyedik leggyakoribb ráktípus világszerte a nőknél, több mint 300 ezer nő halálát okozza évente. Tízből kilenc haláleset az alacsony és közepes jövedelmű országokban történik, ahol nagyon kevesen járnak méhnyakrák-szűrésre. Ezért a kutatók szerint a vakcina még fontosabb lenne ezekben az országokban, mint a Nagy-Britanniához hasonló gazdag nemzeteknél. Több mint száz ország kezdte el a HPV-vakcina használatát az Egészségügyi Világszervezet programjának keretében. A cél az, hogy közelebb kerüljünk a méhnyakrák felszámolásához. 

Az Egyesült Királyságban a 11-13 év közötti lányoknak ajánlják fel az oltást attól függően, hol élnek. 2019 óta a fiúk is beoltathatják magukat. A HPV-oltás csak a fertőzést előzi meg, ha már a szervezetbe került a vírus, nem tudja kiirtani onnan. Ám a vírus olyan széles körben elterjedt, hogy már azelőtt be kell oltani a gyermekeket, hogy szexuálisan aktívvá válnának, hiszen a vírus első sorban szexuális úton terjed. 

A Lancet orvosi szaklapban publikált tanulmányban a 2008 óta szerzett eredményeket és tapasztalatokat összegezték. Ekkor vezették be a lányoknak először az oltást Angliában. Ezek a diáklányok ma a húszas éveikben járnak. A tanulmányból kirajzolódott, hogy ebben a korosztályban mind a rákmegelőző állapot kialakulása csökkent, míg a méhnyakrákos esetek száma 87 százalékkal esett vissza. „A hatás óriási” – mondta Peter Sasieni professzor, a londoni King’s College kutatója. 

A hatás nem volt ennyire nagy, amikor idősebb tiniket oltottak be egy utólagos oltási kampány keretében. Ennek az az oka, hogy közülük kevesebben oltatták be magukat, illetve valószínűleg ők már szexuálisan aktívak voltak. 

A kutatók úgy becsülik, hogy a HPV elleni oltási program a bevezetése óta 450 méhnyakrákos megbetegedés és 17 200 esetben a rákmegelőző állapot kialakulását előzte meg. Sasieni professzor szerint ez azonban csak a jéghegy csúcsa, mivel a beoltottak még mindig nagyon fiatalok ahhoz, hogy méhnyakrákosak legyenek, így a szám valószínűleg ennek sokszorosa lesz, ahogy telik az idő.

Forrás: BBC News Fotó: Unsplash

Olvass tovább!