Hány számot látsz a képen? Megvan mind a 10?

2022. szeptember 28.
A TikTok-on terjedő optikai illúzión csupán az emberek 0,1 százaléka találja meg mind a 10 elrejtett számot.

A zavarba ejtő optikai illúzió határozottan próbára teszi az ember agyát, nem könnyű megtalálni mind a tíz számot a képen. Az első néhány szám azonnal nyilvánvaló, ám a többit már korántsem ilyen könnyű meglátni. Pedig akinek igazán jól dolgozik az agya, 6 másodperc alatt képes megtalálni mind a 10 elrejtett számot.

A TikTokon terjedő videó szerint azonban csupán az emberek 0,1 százaléka tartozik azok közé, akik sikeresen megtalálják – különösen pár másodperc alatt – az elrejtett számokat.

Hány számot látsz?

A képillúzión 10 számot rejtettek el. 4 azonnal szembeötlő: a 6, 8, 4 és az 1 azonnal kirajzolódik, amint a képre nézünk. De a maradék hat már jobban feladja a leckét. A TikTokon próbálkozóknak az 5-ös adta fel a leckét legjobban. 

@purpzosaur

Monke protec #cool #fypシ #illusion #crop

♬ original sound – Respect

Szerencsére azok, akik könnyebben megtalálták a számokat, adtak tippeket arra nézve, hogyan láthatjuk meg mi is mind a 10 számot, beleértve az 5-öst és a 9-est is. „Csak annyit kell tenni, hogy megfordítod a telefonod, hogy lásd a 9-est” – javasolta egy TikTok-felhasználó.

„Az 5-öst akkor látni, amikor a gorilla elkezdi lengetni a jobb kezét, a 7-es fejjel lefelé a Sharee a negyedik karnál” – egészítette ki másvalaki.

Hogy működik az illúzió?

Ez a kép az úgynevezett szó szerinti optikai csalódások csoportjába tartozik. Ezek úgy működnek, hogy több kisebb képet raknak össze, ami kiad egy nagyot. Ebben a konkrét esetben a számokat gyúrták össze egy nagy képpé. 

„A literális illúziók önmagukért valók. Nincs különösebb célja az ilyen típusú optikai csalódásoknak, nem használhatók szellemi vagy pszichológiai célokra – áll a New York-i Illúzió Múzeum magyarázatában. – A legismertebb szó szerinti illúziók művészeti alkotások. Sokat közülük nem is azért alkottak, hogy bármilyen illúziót hozzanak létre.”

Forrás: National World Fotó: TikTok

Olvass tovább!