Töltsd ki a világ legrövidebb IQ-tesztjét, és megtudod, okosabb vagy-e, mint az átlag

2022. szeptember 23.
Nagyon könnyen tesztelhetjük, vajon tényleg olyan okosak vagyunk-e, mint amilyennek gondoljuk magunkat. Három egyszerű(nek tűnő) kérdésből áll a világ legrövidebb intelligenciatesztje. Próbáld ki, tudod-e a választ!

A TikTokon került elő nemrég ismét a világ legrövidebb IQ-tesztje, amit mostanra több mint 5 millióan láttak és próbáltak meg válaszolni a három kérdésre. A teszt kérdései egyébként nem légből kapottak. 

iq-teszt-harom-kerdes

Az emberek 17 százaléka képes csak gyorsan és helyesen válaszolni a világ legrövidebb IQ-tesztjének kérdéseire.

A világ egyik leghíresebb tudásközpontja, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) korábbi professzora, dr. Shane Frederick dolgozta ki 2005-ben, melyik az a három kérdés, amivel felmérhető valakinek az intelligenciája hosszadalmas tesztelés nélkül. A kutatás részeként Frederick professzor háromezer olyan emberrel töltette ki a tesztet, akik különböző társadalmi-gazdasági háttérrel és iskolázottsággal rendelkeztek. Csupán 17 százalékuk tudott helyesen válaszolni mindhárom kérdésre.

Mutatjuk, melyik három kérdésből áll a világ legrövidebb intelligenciatesztje:

  1. Egy ütő és egy labda 110 forintba kerül. Az ütő 100 forinttal többe kerül, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?
  2. Ha öt gép öt perc alatt öt terméket gyárt le, mennyi ideig tart 100 gépnek 100 termék legyártása?
  3. Egy tóban tavirózsák nőnek. Minden nap megduplázódik a tavirózsák száma. Ha 48 napig tart, mire a tavirózsák beborítják teljesen a tavat, mennyi idő alatt lesz tele a tó fele tavirózsákkal?

Mielőtt elárulnánk a helyes válaszokat, elárulunk még egy fontos tényezőt: az idő is számít. Minél gyorsabban oldja meg valaki a rövid IQ-teszt feladványait, annál valószínűbb, hogy magas az intelligenciája. Ha egy percen belül készen van, akkor az IQ-ja nagy valószínűséggel bőven 100 fölött lehet.

Mik a helyes válaszok?

  1. 5 forintba (Ha az ütő 105 forint, a labda pedig 5, akkor száz forinttal drágább az ütő és az kettő együtt kiadja a 110 forintot.)
  2. 5 perc (Az összerakás ugyanannyi ideig tart 100 gépnek is, mint egynek vagy ötnek.)
  3. 47 napig (Elsőre rávágnánk, hogy 24 napig, ám minden nap duplázódik a tavirózsák mennyisége, így mielőtt teljesen beborítanák a tavat, az azt megelőző napon kell félig lennie tavirózsákkal.)

Ha mindhárom kérdésre gyorsan és helyesen válaszoltál az IQ-teszten, gratulálunk! Lehet, hogy zsenivel van dolgunk?

Forrás: The Tab Fotó: Getty Images

Olvass tovább!