A kutyád tényleg tudja, hogy mikor vagy stresszes

2022. szeptember 30.
Egy tanulmány megerősítette, hogy négylábú kedvenceink képesek kiszimatolni a pszichés állapotunkat jelző szagokat.

Már régóta lehet tudni, hogy a kutyák felismerik, mit gondolunk és érzünk, gyakran sokkal előbb is, mint mi. Legjobb szőrös barátaink különböző betegségeket is megéreznek kifinomult szaglószervük segítségével, de olyan vizuális jeleket is tudnak értelmezni, mint az arckifejezéseink és a mozdulataink. Érdemes rájuk odafigyelnünk, mert gyakran még azelőtt felhívják a figyelmünket valódi érzéseinkre, hogy mi magunk realizálnánk őket.

A belfasti Queen’s University kutatói most rájöttek arra, hogy a kutyák képesek különbséget tenni a pszichés alapállapot és stresszállapotok között, mégpedig a szagunk segítségével. A kutatók azt tanulmányozták, hogy a kiképzett kutyák felismerik-e a különbséget a kísérlet kezdetekor, majd a stresszhatás után vett minták között – a résztvevőket fejszámolási feladatok megoldására kérték, amelyek úgy tűnik, nagyon megterhelőnek bizonyultak.

A szakemberek négy kiképzett kutyát, Treót, Fingalt, Sootot és Winnie-t hívták segítségül a kísérlethez. A négy állattal összesen 36 lehelet- és izzadtságmintát szagoltattak meg, amit harminc nőtől és hat férfitól gyűjtöttek be, a kísérlet eredményei pedig megbízhatónak minősültek, ugyanis pozitív megerősítés segítségével képesek voltak különbséget tenni a szagminták között.

Forrás: Psichology Today, Fotó: Unsplash

Olvass tovább!