Egyedül hagynád otthon a kutyád? Ezt a 4 dolgot kell tenned!

2022. augusztus 27.
A kutyák ebben olyanok, mint a kisgyerekek. Ha sokáig maradnak egyedül, unatkozni kezdenek, és rengeteg ötletük támad, amivel rendetlenséget csinálhatnak otthon. A szakértő azt is elárulta, mennyi ideig hagyhatjuk egyedül a kutyánkat a hasznos tippeken túl.

Rengeteg ember fogadott örökbe vagy vásárolt kutyát a koronavírus-járvány alatt. Sok embernek viszont vissza kell térnie az irodába, ha nem is a hét minden napján, de pár napot biztosan a munkahelyén tölt az eddigi teljes munkaidős home office helyett. Ez azt is jelenti, hogy ha nem kutyabarát a munkahely, otthon kell hagyni egyedül a kutyát. Ez hatalmas váltás a szoros együttlét után mind a kutyának, mind a gazdiknak, ami számos ponton okozhat problémákat. 

kutya-egyedul-otthon

Milyen hosszan maradhat egyedül a kutya?

A kölyökkutyák még sokkal jobban igénylik a gazdik jelenlétét otthon, a felnőtt kutyák tűrőképessége viszont személyiségfüggő. 

Kiskutyák Alapvetően az határozza meg, mennyi ideig hagyhatjuk otthon egyedül a kölyökkutyát, hogy milyen gyakran kell levinnünk elvégezni a dolgát. Általánosságban elmondható, hogy a kiskutyák minden hónappal egy órával tovább tudják tartani a vizeteltüket, mint ahány hónaposak. Tehát egy négy hónapos kutya nagyjából öt órát bír ki pisilés nélkül – mondta Dr. Kristi Flynn, a Minnesota Egyetem Állatorvosi Karának professzora. – Ez a szám hét hónapos korig növekszik, maximum nyolc óra az, amennyi időre a kutyánkat magára hagyhatjuk.”

Felnőtt kutyák A felnőtt kutyát sem hagyhatjuk magára 6-8 óránál tovább, mert a hólyagja nem bír ennél többet. Ugyanakkor érzelmileg is megterhelő lehet a kutyáknak, amikor néhány óránál többet kell a gazdájuk nélkül tölteniük. Vannak önállóbb és társfüggőbb kutyák, ez nagyban meghatározza, mennyi ideig képesek egyedül maradni. 

Mivel minden kutya más, figyeljük a saját kedvencünk viselkedését. Ha azt tapasztaljuk, hogy depressziós, rombol vagy letargikussá válik attól, hogy egyedül hagytuk, biztosan túlléptük azt az időtartamot, amennyit képes egyedül maradni a kutyánk. 

„Az is gyakori, hogy a kutya nem képes tartani a hólyagját vagy a székletét tovább, amitől pánikba esik. De önmaguk szórakoztatására is nagyon kreatív és romboló dolgokat képesek kitalálni a kutyáink” – mondta Dr. Liz Stelow, a UC Davis Állatorvosi Karának állat viselkedéskutatója. „Ilyenkor érkezik haza a gazdi arra, hogy a kutyája szétszedte a kanapét.”

Idős kutyák Amikor a kutya átlép az idős korba, ami fajtától függően lehet már akár 6-7 éves kutya is, ismét kevésbé lesz képes tartani a vizeletet, így rövidebb időre hagyhatjuk csak otthon, mivel gyakrabban ki kell vinnünk. 

Hogyan könnyíthetjük meg a kutyánknak az egyedüllétet?

„Amíg a kutyánknak jó és megfelel a szükségleteinek, nyugodtan otthon hagyhatjuk egyedül” – mondta Dr. Flynn, aki azt is elárulta, hogyan tehetjük biztonságosabbá és komfortosabbá a kutyánk számára, amikor egyedül kell otthon lennie

  1. Találjuk meg, hol érzi magát biztonságban a kutyánk. Nagyon fontos, az otthonunkon belül hol hagyjuk a kutyát. A maximális biztonságérzet érdekében a kedvenc helyeit ne zárjuk el tőle, itt tud megnyugodni legjobban. Ez lehet az a helyiség, ahol az ágya van, szobakennel vagy a játékai, amivel szórakoztatni tudja magát. Tegyük azonban kutyabiztossá a lakást: ürítsük ki a szemetest, zárjuk be azokat a helyiségeket, ahova nem szeretnénk, ha bemenne és csukjuk be az ablakokat.
  2. Sétáltassuk meg, mielőtt otthon hagyjuk egyedül. Ha tudjuk, hogy most néhány órát távol leszünk, előtte mozgassuk le a kutyát. Ha elfárad, jobban viseli majd az otthonlétet is. Hagyjuk minél többet szaglászni, ezzel nem csak fizikailag, de mentálisan is elfárad. 
  3. Hagyjunk háttérzajt. A külső zajok – kukásautó, dudálás, kintről hallatszó ugatás – feszültté tehetik a kutyánkat, ezért ne hagyjuk teljes csendben otthon. Ez lehet rádió, zene vagy tévé, ami eltereli a figyelmét a kinti hangokról.
  4. Ne hagyjuk szórakozás nélkül. Jó, ha valamilyen különleges kedvenccel hagyjuk otthon a kutyánkat, mielőtt elmegyünk. Ez lehet egy kitömött játékállat, amit csak ritkán kap meg, és csökkenti a szorongását, míg mi távol vagyunk. Azok a játékok is hasznosak, amelyekbe jutalomfalatokat rejtünk, ezek is jó időre lefoglalják a figyelmét. Mielőtt otthon hagyjuk, jó, ha előtte kísérletezünk a különböző játékokkal, melyik működik a leghatásosabban a mi kutyánknál. 

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!