Így csökkenthető a vedlés bármelyik kutyafajtánál

2022. szeptember 30.
Már messziről kiszúrható, ki az, akinek kutyája van – a szövetkabátját, autó ülését borító szőrszálakról. Vagy arról, hogy a tökéletes porszívót keresi folyton. De muszáj minden ősszel és tavasszal szembenéznünk a vedlés minden velejárójával?

Persze választhatunk olyan kutyafajtát is, amelyik nem hullajtja a szőrét, de ha pont egy olyan kutyába szeretünk bele, amelyik nem ilyen, nem valószínű, hogy a vedlés miatt hagyjuk majd ott a menhelyen. Ráadásul fajtától függetlenül elő-előfordulhatnak azért kósza szőrszálak bárhol a lakásban, ahol a kutya jár. Csökkenthető a vedlés bármelyik fajtánál? És ha igen, hogyan?

kutya-vedles

Bármelyik kutyafajtánál elérhetjük, hogy ne hullassa a szőrét

A vedlés nem csak a fajtától függ

„Vannak kutyafajták, amik jobban vedlenek, például a husky, a szamojéd vagy a német spitz, és vannak, amik kevésbé, például az uszkár vagy a bichon frisé – mondta Randy Klein kutyakozmetikus. – De több múlik azon, milyen a kutya étrendje és hogyan gondozzák a szőrét. A vedlés nagyon jól megmutatja, mi zajlik a kutyánk szervezetében. Bármelyik kutya lehet nem vedlős, ha megfelelően gondozzák.

Étrend és vedlés

Ha csökkenteni szeretnénk a vedlés mértékét, az első és legfontosabb dolog a kutyánk étrendjének felülvizsgálata. A tiszta húsból, némi zöldségből, kevés gabonaféléből, multivitaminokból és ómega-3 zsírsavat tartalmazó olajokból – például vadlazacolaj táplálékkiegészítő – álló étrend ideális ahhoz, hogy minél kevésbé hullassa a szőrét a kutyánk. „A legjobb a nyers étrend, ezt követi az enyhén főzött, majd végül a szárazeledel, ha rangsort kellene felállítanom” – mondta Klein. 

Így ápoljuk a kutya bundáját

A helyes étrend mellett a helyes kefélés a másik fontos dolog, ami igazán számít a vedlés szempontjából. „Amikor kifésüljük a kutyánk bundáját, serkentjük a vérkeringést az adott területen – magyarázta a kutyakozmetikus. – Minél aktívabb a vérkeringés, annál kevésbé vedlik majd a kutyánk.” A kutya bundájának kifésülése azért is fontos, mert így elkerülhető, hogy összecsomósodjon a szőr, ami fájdalmasan húzhatja a kutya bőrét. Hetente legalább négyszer javasolt kifésülni a kutya bundáját.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!