Piperkőc vikingek és konyakban fürdő francia királyné

2022. október 02.
Mit fújt magára még a kivégzése előtt is Mária Antónia francia királyné? Milyen szappant használtak a vademberként számon tartott vikingek?

Piperkőc vikingek – Így tisztálkodtak a skandináv „vademberei”

A kócos, hosszhajú vikingek úgy masíroztak Európában, hogy még most is imádja a történetüket Hollywood. De ellentétben az előítéletekkel, a vikingek nagyon is sokat adtak a higiéniára

Ma már lépten-nyomon, különleges kézműves szappanokkal találkozni az üzletekben, de hidd el, hogy ezeket a különleges tisztálkodási eszközöket már a vikingek is használták. A skandináv harcosok egy nagyon erős, különleges szappant kentek magukra, amelyekkel nemcsak a bőrüket, de a hajukat is mosták, így védekezve a fejtetű ellen.

Az előbbiből talán már kitalálhattátok, hogy az sem éppen valós feltételezés a vikingekről, hogy hetekig nem fürödtek. Mivel a hajózó vikingeknek hetente kellett kikötniük, így volt alkalmuk arra, hogy megfürödjenek a közeli folyókban, tavakban. Persze ez még mindig távol áll a mai kor emberének szokásától, hogy naponta kétszer tusolunk vagy fürdünk, de a feltételezés ellenére a vikingek legalább heti egyszer vízben csutakolták testüket.

Viking a folyónál

Hetente egyszer a vikingek folyókban fürödtek (fotó: Getty Images)

De nem a szappan volt az egyetlen piperecikk, amit már a vikingek is használtak. Persze piperkőcnek nem lehetne nevezni őket, de megannyi vikingsírból kerültek elő csipeszek, fésűk vagy éppen borotválkozásra használt kések. Még fültisztítót is használtak, ami egy állatcsontból kialakított kiskanál volt. Ha azt vesszük, a maguk korában nagyon is figyeltek a higiéniára, de még az öltözködésre is. Azzal pedig, hogy felülmúlták az akkori angolszász higiéniai normákat, idegenföldön is meghódították az asszonyok szívét. A középkori Skandinávia „vadembereiről” sok hasonló hamis mítosz él még ma is. Ezekkel számol le a National Geographic A Vikingek: A dicsőségtől a bukásig című új sorozata.

Konyak és citrom a francia udvarban

Sok száz évvel a vikingek után egy francia asszony szépségéről beszélt mindenki. Mária Antónia francia királyné nem sokat törődött az éhező néppel – később ez is lett a veszte –, ellenben annál többet foglalkozott saját külsejével. Egyik kedvenc arcápoló pakolása konyakból, tejből, tojásfehérjéből és citromból állt. Nagyon nem lőtt mellé, hiszen a konyak a pórusait húzta őket, a citrus a hámlasztásban segített neki.

Az ékszermániás királyné egy különleges parfümöt is használt. Az illatot Jean-Louis Fargeon alkotta meg számára, és Mária Antónia még akkor is használta, amikor bebörtönözték. A parfüm rózsa, jázmin és bergamott keverékéből állt. Az utolsó üvegcse pedig a királyné bizalmasához, Louise-Élisabeth de Croÿ de Tourzelhez került.

 Marie Antoinette portré

Még a börtönben is nála volt egy üvegcse parfüm (fotó: Getty Images)

Sissi jeges fürdője

A fiatalon megházasodó, majd a bécsi udvarban szomorkodó Sissi nemcsak a diétát vitte túlzásba, de a szépségápolás is igazi függőség lett számára. Nem volt ritka, hogy egymásután többször ugrált a gőzfürdőből a jéghideg vízbe, mely a bőrére volt jótékony hatással. Kedvelte a különböző gyógynövényes fürdőket, ahogyan igyekezett a különböző illatos olajakat is magára kenni, vagy a fürdővízébe önteni. Minden reggel érkezett hozzá a fodrász, hogy csodás hajkoronát készítsen számára. Nem volt elég, hogy lefekvés előtt órákig fésülték a haját a szolgálólányok, másnap reggel a fodrásznak is meg kellett ugyanezt tennie. Hogy mivel mosták Sissi csodás haját? Nos, a pletykák szerint tojássárgájából és pálinkából kikevert löttyel. Balzsamozáshoz pedig levendulából és narancsból kinyert olajat használt.

Sisi és Ferenc József sorozat

Sissi hajához csak kesztyűben érhettek hozzá (fotó: RTL klub/Sajtóklub)

 

Ezt már olvastad?