Hány lyuk van a pólón? Sose találod el!

2022. október 13.
Első látásra két lyuknak tűnik, másodikra a szemfülesebbek már rájönnek, hogy legalább kétszer annyi lyuk van a pólón az optikai csalódáson. De még ez is távol van a valódi megoldástól.

Az a jó az optikai csalódásokban, hogy sokszor nemcsak a szemünket, de az agyunkat is becsapja, ami arra késztet minket, hogy dolgoztassuk kicsit az agysejtjeinket, ne csak reflexből oldjuk meg a feladatokat. Itt van például ez a feladványnak is beillő optikai illúzió, amelynél azt kell megmondanunk, hány lyuk van a pólón.

polo-lyuk-optikai-csalodas

Nagyon kevesen tudják megmondani, hány lyuk van a pólón

Ha gondolkodás nélkül vágjuk rá, mennyi lyukat látunk a pólón az optikai csalódáson, valószínűleg kettőt mondunk. Majd szinte azon nyomban a homlokunkhoz kapunk, hiszen legalább négy lyuknak kell lennie, mivel látjuk a póló mögött a hátteret.

De van egy rossz hírünk: nem ez a helyes válasz. Eleve beugratós ugyanis a kérdés, hiszen ha az a kérdés, hány lyuk van a pólón, akkor beleszámít a nyaka, az alja és a két ujja is, így összesen nyolc lyukat tudunk megszámolni a pólón. Ez pont hattal több, mint amennyit elsőre mondtunk volna, amikor elénk került az optikai csalódás.

Forrás: India Times Fotó: Unsplash, Bright Side

Olvass tovább!