Mozog vagy sem? Szó szerint eldobjuk az agyunkat ettől az optikai illúziótól!

2022. október 30.
Perceken át leragad az ember az optikai illúzió előtt, és nem akar hinni a szemének. Az apró figurák futnak és ugranak, pedig ez egy álló kép. Mégis hogy lehet?!

Szélviharként söpört végig a Twitteren a Jagarikin nevű felhasználó által készített optikai illúzió, amelyen apró emberkék futnak és ugranak le a lépcsők tetejéről. Ami miatt az egész kép annyira különleges, hogy ez valójában egy állókép, és egyáltalán nem mozog. Csak az agyunk hiszi azt, hogy a figurák mozognak. De hogy lehet ez? Az alapelv még csak nem is bonyolult. 

Jagarikin munkája egy úgynevezett fordított phi-jelenség. Ez azt jelenti, hogy világos és sötét színek használatával megteremti a mozgás illúzióját. A nagy kontraszt a felvillanó színek között becsapja a szemünket, és az agyunk azt hiszi, hogy az álló kép előre mozog. Ha koncentrálunk és egyetlen figurára fókuszálunk csak, megláthatjuk, hogy az valójában nem mozog. 

Az egyetlen kivétel az alakok között a jobb alsó. Ez valóban mozgatja a karjait és a lábait előre-hátra, de még ha ezt le is takarjuk, az illúzió akkor is működik. Annyira hipnotikus a kép, hogy lehetetlen abbahagyni a nézését. 

Ha még mindig nem sikerült meglátnunk, hogy jön létre a mozgás, ezen a képen a változó színek nélkül is megmutatják, hogyan hozzák létre a mozgás imitációját a színek illúziókeltő hatása nélkül.

Forrás: Design Taxi Fotó: Twitter

Olvass tovább!