Ez a 4 pénisztípus létezik a tudomány szerint

2022. december 14.
Miközben a különböző vaginákat lelkesen ünnepli a világ, a péniszek ezerarcú világáról sokkal kevesebb szó esik! Eláruljuk, milyen négy fő kategóriát jelöl ki a tudomány a péniszek formáját illetően, és hogy mi az, ami problémát jelezhet.

Ahogyan nincs két egyforma vagina, úgy nincs két egyforma pénisz sem – léteznek azonban tipikus kategóriák, amikbe a legtöbb hímvessző besorolható. Fontos igazság, hogy a forma alapvetően nem predesztinálja a szexuális teljesítményt (ahogyan a méret sem feltétlenül), mindazonáltal van egy, ahol bizonyos esetekben érdemes lehet elgondolkodni az orvosi viziten.

1. A nagyfejű

A név magáért beszél: ennél a típusnál a makk, a pénisz „kalapja” nagyobbnak tűnik, mint a törzs. Dr. David Shusterman urológus, a BuzzFeed szakértője szerint egyébként a péniszek ötöde ebbe a kategóriába sorolható.

2. A sörösüveg

Ennél a típusnál épp az előbbi ellenkezője igaz: a pénisz a tőnél vastagabb, majd a makk felé kissé elvékonyodik, akárcsak egy klasszikus sörösüveg.

penisz-forma-tudomanyAz enyhe görbület még nem jelez gondot

3. A kunkori

Dr. Shusterman szerint a férfiak 10-20 százalékának péniszében enyhe kanyarulat látható, ami teljesen normális, biológiai sajátosságokból fakadó jelenség – a péniszt a medencéhez kötő szalagok okozzák.

4. A görbe

Az extrém görbület (kb. 30-60 fok között) azonban már problémát jelezhet, könnyen lehet ugyanis, hogy Peyronie-kórra utal. Ennél a betegségnél a hímvessző kötőszövete megvastagodik, a pénisz rostos tokja hegesedni kezd, ami a pénisz elferdüléséhez vezet.

A merevedésnél látható extrém görbület idővel nyugalmi állapotban is láthatóvá válhat – ezt tehát mindenképpen érdemes lehet megmutatni egy szakembernek.

Forrás: Marie Claire UK Fotó: Getty Images

Olvass tovább!