Az anális szextől is teherbe lehet esni – így történhet meg

2022. szeptember 23.
Nem vagyunk akkor sem védve a nemkívánatos terhességtől száz százalékig, ha az anális szexet választjuk inkább. Még akkor is célszerű óvszert használni az anális szex közben, ha fogamzásgátlót szedünk.
  • Nagyon ritka, hogy valaki anális szextől esik teherbe, de nem lehetetlen.
  • Például úgy történhet meg, ha az ondó lecsorog a végbélnyílásból a hüvelybe, például ha hason fekszünk az anális szex után.
  • Az ondót átvihetjük orális szex útján vagy az ujjunkkal is a vaginába az ánuszból.

„Nagyon ritka, de nem lehetetlen – fogalmazott dr. Mary Jane Minkin szülész-nőgyógyász szakorvos, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának professzora azzal kapcsolatban, lehetséges-e teherbe esni anális szextől. – Nem maga az anális szex vezet várandóssághoz, hanem inkább az anális szexszel kapcsolatos egyéb körülmények” – tette hozzá a professzor, aki azt a három esetet is vázolta, ami növeli annak esélyét, hogy teherbe essünk az anális szex után.

analis-szex-terhesseg

1. Az ondó kicsorog a végbélnyílásból

Ha valaki a végbélnyílásunkba ejakulál, mindig van esély arra, hogy az ondófolyadék kicsorogjon. Ha ez megtörténik, arra is van esély – bár nagyon kicsi –, hogy a hüvelybe folyjon az ondó. Ez legnagyobb eséllyel akkor történhet meg, ha a hasunkon fekszünk vízszintes testhelyzetben az anális szex után, és az ondó le tud csorogni. Például ha valaki hason alszik, és rögtön elalszik szex után. 

2. Ujjazás vagy orális szex az anális együttlét után

Ha az anális szex után még folytatódik az aktus, azzal átviheti a partnerünk az ondót a hüvelyünkbe. Nagyjából 32 milliméter a távolság az ánusz és a vagina között, ami elég kicsi, ha csak arra gondolunk, hogy nagyjából ilyen hosszú egy ajakbalzsam doboza is. Mivel ez a két testnyílás ilyen közel van egymáshoz, nagyon könnyen átkerül az ondófolyadék a hüvelybe. Az ujjazás vagy orális szex tovább növelheti az esélyét, hogy véletlenül a spermiumok a hüvelybe jussanak és teherbe essünk. 

3. Ha volt hüvelyi közösülés is az anális szex előtt vagy után

Ha óvszer nélkül kerül a pénisz a hüvelybe, bármikor van esély a teherbe esésre, még akkor is, ha az ejakuláció maga a végbélnyílásba is történik meg. 

  • Gyakori a hüvelyi szex bemelegítésként az anális előtt, ilyenkor az előváladék miatt eshetünk teherbe. Ez egy tiszta folyadék, amit a pénisz termel ejakuláció előtt, de spermiumok ebben is találhatók. Egy 2013-as vizsgálat szerint az előváladék-minták 40 százaléka tartalmazott aktív spermiumokat. 
  • Ha azután kerül a hüvelybe a pénisz, hogy az ánuszba ejakulált, a pénisz átvihet spermiumokat a végbélből a hüvelybe. Arról nem is beszélve, hogy olyan baktériumokkal együtt, melyek csúnya hüvelyi és húgyúti fertőzéseket is okozhatnak. 

Hogyan ne legyünk terhesek anális szex során?

Az esély kicsi, de tényleg megtörténhet, hogy teherbe esünk akkor is, ha az ejakuláció a végbélbe történik. „De ha például megfürdünk rögtön az anális együttlét után, az nem jelent különbséget” – mondta a nőgyógyász. 

A legjobb, amit tehetünk, ha óvszert használunk. Ez nemcsak a nemkívánatos teherbe eséstől, de a nemi úton terjedő betegségektől is megvéd. „Sokkal nagyobb az esély arra, hogy elkapunk valamilyen nemi betegséget, minthogy teherbe essünk az anális szex során” – mutatott rá Minkin. Az ánusz ugyanis tökéletes táptalaj az olyan szexuális úton terjedő betegségeknek, mint a HPV, gonorrea vagy a HIV. Az óvszer használatával ezek esélyét jelentősen csökkenthetjük.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!