- A csináld magad karácsonyi ajándékoknak mindig jobban örül a megajándékozott, hatványozottan igaz ez egy finom likőrre.
- Gyümölcsös és fűszeres változatokat is készíthetünk ajándékba szeretteinknek.
- Érdemes kipróbálni a házi limoncello variációját, mert sokkal finomabb, mint a boltban kaphatók.
Soha nem utasított még senki vissza egy finom, házi készítésű likőrt, ha karácsonyra ajándékba kapta. Ráadásul a különböző szirupokat végtelenül egyszerű elkészíteni, és tökéletesek koktélalapnak és egy finom piskótát meglocsolni is.
Krupnik, avagy a lengyel fűszeres-mézes vodka
Ha röviden össze akarnánk foglalni, ez az ital nem más, mint forralt vodka. Tegyünk bele csillagánizst fahéj helyett, vagy akár egy kis tört szerecsendiót.
Hozzávalók 500 ml-hez:
- 170 ml méz
- 2 szegfűszeg
- 1 egész szerecsendió
- 1 fahéjrúd
- 3 szegfűbors összetörve
- 1 vaníliarúd félbevágva
- 1 kezeletlen héjú citrom négybe vágva
- 340 ml vodka
Elkészítése:
- Tegyünk mindent a citrom és a vodka kivételével egy nagy lábosba 170 ml vízzel, majd közepes lángon lassan forraljuk fel, míg a méz teljesen fel nem oldódik.
- Vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni 10 percig, majd keverjük bele a citromot és a vodkát.
- Fedjük le és hagyjuk állni egy éjszakán át, hogy a fűszerek aromája kioldódjon.
- Finom szitán vagy muszlinon keresztül töltsük az üvegekbe az ajándékba szánt saját készítésű likőrt.
A krupniknak nincs szavatossági ideje, bármeddig eláll, bár valószínűleg nem éli meg az ünnepek végét, ha ilyet adunk ajándékba, mert olyan finom.
Ponche crema
Hollandiában örvend nagy népszerűségnek ez a tojáslikőr-variáció, melynek az alapja ugyanaz, mint az ismertebb nagytestvérnél: fűszerek, tojássárgája és tejtermék, némi brandyvel, whiskeyvel. A ponche cremát Venezuelában készítik hagyományosan karácsony körül.
Hozzávalók 1 literhez:
- 400 ml teljes tej
- 400 ml sűrített tej
- 1 egész szerecsendió, őrölve
- 1 és fél teáskanál őrölt fahéj
- 6 tojás sárgája, enyhén felverve
- 180 ml sötét rum
- 1 lime héja
Elkészítése:
- Melegítsük fel a tejet egy közepes lábosban alacsony hőfokon.
- Keverjük hozzá a sűrített tejet és a fűszereket, enyhén forraljuk fel, majd kapcsoljuk le alatta a tűzhelyt.
- Egy kevés forró tejet keverjünk a felvert tojássárgájához folyamatos keverés mellett, nehogy rántotta legyen belőle, majd lassan adjunk hozzá még 2,5 dl tejet a tojásos keverékhez.
- Öntsük vissza az egészet a lábosba az egészet, kapcsoljuk vissza a gázt, és folyamatosan keverjük addig, míg be nem sűrűsödik.
- Ha már egyenletesen sűrű a keverék, kapcsoljuk le a gázt, és keverjük hozzá a rumot és a lime héjat, míg teljesen homogénné nem válik.
- Tegyük egy aprítóba vagy turmixgépbe a tojáslikőrt, de botmixert is használhatunk, hogy a csomókat eldolgozzuk.
- Szűrőn vagy muszlinon keresztül töltsük az üvegekbe, majd hagyjuk lehűlni.
A tojáslikőr hűtőben tárolva nagyjából hat hónapig áll el.
Aquavit, a skandináv fűszeres likőr
Skandináv ünnepi ital az aquavit, amiben aromás fűszerek adják a melengető ízeket. Rengeteg változata létezik, de a kapor és a narancshéj a leggyakoribb ízesítője, de gyakran kerül bele köménymag is. Az édenmag nem a legegyszerűbben beszerezhető fűszer, de remekül helyettesíthető fekete borssal.
Hozzávalók 700 ml-hez:
- 2 teáskanál köménymag
- 2 teáskanál édesköménymag
- 2 teáskanál kapormag
- 1 teáskanál ánizsmag
- 1 teáskanál édenmag (vagy feketebors)
- 700 ml vodka
- 2 vastag csík citromhéj
Elkészítése:
- Enyhén törjük meg a fűszereket mozsárban, hogy még jobban kiszabadulhassanak az ízanyagok.
- Tegyünk mindent egy befőttesüvegbe, és jól rázzuk össze a vodkát a fűszerekkel.
- Hagyjuk állni 3 napig, hogy kioldódjanak az aromák. Ha erősebb ízt szeretnénk, hagyjuk tovább állni.
- Leszűrve töltsük az üvegekbe, amiket karácsonykor odaajándékozhatunk a szeretteinknek.
A krupnikhoz hasonlóan az aquavit sem romlik meg.
St. Clementscello
A jól ismert limoncello frissítő változata, ami sokkal finomabb otthon elkészítve, mint a boltban megvásárolva, ahol gyakran a vécéillatosítóra emlékeztet inkább, mint a valódi likőrre.
Hozzávalók 1 literhez:
- 600 ml vodka vagy gin
- 2 rúd citromfű, összetörve
- 3 kezeletlen héjú citrom héja
- 3 kezeletlen héjú lime héja
- 4 kaffir citrom levele feltépkedve
- 500 gramm fehér cukor
Elkészítése:
- Öntsük a vodkát vagy gint egy nagy befőttesüvegbe, tegyük bele a citromfüvet, a citrusok héját, a lime levelet. Keverjük el, majd hagyjuk állni egy hétig.
- 400 ml vízzel tegyük a tűzhelyre a cukrot, majd közepes hőfokon kevergessük, míg a cukor fel nem oldódik a vízben.
- Vegyük le a cukorszirupot a tűzhelyről, hagyjuk hűlni 5 percig, majd töltsünk annyi meleg szirupot a citrusos vodkához/ginhez, amennyi belefér az üvegbe.
- Hagyjuk állni még egy hétig, majd szűrőn keresztül töltsük üvegekbe.
A likőr íze az idővel csak egyre mélyül és karakteresebbé válik, a minőségét a végtelenségig megőrzi.
Szerecsendió-szirup
Koktélok, sütemények, palacsinták tökéletes kiegészítője lehet, alkoholt sem tartalmaz, így azoknak a barátoknak, ismerősöknek is tökéletes saját készítésű karácsonyi ajándék lehet, akik nem fogyasztanak alkoholt.
Hozzávalók 400 ml-hez:
- 330 gramm porcukor
- 170 gramm világosbarna nádcukor
- 2 egész szerecsendió, összetörve
Elkészítése:
- Tegyük az összes cukrot egy közepes lábosba 350 ml vízzel, melegítsük gyöngyözésig, majd kevergessük, míg fel nem oldódik a cukor.
- Tegyük bele a szerecsendiót, óvatosan forraljuk néhány percig, majd kapcsoljuk le a gázt, és hagyjuk kicsit kihűlni.
- Töltsük tiszta üvegekbe, majd ha teljesen kihűlt, tegyük hűtőbe.
A fűszeres szirupot hűtőszekrényben kell tárolni, nagyjából egy hónapig áll el.
Málna- és citromfűaromájú rumos limonádé
Ez a házilag készített likőr már-már koktélnak is nevezhető, de hasonlít a ciderhez vagy habzó borhoz is. Ne dobjuk ki a málnát, amit leszűrünk az üvegekbe töltés közben, joghurton, palacsintán vagy zabkásán csodás lesz.
Hozzávalók 250 ml-hez:
- 200 gramm porcukor
- 240 ml almaborecet
- 1 szál citromfű, a külső héja eltávolítva
- 250 gramm málna, enyhén összetörve
Elkészítése:
- Tegyük a cukrot és az ecetet egy lábosban a tűzhelyre, alacsony hőmérsékleten, időnként megkeverve gyöngyöztessük, majd kapcsoljuk le a gázt.
- Törjük össze a citromfüvet egy sodrófával, hogy még jobban kioldódjanak az ízek belőle, majd tegyük a málnával együtt egy üvegbe.
- Öntsük rá a meleg, cukros almaborecetet a tetejére, fedjük le muszlinnal (vagy hasonló anyaggal).
- Hagyjuk hűlni és állni legalább 24 órát.
- Szűrjük sterilizált üvegekbe az italt, tartsuk hűtőben egy hetet, mielőtt elajándékoznánk.
Hűtőszekrényben körülbelül 4 hétig áll el a málnás likőr.
Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images