6 DIY likőr, amit ajándékba adhatsz karácsonykor

2022. december 16.
Limoncello thai ízekkel, málnás almabor, szerecsendió-szirup, fűszeres skandináv pálinka, Venezuela válasza a tojáslikőrre és lengyel mézes vodka.
  • A csináld magad karácsonyi ajándékoknak mindig jobban örül a megajándékozott, hatványozottan igaz ez egy finom likőrre.
  • Gyümölcsös és fűszeres változatokat is készíthetünk ajándékba szeretteinknek.
  • Érdemes kipróbálni a házi limoncello variációját, mert sokkal finomabb, mint a boltban kaphatók.

Soha nem utasított még senki vissza egy finom, házi készítésű likőrt, ha karácsonyra ajándékba kapta. Ráadásul a különböző szirupokat végtelenül egyszerű elkészíteni, és tökéletesek koktélalapnak és egy finom piskótát meglocsolni is. 

Krupnik, avagy a lengyel fűszeres-mézes vodka

A lengyel fűszeres-mézes vodka igazi karácsony ízű likőr

A lengyel fűszeres-mézes vodka igazi karácsonyízű likőr

Ha röviden össze akarnánk foglalni, ez az ital nem más, mint forralt vodka. Tegyünk bele csillagánizst fahéj helyett, vagy akár egy kis tört szerecsendiót. 

Hozzávalók 500 ml-hez:

  • 170 ml méz
  • 2 szegfűszeg
  • 1 egész szerecsendió
  • 1 fahéjrúd
  • 3 szegfűbors összetörve
  • 1 vaníliarúd félbevágva
  • 1 kezeletlen héjú citrom négybe vágva
  • 340 ml vodka

Elkészítése:

  1. Tegyünk mindent a citrom és a vodka kivételével egy nagy lábosba 170 ml vízzel, majd közepes lángon lassan forraljuk fel, míg a méz teljesen fel nem oldódik.
  2. Vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni 10 percig, majd keverjük bele a citromot és a vodkát.
  3. Fedjük le és hagyjuk állni egy éjszakán át, hogy a fűszerek aromája kioldódjon. 
  4. Finom szitán vagy muszlinon keresztül töltsük az üvegekbe az ajándékba szánt saját készítésű likőrt. 

A krupniknak nincs szavatossági ideje, bármeddig eláll, bár valószínűleg nem éli meg az ünnepek végét, ha ilyet adunk ajándékba, mert olyan finom.

Ponche crema

A ponche de crema a venezuelai tojáslikőr

A ponche crema a venezuelai tojáslikőr

Hollandiában örvend nagy népszerűségnek ez a tojáslikőr-variáció, melynek az alapja ugyanaz, mint az ismertebb nagytestvérnél: fűszerek, tojássárgája és tejtermék, némi brandyvel, whiskeyvel. A ponche cremát Venezuelában készítik hagyományosan karácsony körül.

Hozzávalók 1 literhez:

  • 400 ml teljes tej
  • 400 ml sűrített tej
  • 1 egész szerecsendió, őrölve
  • 1 és fél teáskanál őrölt fahéj
  • 6 tojás sárgája, enyhén felverve
  • 180 ml sötét rum
  • 1 lime héja

Elkészítése:

  1. Melegítsük fel a tejet egy közepes lábosban alacsony hőfokon. 
  2. Keverjük hozzá a sűrített tejet és a fűszereket, enyhén forraljuk fel, majd kapcsoljuk le alatta a tűzhelyt. 
  3. Egy kevés forró tejet keverjünk a felvert tojássárgájához folyamatos keverés mellett, nehogy rántotta legyen belőle, majd lassan adjunk hozzá még 2,5 dl tejet a tojásos keverékhez.
  4. Öntsük vissza az egészet a lábosba az egészet, kapcsoljuk vissza a gázt, és folyamatosan keverjük addig, míg be nem sűrűsödik.
  5. Ha már egyenletesen sűrű a keverék, kapcsoljuk le a gázt, és keverjük hozzá a rumot és a lime héjat, míg teljesen homogénné nem válik.
  6. Tegyük egy aprítóba vagy turmixgépbe a tojáslikőrt, de botmixert is használhatunk, hogy a csomókat eldolgozzuk. 
  7. Szűrőn vagy muszlinon keresztül töltsük az üvegekbe, majd hagyjuk lehűlni. 

A tojáslikőr hűtőben tárolva nagyjából hat hónapig áll el. 

Aquavit, a skandináv fűszeres likőr

Az aquavit a skandináv karácsony elengedhetetlen itala

Az aquavit a skandináv karácsony elengedhetetlen itala

Skandináv ünnepi ital az aquavit, amiben aromás fűszerek adják a melengető ízeket. Rengeteg változata létezik, de a kapor és a narancshéj a leggyakoribb ízesítője, de gyakran kerül bele köménymag is. Az édenmag nem a legegyszerűbben beszerezhető fűszer, de remekül helyettesíthető fekete borssal. 

Hozzávalók 700 ml-hez:

  • 2 teáskanál köménymag
  • 2 teáskanál édesköménymag
  • 2 teáskanál kapormag
  • 1 teáskanál ánizsmag
  • 1 teáskanál édenmag (vagy feketebors)
  • 700 ml vodka
  • 2 vastag csík citromhéj

Elkészítése:

  1. Enyhén törjük meg a fűszereket mozsárban, hogy még jobban kiszabadulhassanak az ízanyagok. 
  2. Tegyünk mindent egy befőttesüvegbe, és jól rázzuk össze a vodkát a fűszerekkel.
  3. Hagyjuk állni 3 napig, hogy kioldódjanak az aromák. Ha erősebb ízt szeretnénk, hagyjuk tovább állni. 
  4. Leszűrve töltsük az üvegekbe, amiket karácsonykor odaajándékozhatunk a szeretteinknek.

A krupnikhoz hasonlóan az aquavit sem romlik meg.

St. Clementscello

A saját készítésű limoncello változat messze jobb a boltinál

A saját készítésű limoncello változat messze jobb a boltinál

A jól ismert limoncello frissítő változata, ami sokkal finomabb otthon elkészítve, mint a boltban megvásárolva, ahol gyakran a vécéillatosítóra emlékeztet inkább, mint a valódi likőrre. 

Hozzávalók 1 literhez:

  • 600 ml vodka vagy gin
  • 2 rúd citromfű, összetörve
  • 3 kezeletlen héjú citrom héja
  • 3 kezeletlen héjú lime héja
  • 4 kaffir citrom levele feltépkedve
  • 500 gramm fehér cukor

Elkészítése:

  1. Öntsük a vodkát vagy gint egy nagy befőttesüvegbe, tegyük bele a citromfüvet, a citrusok héját, a lime levelet. Keverjük el, majd hagyjuk állni egy hétig.
  2. 400 ml vízzel tegyük a tűzhelyre a cukrot, majd közepes hőfokon kevergessük, míg a cukor fel nem oldódik a vízben.
  3. Vegyük le a cukorszirupot a tűzhelyről, hagyjuk hűlni 5 percig, majd töltsünk annyi meleg szirupot a citrusos vodkához/ginhez, amennyi belefér az üvegbe.
  4. Hagyjuk állni még egy hétig, majd szűrőn keresztül töltsük üvegekbe.

A likőr íze az idővel csak egyre mélyül és karakteresebbé válik, a minőségét a végtelenségig megőrzi.

Szerecsendió-szirup

A saját készítésű szerecsendió szirup annak is jó ajándék, aki nem iszik alkoholt

A saját készítésű szerecsendió szirup annak is jó ajándék, aki nem iszik alkoholt

Koktélok, sütemények, palacsinták tökéletes kiegészítője lehet, alkoholt sem tartalmaz, így azoknak a barátoknak, ismerősöknek is tökéletes saját készítésű karácsonyi ajándék lehet, akik nem fogyasztanak alkoholt. 

Hozzávalók 400 ml-hez:

  • 330 gramm porcukor
  • 170 gramm világosbarna nádcukor
  • 2 egész szerecsendió, összetörve

Elkészítése:

  1. Tegyük az összes cukrot egy közepes lábosba 350 ml vízzel, melegítsük gyöngyözésig, majd kevergessük, míg fel nem oldódik a cukor.
  2. Tegyük bele a szerecsendiót, óvatosan forraljuk néhány percig, majd kapcsoljuk le a gázt, és hagyjuk kicsit kihűlni.
  3. Töltsük tiszta üvegekbe, majd ha teljesen kihűlt, tegyük hűtőbe.

A fűszeres szirupot hűtőszekrényben kell tárolni, nagyjából egy hónapig áll el.

Málna- és citromfűaromájú rumos limonádé

Ez a házilag készített likőr már-már koktélnak is nevezhető, de hasonlít a ciderhez vagy habzó borhoz is. Ne dobjuk ki a málnát, amit leszűrünk az üvegekbe töltés közben, joghurton, palacsintán vagy zabkásán csodás lesz.

A gyümölcsös, vibráló ízű házi likőr felér egy habzóborral

A gyümölcsös, vibráló ízű házi likőr felér egy habzóborral

Hozzávalók 250 ml-hez:

  • 200 gramm porcukor
  • 240 ml almaborecet
  • 1 szál citromfű, a külső héja eltávolítva
  • 250 gramm málna, enyhén összetörve

Elkészítése:

  1. Tegyük a cukrot és az ecetet egy lábosban a tűzhelyre, alacsony hőmérsékleten, időnként megkeverve gyöngyöztessük, majd kapcsoljuk le a gázt.
  2. Törjük össze a citromfüvet egy sodrófával, hogy még jobban kioldódjanak az ízek belőle, majd tegyük a málnával együtt egy üvegbe. 
  3. Öntsük rá a meleg, cukros almaborecetet a tetejére, fedjük le muszlinnal (vagy hasonló anyaggal). 
  4. Hagyjuk hűlni és állni legalább 24 órát.
  5. Szűrjük sterilizált üvegekbe az italt, tartsuk hűtőben egy hetet, mielőtt elajándékoznánk.

Hűtőszekrényben körülbelül 4 hétig áll el a málnás likőr.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!