5 ajándék, amit nyugodt szívvel továbbadhatunk

2020. december 25.
Az illem-, etikett- és protokollszakértők szerint ezt az öt ajándéktípust minden szívfájdalom nélkül továbbadhatjuk. Ám azt is elárulták, mi az az öt dolog, amit semmilyen körülmények között ne ajándékozzunk tovább.

Már Marie Kondo is megmondta, hogy a felesleges tárgyak felhalmozása nem jó dolog. Ráadásul idén sokaknál az ajándékokra szánt költségvetés is szűkösebb a szokásosnál, így a szakemberek előrejelzése szerint a továbbajándékozás népszerűbb lesz, mint valaha. Ám ennek is megvannak a maga szabályai. Míg teljesen logikus, hogy a harmadik ugyanolyan pulóvert kicseréltetjük a boltban egy olyanra, ami tetszik, a továbbajándékozásnál egy másik embernek szeretnénk örömet okozni egy olyan tárggyal, ami számunkra nem volt jelentős. Ráadásul nem minden tárgy ajándékozható tovább ugyanolyan mértékben. „Nem tekinthetünk úgy a továbbajándékozásra, mint ami csupán egy jó lehetőség arra, hogy megszabaduljunk a felesleges és haszontalan kacattól – figyelmeztetett Thomas P. Farley protokollszakértő. – Mindig azt tartsuk szem előtt, hogy örömet szeretnénk okozni vele valakinek.” A szakértő azt is felvázolta, mit ajándékozhatunk tovább minden további nélkül, és mi az, amit egyáltalán nem illik.

ajandek-tovabb-ajandekozas-etikett-illem

1. Szabad: új konyhai eszközök

Ha ajándékba kaptunk egy olyan konyhai eszközt, amelyre nincs szükségünk, Elaine Swann etikettszakértő szerint teljes nyugalommal továbbajándékozhatjuk valaki olyannak, aki használja. „Míg teljesen új, nem túl nagy eszközről van szó, mint például egy üvegnyitó, kávéfőző, fokhagymanyomó, addig nincs semmi gond a továbbadásával, hiszen ezek használati tárgyak, ahogy a nevük is mutatja, jobb helyen vannak olyan valakinél, aki használja is ezeket” – mondta Swann.

2. Nem szabad: saját készítésű tárgyak

Ha a készítője ajándékoz nekünk egy tárgyat, nem számít, mennyire érdekes, különleges számunkra: tilos továbbadni. „Egy kézzel kötött sál, horgolt takaró vagy egy amatőr festmény, amelyet kifejezetten nekünk készítettek, sokkal személyesebb ajándék annál, semhogy továbbadhassuk – figyelmeztetett Swann. – Még akkor sem, ha nem kifejezetten a mi ízlésünk szerint való. Keressünk neki megfelelő helyet, gondoljuk át, hogyan hasznosíthatnánk. Az érzelmi érték a fontos ilyen esetben, nem a használati.”

3. Szabad: egy üveg bor

Egy üveg bontatlan bor, pezsgő vagy más ital tökéletes ajándék, míg a megfelelő módon adjuk tovább. Ellenőrizzük kétszer is, nem maradt-e rajta ajándékkártya vagy matrica, amelyen boldog születésnapot vagy boldog új évet kívántak. Izgalmas helyezetet teremthet, ha karácsonykor adjuk tovább ezekkel.

4. Nem szabad: céges ajándékok

Általában a munkahelyén vagy hobbijával összefüggésben mindenki kap több-kevesebb céges ajándékot, ajándékcsomagot. Mivel ezeket általában egyedi, céges csomagolással, feliratozással látják el, nem alkalmasak arra, hogy továbbadjuk. „Kevés személytelenebb ajándékot adhatunk egy olyan tárgynál, amelyen messziről látszik, hogy ingyen jutottunk hozzá” – figyelmeztetett a protokollszakértő.

5. Szabad: dísztárgyak

Míg kellően praktikusak és nem túlságosan személyre szólók, a különböző lakásdekorációs termékek vagy éppen kozmetikumok remekül továbbajándékozhatók. „Minden olyat továbbadhatunk, amelyről azt gondoljuk, hogy a másik ember örül majd neki. Gyertyákat, vázákat, testápoló kozmetikumokat. A képkeret például remek ajándék, mivel ezt egy saját vagy közös fotóval személyre is szabhatjuk a továbbajándékozáshoz.”

Olvastad már?

6. Nem szabad: öröklött dolgok

Ha valaha kaptunk olyan használt tárgyat ajándékba, amelynek szentimentális értéke van, például a családi örökséget vagy egy kedves barátunk egyik ékszerét, ezeket nem illik továbbadnunk. „Ezek a tárgyak nem helyettesíthetők, és az eredeti ajándékozó érzelmeit sértheti, ha rájön, hogy továbbadtuk” – mondta Swann. 

7. Szabad: ruhadarabok

Ruhákat kevés kivételtől eltekintve nyugodt szívvel ajándékozhatunk tovább. Ha nem kifejezetten nekünk varrták, kézzel készítették, esetleg nekünk választották, adjuk tovább bátran. A kiegészítőkkel is ez a helyzet: a sál, sapka, kesztyű, fülmelegítő remek ajándék. A lényeg, hogy újak legyenek és a szezonnak megfelelőek. 

8. Nem szabad: házi sütemények

Ha olyan finomságokat kapunk ajándékba, amit nem ehetünk meg, vagy nem szeretjük, akkor sem illik egyszerűen továbbajándékozni. „Osszuk meg inkább a szeretteinkkel, munkatársainkkal, kínáljuk körbe ahelyett, hogy egy az egyben továbbadnánk.”

9. Szabad: titkos ajándékozás után

Ha egy titkos ajándékozásban veszünk részt, minden további nélkül továbbadhatjuk a következő alkalommal azt, amit mi kaptunk a titkos Mikulásunktól. „Csupán abban kell reménykednünk, hogy passzol a témához és a meghúzott költséghatárhoz” – tette hozzá a szakértő, aki szerint ez még mindig jobb megoldás, mintha a szemétben végezné a kapott tárgy.

10. Nem szabad: ugyanabban a társaságban továbbadni

Bár nyilvánvalónak tűnhet, mégsem árt elismételni: tilos ugyanazon a baráti vagy családi körön belül továbbajándékozni a kapott tárgyakat. „Ha egy családtagtól kaptunk egy üveg bort, teljesen jó, ha egy munkatársunknak ajándékozzuk tovább. Mindenképp célszerű elkerülni, hogy az eredeti ajándékozóval szembe jöjjön, amit nekünk adott” – mondta Swann.

Olvass tovább!

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash