Ne mérgezd meg a szeretteidet: így vásárolj méregmentes ajándékokat karácsonyra

2021. december 18.
Egyre több bizonyítékunk van arra, hogy a mindennapi használati tárgyainkban található mérgező kémiai anyagok komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Bár tudjuk, milyen veszélyesek ezek a vegyületek, és egyre szigorúbban szabályozzák használatukat a gyártás során, mégis nehéz elkerülni őket a vásárláskor.

Vízálló laptoptáska karácsonyra? Tökéletes ajándéknak tűnhet a párunk számára, ám a vízálló felirat a csomagoláson potenciális veszélyt is jelezhet. A legtöbb gyártó ugyanis még ma is erősen mérgező ftalátvegyületeket – soha le nem bomló vegyszereket – használ arra a célra, hogy víztaszítóvá tegye termékeit, és egy kis keresgéléssel rá is bukkanhatunk, vajon az általunk kinézett darab is ide tartozik-e. Egyre közelednek az ünnepek, és hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatban már a kellő óvatosságot is sutba dobni, ha egy megfelelő ajándék jut eszünkbe szeretteink számára, ám ha a szakemberek által összeszedett intő jeleket nem hagyjuk figyelmen kívül, nagyobb eséllyel veszünk olyan ajándékot, amivel biztosan nem ártunk szeretteinknek.

karacsony-ajandek-vegyszer

Óvatosan a vízállóval

Kempingfelszerelés, cipő, kabát, ruházat, esernyő, autóülés-huzat, bútor, sífelszerelés, sportszerek, túraruha és még sorolhatnánk, mi mindenhez használnak ftalátokat, hogy vízhatlanná tegyék az anyagot. Ám ne legyenek illúzióink, még a sminkszerekben és tisztálkodószerekben is előfordulnak ezek a mérgező vegyületeket, melyekről bebizonyosdoott, hogy összefüggésbe hozhatók a különböző típusú rákbetegségek, vesebetegség kialakulásával, születési rendellenességek előfordulásával és az immunrendszer működésének zavaraival. 

Arról nem is beszélve, hogy amikor az anyagokat ftalátokkal teszik vízhatlanná, a külső rétegről leváló szemcsék a levegőbe kerülnek, ahonnan belélegezzük. De a bőrön át is felszívódnak magáról a textilről vagy a krémekből, sminktermékekből. 

Abban biztosak lehetünk, hogy amelyik termék Gore-Tex jelzéssel ellátott vagy tartalmaz teflont, nagy valószínűséggel ftalátokat is, de még mindig megkérhetjük a gyártót, pontosítsa, mit használnak az előállítás során. Ha vízálló terméket veszünk, keressük a PFAS- vagy PFC-mentes feliratot. Legyünk óvatosak azonban a PFOS- és PFOA-mentes jelzésekkel, mert ezek még mindig tartalmazhatnak PFAS-vegyületeket. 

Legyen ólommentes

Az ólom ma már nem használható a hétköznapi termékek gyártásánál, ám ha antik játékokat, vizes edényeket, kávéscsészéket vagy bútorokat vásárolunk ajándékba, nem árt az óvatosság. 

A rozsdamentes acél, kristály és üveg, valamint bizonyos fatípusok biztonságosabbak, mint mások, így ha régiséget vásárolunk, válasszuk inkább azt, amely inkább lakkozott és nem színes festékkel, mázzal vonták be. 

Biztonságosabb az illatmentes

A csomagoláson valószínűleg csak annyi áll, hogy illatanyag, ám a parfümipar több mint négyezer molekulát használ a termékek illatának előállítására. Ezek közül egy fogyasztóvédő csoport legalább 1600-at potenciálisan veszélyesnek jelzett, közülük sokat be is tiltottak rákkeltő és hormonzavarokat okozó hatásuk miatt. De az illatanyagokra érzékeny személyeknél migrént, légzési problémákat is okozhatnak ezek a molekulák, a sokkal komolyabb rákbetegségekről nem is beszélve. A nők ráadásul sokkal jobban ki vannak téve a parfümökben található veszélyes vegyi anyagoknak, mivel ők sokkal nagyobb mennyiségben és rendszerességgel használják ezeket a kozmetikumokat, mint a férfiak. 

Ha mindenképp illatosított terméket szeretnénk ajándékba adni, az illóolajok biztonságosabb választást jelenthetnek, ezeknél arra kell figyelnünk, hogy a csomagolóanyaguk se tartalmazzon PFAS-vegyületeket, mivel ez beszennyezheti az olajat is. 

Mondjunk nemet a tapadásmentesre

A tapadásmentes bevonatok, mint a teflon, sokkal könnyebbé tehetik a főzést, ám ezek gyakran tartalmaznak ftalátokat vagy más veszélyes kémiai anyagokat. Szerencsére vannak biztonságos alternatívák: üveg, rozsdamentes acél vagy öntöttvas konyhai eszközökkel és egy kis olívaolajjal jelentősen csökkenthetjük a veszélyes vegyszerek bejutását a szervezetünkbe. A kerámiabevonattal rendelkező serpenyőket és edényeket is tapadásmentesként árusítják, ám ezek gyakran tartalmaznak nehézfémeket. Egyelőre legyünk szkeptikusak inkább a tapadásmentes konyhai eszközök új, zöldebb generációjával is, mivel az ilyen szilikonnal bevont serpenyők és más eszközök alumíniumszármazékokat tartalmazhatnak. A probléma pedig akkor van, ha a szilikon felülete megkarcolódik vagy megkopik idővel, így a káros anyagok az ételbe kerülhetnek főzés során. 

Kerüljük a műanyagot

Azt már régóta tudjuk – ám előszeretettel hagyjuk a vásárlásainknál figyelmen kívül –, hogy a műanyagszemét beborítja az óceánjainkat és a szárazföldet egyaránt. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy számos műanyagfajta sokkal mérgezőbb, mint korábban gondolták. Bár egyelőre sok típusnál a konkrét egészségügyi hatások még nem teljesen tisztázottak, a biszfenol-A (BPA) és a ftalátok biztosan összefüggésben állnak a szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, rák és más súlyos betegségek kialakulásával. A legjobb, amit tehetünk a szakemberek szerint, ha kerüljük ezeket az anyagokat, amennyire csak lehet, bár ez nagyon nehéz, mivel ezek előállítása relatíve könnyű és olcsó, ezért a gyártók előszeretettel használják.

Az egyértelmű, hogy a műanyag konyhai eszközök helyett az üveg, rozsdamentes acél vagy fa sokkal biztonságosabb választás. Az ételek tárolására használt eszközöknél, például az uzsonnás doboznál is inkább fémet vagy üveget használjunk, ha lehetséges.
Ne vásároljunk műanyag játékot, keressünk inkább valamilyen alternatívát, aminek szintén örülhet a gyermekünk. Vagy válasszunk inkább egy szép könyvet, és gondoljunk arra, hogy a tudomány már bebizonyította, nem tesz jót a gyerekeknek, ha túl sok játékuk van.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!