Ezek a leghatásosabb bélseprű élelmiszerek

2023. február 19.
Bizonyos típusú ételek fogyasztása elősegítheti a salakanyagok távozását a vastagbélből és a teljes szervezetből. Szerencsére nem kell speciális élelmiszereket vagy tablettákat, italporokat fogyasztani ahhoz, hogy kicsit felpörgessük a belek tisztulását. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek bélseprűként segítik a salakanyagtávozást? Mutatjuk!
Vannak olyan élelmiszerek, melyek magas rosttartalmuknak köszönhetően segítenek kipucolni a beleket.

Azok az élelmiszerek hatékony béltisztítók, melyek nagy mennyiségű rostot, kalciumot és D-vitamint tartalmaznak, így nagyszerűen karbantartják az emésztőrendszert és segítenek a székrekedés megelőzésében is. Ha nem szoktunk hozzá a rostban vagy kalciumban gazdag étrendhez, akkor ne fogyasszunk egyszerre sokat hirtelen az alábbi alapanyagokból, mert gyomor-bélrendszeri zavarokhoz vezethet, mely hasmenéssel, puffadással vagy székrekedéssel jár. Apránként vezessük be az étrendünkbe nagyobb mennyiségben az alábbi béltisztító rostforrásokat

Vannak olyan élelmiszerek, melyek magas rosttartalmuknak köszönhetően segítenek kipucolni a beleket.

Vannak olyan élelmiszerek, melyek magas rosttartalmuknak köszönhetően segítenek kipucolni a beleket

1. Brokkoli

Sokféleképpen hozzáadhatjuk az étrendünkhöz a brokkolit. Süssük össze más zöldségekkel vagy rizzsel, esetleg csirkével! Szuper opció lehet még a rakott verzió, akár karfiollal kombinálva is.

2. Sötét leveles zöldek

A sötétzöld levelesek, például a spenót, a kelkáposzta és a mángold fogyasztása nagyszerű módja a vastagbél tisztításának. Adjunk hozzá a vacsorához például tortilla formájában! A mángold és a spenót remek lehet a tésztaételek rosttartalmának növeléséhez is egy kis tejszín és fokhagyma társaságában.

3. Málna

A málna nemcsak finom, de bélsöprő hatása is van. Magában is remek uzsonna, de kipróbálhatjuk húsokhoz mártás formájában vagy salátába keverve is. 

4. Zabpehely

Nem csak kása formájában érdemes zabot fogyasztani! Reggelire például a tükörtojásra szórva és cheddarral összesütve rostdús, teljes értékű étkezés lesz belőle. A nagy szemű zab főzése ugyan tovább tart, de több rostot is biztosít a szervezet számára.

5. Szupermagok

A bélseprű magok triumvirátusa a chia mag, az útifűmaghéj és a lenmag. Mindhárom telítettebbé teszi a bélrendszert, így hosszabb ideig teltségérzetet adnak. Segítenek az emésztőrendszer átöblítésében, így hozzájárulnak ahhoz, hogy a mellékhelyiségben könnyebb és gyorsabb legyen a dolgunk. Mindhárom fantasztikus kiegészítője lehet a reggeli zabkásánknak vagy a délutáni smoothie-nknak. Csupán arra kell ügyelni, hogy a szupermagokkal párhuzamosan emeljük meg a folyadékfogyasztásunkat is, mert egyébként kellemetlen alhasi panaszokat okozhat.

Forrás: Caloriebee, Healthline