A D-vitamin hiányának meglepő jelei

2022. szeptember 13.
Az elmúlt években sok szó eset a D-vitamin fontosságáról és pótlásának kiemelt jelentősségéről a téli hónapokban, de azt talán kevesen tudják, hogy ezek a meglepő tünetek is a hiányára utalhatnak.

A magyar kisgyerekeknek kötelező adagolni, de felnőtteknek is ajánlják az orvosok – különösen a napfényben szegényebb téli hónapokban. Mutatjuk, mik lehetnek a D-vitamin-hiány árulkodó jelei, hogy minél előbb felismerhessük – és orvosolhassuk – az esetleges problémákat.

1. Gyenge immunrendszer

A D-vitaminnak fontos szerep jut az immunvédelemben, így az állandó betegeskedés, gyengeség és fáradtság a D-vitamin hiányára is utalhat. Egyes kutatások szerint a D-vitamin hiánya együtt járhat a fertőzéses megbetegedések megnövekedett kockázatával, és ezt a teóriát igazolja az a gyakorlat is, hogy az antibiotikumok előtt D-vitaminnal igyekeztek kezelni olyan betegségeket, mint például a tuberkolózis. Friss kutatások szerint a D-vitamin megfelelő pótlása még a Covid–19-cel szemben is protektív faktor lehet.

d-vitamin-vitaminhiany-izomfajdalom-hajhullas-csonttores

2. Izomfájdalmak

Ha látszólag minden ok nélkül érzünk izomfájdalmakat, okkal gyanakodhatunk D-vitamin-hiányra. Ezt a kellemetlen tünetet – ha egy alapos kivizsgálás igazolta az összefüggést – könnyedén enyhíthetjük D-vitamin szedéséről, ami egy 2018-as amerikai kutatás szerint hatékonyan serkenti az izomzat erejét és javítja állapotát.

3. Hajhullás

A hajhullásnak természetesen számos oka lehet – hormonális tényezőktől immunológiai eredetű okokig –, de az is elképzelhető, hogy a D-vitamin kórosan alacsony szintje okozza ezt a fájó problémát. A D-vitamin-hiányt elsősorban a női mintázatú hajhullással hozták összefüggésbe még évekkel ezelőtt, majd egy 2019-ben publikált kutatás újra megerősítette a korrelációt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a D-vitamin szedése önmagában megelőzheti-e a hajhullást, de annyi biztos, hogy ha ezt a tünetet tapasztaljuk, érdemes a vitaminhiány lehetőségét is számításba venni.

4. A csontok fokozott törékenysége és lassabb gyógyulása

A D-vitaminnak kritikus szerepe van a szervezet kalciumfelszívódásában, így közvetetten a csontok egészségéhez is hozzájárul. A D-vitamin és kalcium megfelelő szintje segít a csontok egészségének megőrzésében és a csontritkulás megelőzésében, a D-vitamin (egészen pontosan a D3-vitamin) hiánya azonban a csontok fokozott törékenységét és lassabb gyógyulását eredményezheti. A csontok állapotának romlása különösen idősebb korban következik be, épp ezért nagyon fontos, hogy az évek múlásával gondoskodjunk a D-vitamin megfelelő pótlásáról.

Forrás: Everyday Health Fotó: Getty Images

Olvass tovább!