Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel zabkását

2022. szeptember 16.
Nincs olyan orvos és dietetikus, aki ne javasolná a zabkása fogyasztását – minden nap. Tényleg nagyon változatosan elkészíthető és egészséges ételről van szó, és sokkal több és jobb dolog történik a testünkkel, ha minden nap esszük, mint gondolnánk.
  • A zabkása magas rosttartalma számos ponton jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre.
  • Változatos formában fogyaszthatjuk a zabot – a kásától a süteményekig. 
  • Nemcsak az egészségünk, de az ideális testsúly megőrzésében is fontos szerepe van a zabkásának.

Ehetjük hidegen és melegen, áztathatjuk egész éjszaka, de öt perc alatt is megfőzhető. Készíthetünk belőle müzliszeletet, de lisztté őrölve süteményt is süthetünk belőle. Azon túl, hogy a zab ennyire finom és változatos, miért rajonganak érte az orvosok és javasolják, hogy indítsunk minden napot egy tál zabkásával? Milyen hosszú távú egészségügyi hatásai vannak annak, ha rendszeresen megeszünk egy tál egyszerű zabkását? 

zabkasa-minden-nap

1. Tovább tart a teltségérzet

A zabkása nagyon jó rostforrás. Ez olyan szénhidrát, amit a szervezetünk nem tud megemészteni, ezáltal tovább marad az emésztőrendszerben, így nem éhezünk meg olyan gyorsan. A rostban gazdag ételek segítségével egyensúlyban marad a vércukorszint.

2. Nem lesz székrekedésünk

„A zabkásában megtalálható a béta-glükán nevű speciális vízben oldódó rosttípus – mondta Maggie Michalczyk dietetikus. – A béta-glükán zselészerűvé válik a belekben, így segítve a béltraktus mozgását és a széklet rendszerességét.”

3. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Jobbat nem is tehetnénk a szívünk egészségéért, minthogy egy tál zabkásával indítjuk a napot. A rosttartalom miatt a zabkása csökkenti a szervezetben a rossz (LDL) koleszterin szintjét, stabilizálja a vércukorszintet, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

4. A bélbaktériumainkat is táplálja a zab

A zabkása úgynevezett prebiotikus étel. Ez azt jelenti, hogy remek táptalaj a jó bélbaktériumoknak, ezzel hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, a közérzetünkhöz és a betegségekkel való megküzdésünket is támogatja.

5. Könnyebben fogyunk, ha zabkását eszünk

A Foods nevű tudományos szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány eredményei szerint a zabkása rendszeres fogyasztása segít megelőzni az elhízást és segíti az ideális testsúly elérését. Ez megint csak a rosttartalomnak köszönhető.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!