A terhesség 9 korai jele, amiről a legtöbb ember nem is tud

2023. február 21.
Elmaradó menstruáció, hányinger és kívánósság. Ezeken kívül is számos olyan korai jele van a várandósságnak, amiről sokan nem is tudnak.
A várandósságnak vannak olyan tünetei, melyek nem is olyan egyértelműek, mégis sokkal gyakoribbak, mint például a hányinger.
  • A terhesség alapvető jeleit szinte mindenki ismeri: kimaradó menstruáció, hányinger, undor bizonyos ételektől vagy éppen kívánósság. De vannak, akiknél ezek egyáltalán nem jelentkeznek.
  • A várandósságnak vannak olyan tünetei, melyek nem is olyan egyértelműek, mégis sokkal gyakoribbak, mint például a hányinger.
  • Azért is fontos tisztában lenni a terhesség tüneteivel, mert a várandósságnak vannak olyan típusai, melyek életveszélyesek lehetnek az anyára nézve. A felismerés így életet menthet.

2500 várandós nőből egy nem szenved egyáltalán hányingertől, nem tapasztal kívánósságot a terhessége alatt. Vannak viszont más olyan tüneteik, melyeket sokan nem is hoznak összefüggésbe a terhességgel. 

Azért fontos minél inkább tudatában lennünk a kevésbé egyértelmű tünetekkel is, mert ezek a várandóssággal kapcsolatos komplikációkat jelezhetik. „A kimaradó menstruáció egyértelműen a legbiztosabb jele a várandósságnak” – mondta Dr. Patrick O’Brien, a brit Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium szóvivője. Ám ezen túl számos jel utalhat arra, hogy kisbabát várunk.

1. A szokásosnál enyhébb menstruáció előfordulhat terhesség alatt

Általában elmarad a menstruáció, amikor teherbe esik egy nő. Ugyanakkor az is teljesen normális, ha a várandósság alatt megjön ugyan a havi vérzés, ám csak nagyon enyhe. Ha a vérzés nem rendszeres, hirtelen jelentkezik a terhesség alatt, akkor viszont mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy ellenőrizzék, minden rendben van-e a magzattal.

2. Folyamatos hányingert érzünk

A várandósság alatt a nők 80 százaléka csupán hányingert tapasztal, persze ez is roppant kellemetlen érzés. A nők 50 százalékánál hányás is jelentkezik. „Általában a hatodik hét környékén kezdődik a hányinger. Nagyjából akkor, amikor elmarad a menstruáció” – mondta a nőgyógyász. 

Ha a hányás nagyon erős és gyakori, mindenképp orvosi felügyelet szükséges. Ilyenkor fennáll a kiszáradás veszélye. A vészes terhességi hányás a várandósságok 1-3 százalékánál fordul elő.

3. Erős fáradtságérzet is terhességre utalhat

Az első trimeszterben nem csak akkor érezhetjük úgy, hogy muszáj lefeküdnünk és aludnunk, ha teljes erőbedobással dolgoztunk vagy sportoltunk. A kutatások szerint a nők 90 százaléka tapasztal erős fáradtságérzetet a terhesség elején. Sokkal többet alszanak, mint általában a várandós nők az első három hónapban. 

„Nagyon gyakori, hogy fáradtnak, kimerültnek érzik magukat a kismamák. Különösen az első 12 hétben lehet erős ez az érzés – mondta Dr. O’Brian. Ezt a homornális változások okozzák. Ugyanezek a hormonok felelősek a hullámzó érzelmekért is.”

4. Sokkal többször kell pisilni menni

„A nők a terhesség elején úgy érezhetik, sokkal többször kell kimenniük a vécére. Éjszaka is – mondta a nőgyógyász. Az első trimeszterben ezért is a hormonok tehetők felelőssé.”

Ami még ennél is kellemetlenebb anyagcserével kapcsolatos tünete lehet a terhességnek, a szorulás és a hüvelyi folyás.

5. Megnőhetnek a mellek

„A terhesség korai fázisának bizonyos tüneteit könnyű összetéveszteni a peteéréskor vagy a menstruációkor történő jelekkel. Ilyen például a mell feszülése, megduzzadása – mondta Emma Cannon termékenységi szakértő. A várandósság abban tér el a többi állapottól, hogy ez a tünet sokkal erőteljesebben jelentkezik.”

6. Fura dolgokat kívánnak meg a várandós nők

Egészen fura dolgokat kívánhatnak meg a várandós nők

Egészen fura dolgokat kívánhatnak meg a várandós nők

Soha nem tűnt még olyan kívánatosnak egy üveg savanyú uborka, és undorítónak a szokásos reggelink? A várandósság miatt még az is előfordulhat, hogy olyan ételeket is meg tudunk enni, melyekre korábban érzékenyek voltunk. De lehet, hogy allergia jelentkezik más, korábban simán fogyasztható táplálékra. „Gyakori, hogy fura mellékízt éreznek a kismamák a szájukban bizonyos ételek fogyasztása közben” – mondta Dr. O’Brien.

7. Túlérzékenység és szenzorosság

Nem csak az ízérzékelés válik sokkal érzékenyebbé. A várandósság alatt az illatok is erős érzeteket válthatnak ki a terhes nőkből. Ha a drága és finom luxusparfüm olyan büdösnek tűnik, mint egy pálpusztai sajt, az nagy valószínűsségel terhességre utaló jel.

8. Nedves és megduzzadt hüvely

Ez a roppant fura érzet a magzat növekedését jelzi, ami a kismamák testének minden részére hatással van. „A hüvely a megnövekedett véráramlás és testnedvek miatt sokkal duzzadtabnak tűnhet és érződhet – magyarázta a termékenységi szakértő. Emiatt lehetséges az is, hogy sok nő tapasztal megnövekedett libidót a várandósság elején.”

9. Megjelenik a has

Nagyon nehéz eltéveszteni a várandósságnak azt a jelét, amikor a hasizmok helyén megjelenik a terheshas. „Bármikor növekedésnek indulhat a has a 12. és 17. hét között – mondta O’Brian. Ez típus kérdése. Vannak, akiknél már egészen korán látható, míg másoknál még a várandósság végén is alig észrevehető csak a hasuk.”

Forrás: Women’s Health Fotó: Canva, Getty Images