5 dolog, amit minden nőnek tudnia kell az aranyérről a proktológus szerint

2023. február 04.
Az aranyér zavaró. Nem is túl szép. Sok esetben vérzik és megnehezíti a vécézést is. Mégis úgy teszünk, mintha nem lenne az egyik leggyakoribb probléma, szemérmesen hallgatunk és csendben szenvedünk. Pedig nem kellene.
Az emberek fele megtapasztalja az aranyeres rohamot életében legalább egyszer
  • Az emberek fele megtapasztalja az aranyeres rohamot életében legalább egyszer 50 éves koráig. A nők ennél még nagyobb százalékban.
  • Minden embernek van aranyere, fontos funkciót lát el a végbél működésében.
  • A sok ülés nem kedvez az aranyereknek.

Az aranyér tipikusan az a probléma, amire addig nem gondolunk, amíg nem érezzük a tüneteket. Pedig mindenkinek van aranyere. Annak az egészségesnek tűnő embernek is, aki látszólag teljesen kényelmesen üldögél a buszon mellettünk. És a munkatársunknak is van. 

„Az aranyér teljesen normális, természetes dolog – mondta dr. Alexis Grucela, a New York-i Northern Westchester Kórház proktológusa. – Az aranyér olyan végbélszövet, ami a végbélnyílásnál plusz támaszt ad. Hasonlóan működik a medencefenék izmaihoz, amik meggátolják a vizelet csepegését amikor nevetünk vagy köhögünk. Az aranyér szövetei a széklettel és a bélgázokkal teszik ugyanezt.”

„Csak amikor tüneteket okoz, akkor tudatosul az emberekben a létezése” – tette hozzá dr. Grucela. Ha már valaha megtörtént ez velünk, akkor sem fordultunk jó eséllyel szakorvoshoz. Az aranyér ugyanis még mindig tabutéma. Bár az emberek felét (a nőknél még nagyobb ez az arány) érinti élete során legalább egyszer, csupán 5 százalékuk jár szakembernél. 

Mi az aranyér pontosan?

Az aranyér normál véna a végbélben, ami megduzzadhat vagy kitágulhat. Ezt gyakran viszkető, fájdalmas érzés kíséri a végbél környékén, ami nem ritkán vérzéssel is jár. 

Beszélhetünk külső vagy belső aranyérről. Ez pont azt jelenti, mint aminek hangzik. „A külső aranyér közvetlenül a végbélnyílásnál található, a bőrrel fedett részen – magyarázta a proktológus. – Mivel bőr fedi, ezért érzőidegekkel sűrűn hálózott. Ebből már kikövetkeztethetjük, miért olyan fájdalmas a külső aranyér.”

A belső aranyér a végbélcsatornában alakul ki. Ez nem látszik, nem fedi bőr, és nem is okoz tüneteket. A véres széklet jelezheti, hogy baj van. Egészen súlyos, elhanyagolt esetben a belső aranyér kitüremkedhet a végbélnyíláson, ilyenkor azonnali műtétre van szükség.

Mi váltja ki az aranyeres panaszokat?

„Az alhasi nyomás váltja ki a problémát – mondta a proktológus. – Krónikus székrekedéssel küzdőknél, várandósság alatt, de hosszútávfutóknál is gyakori probléma az aranyeresség. A nyomás a szövetek megnyúlásához és elgyengüléséhez vezet.”

Mivel kinyúlik a szövet, több vér áramlik a területre, ami miatt megdagad (ekkor érezzük az aranyeres csomót a végbél környékén) és vérezhet.

Gyakori, hogy nyaraláskor jön elő valakinek az aranyere. Ez amiatt lehet, mert hosszú hosszú órákon át ülünk a repülőn vagy az autóban, és a székelési ritmusunk is gyakran megváltozik ilyenkor. „Utazás közben gyakori a székrekedés. Kevesebbet iszunk, máshogy étkezünk. Ha dehidratáltak a beleink, a széklet sem távozik olyan simán, erősebben kell nyomni, ami miatt az aranyeres roham fellángolhat” – magyarázta a proktológus.

Elmúlik magától az aranyér?

Az emberek többsége bemegy a patikába és vesz valamilyen aranyérre való krémet, a bátrabbak és elszántabbak esetleg kúpot is. „A legtöbb esetben ezek nem segítenek” – mondta Dr. Grucela. 

Ha azt szeretnénk, hogy gyorsan enyhüljön a végbéltáji fájdalom, a meleg fürdő segíthet. A gyógynövények közül a varázsmogyoró-kivonat enyhíti a panaszokat. „Ha azt szeretnénk, hogy teljesen rendbe jöjjünk, a kiváltó okot, például a szorulást kell orvosolnunk” – figyelmeztetett a proktológus.

A székrekedés ellen a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása és a rostban gazdag táplálkozás a kulcs. „Így a széklet puhább lesz és könnyebben átjut a végbélen – mondta a szakember. – Az a széklet az ideális állagú, amit nem kell nyomnunk.”

Ha a panaszok nem múlnak, akkor viszont mindenképp forduljunk szakorvoshoz. Ő megfelelő gyógyszer tartalmú kenőcsökkel és kúpokkal, végső esetben sebészi beavatkozással tudja gyógyítani az aranyeres panaszokat. 

Hogyan előzhető meg az aranyér kialakulása? 

„Ne a vécé legyen a nyugihelyünk – mondta dr. Grucela. – Nem ritka, amikor valaki órákra beköltözik a vécére, még akkor is ott ül, amikor már rég végzett a dolgával. Olvas, telefonozik, játszik.”

Ne üljünk a vécén a szükségesnél hosszabb ideig, ne vigyünk olvasnivalót és a telefont is hagyjuk a fürdőszobán kívül

Ne üljünk a vécén a szükségesnél hosszabb ideig, ne vigyünk olvasnivalót és a telefont is hagyjuk a fürdőszobán kívül

A hátsó felünk alátámasztás nélkül lóg a vécé felett, sokkal nagyobb nyomás nehezedik a végbéltájék szöveteire. Emiatt megnő a vér nyomása az aranyér területén, ami miatt megduzzadhat. „Az egészséges bélmozgás és napi székelés az aranyér kezelésének első lépése – jelentette ki a proktológus. – Ne üljünk a vécén a szükségesnél hosszabb ideig, ne vigyünk olvasnivalót és a telefont is hagyjuk a fürdőszobán kívül.”

Az hisszük elegendő rostot eszünk? Egy friss kutatás eredményei szerint a nyugati társadalmakban élők 80 százalékkal kevesebb rostot fogyasztanak, mint amennyi szükséges lenne. Nem csoda, ha a székrekedés (és az aranyér) népbetegség. 

A három legrosszabb dolog, amit az aranyérrel tehetünk

Ha röviden össze akarjuk foglalni, mivel ártunk a legtöbbet magunknak az aranyérrel kapcsolatban, akkor a proktológus az alábbi három dolgot emeli ki:

  1. Túl sokáig ülünk a vécén. „Ha elegendő rostot eszünk és vizet iszunk, a székelés nem tart tovább néhány másodpercnél. Pont ennyi ideig szabad a vécén ülnünk.”
  2. Túl erősen töröljük a végbél környékét. A vécépapír a lehető legrosszabb dolog, amit a hátsó felünkkel tehetünk. Ha nincs lehetőségünk vízzel lemosni székelés után a végbél tájékát, használjunk inkább hipoallergén nedves törlőt vagy bevizezett vattapamacsot.
  3. Nem megyünk orvoshoz, ha a tünetek nem múlnak. A széklettel távozó vér a leggyakrabban aranyérből származik. Ám ha az aranyeres panaszok elmúltával (néhány nap után) is fennáll a vérzés, mindenképp orvoshoz kell fordulni, különösen ha fogyás vagy vérszegénység is társul hozzá. Ezek sokkal komolyabb betegség tünetei lehetnek, aminek utána kell járnunk. 

Forrás: Prevention, Womens Health Fotó: Canva, Getty Images