Az első üzenet mindig nehéz - hiszen ezen áll vagy bukik, hogy lesz-e folytatás.

Hogyan kezdj olyan beszélgetést a Tinderen, ami tényleg vezet valahova?

2023. február 27.
Kérlek, ne csak azt írd, hogy „Szia”.

Ki szereti, ha nem válaszolnak neki? Valaki? Nem, szerintem sincs senki. A megválaszolatlan üzenetek – legyen szó akár a kiszemelteddel való beszélgetésről, egy csoportos csevegésről, amire egyik barátod sem reagál vagy egy reményteli beszélgetésindítóról a Tinderen – csak újabb módjai annak, hogy ebben a digitális világban rosszul érezd magad. Az internetes párkereső beszélgetések elindításának is megvan a művészete. És ezen nagyon sok múlhat!

Természetesen az első benyomás minden helyzetben kritikus, de ha egy potenciális kapcsolatról van szó, akkor különösen – mondja Jess Carbino, a Tinder és a Bumble korábbi szociológusa.

Ennek az az oka, hogy minden emberben megvan a természetes vágy a „kis szeletekre” – szóval a kevés információ befogadására (mint, hogy mit ír a másik saját magáról az oldalán) –, ezáltal hoznak meg nagyobb döntéseket, jelen esetben azt, hogy megér-e a másik személy egy randevút…vagy többet.

„Az interakció első 30 másodpercének ugyanolyan nagy hatása van, mintha 3 teljes órát eltöltenél a másikkal” – mondja Carbino. Ez alapvetően azt jelenti, hogy a nyitóüzenet vagy sikert hoz, vagy bukást.

Ahhoz, hogy az első benyomás pozitív legyen, egy kicsit kreatívnak és átgondoltnak kell lennie az első mondatnak. De azért nem is giccses csajozós szövegnek. A legegyszerűbb (és egyben a legprimitívebb) megoldás a szerelem megtalálására egy társkereső oldalon: „Használd azokat az információkat, amiket a másik profiljából megtudtál” – mondja Adam La Dolce, kapcsolati tanácsadó.

Nincs ötleted, hogyan? Összegyűjtöttük a legjobb tippeket – és az igazi tinderes beszélgetésindítókat (amelyek ugyanúgy használhatóak persze a Bumble, a Hinge, a Coffee Meets Bagel vagy a Facebook társkereső oldalak esetében vagy bármilyen más hasonló oldal esetében is) –, hogy legalább az élet egy része könnyebbé váljon.

Először is: legyen a nyitóüzenet rövid

„Sok ember túl sok energiát és időt fektet egy-egy üzenet elküldésére és annak személyre szabására. De a nap végén ez már valójában csak a számok játéka” – mondja Lo Dolce. Azt is hozzátette, hogy szem előtt kell tartani, hogy a másik esetleg nagyon sok üzenetet kaphat (különösen a Bumble-ön, ahol a nőknek kell kezdeményezni).

Ennek megoldására azt javasolja, hogy az üzenet legyen rövid és kedves – senki nem akar majd válaszolni egy teljes bekezdésre. De emellett legyen játékos és kissé személyes is:

„Na mizu? Úgy tűnik, hogy te…”

„Lenyűgözőnek találom, hogy…”

„Jól nézel ki – hogy telik a heted?”

 Tudd, hogy nem árthat egy kis ugratás sem

A Tinderen rengeteg ember küld csak „Szia” vagy „Helló” üzeneteket, ezért, ha ilyet írsz, a tiédet is könnyen figyelmen kívül hagyhatják. Lo Dolce arra bátorítja ügyfeleit, hogy a többi közül kiemelkedő üzenetet írjanak. „Ha valakit ugratsz, az az egyik legjobb módja annak, hogy megkülönböztesd magad a többiektől” – mondja Lo Dolce.

Viszont akik természetükből adódóan kicsit szarkasztikusak, azok óvatosan bánjanak a szavaikkal. A kötekedésnek továbbra is érdeklődést kell mutatniuk, játékosnak és kacérnak kell lenniük – nem pedig ítélkezőnek.

„Említetted, hogy szereted a The Killerst (itt bármilyen más zenekar/zenész lehet). Kicsit régies szerintem, de azért menő.

„Azt mondtad, hogy utálod a fagyit? Ezt muszáj megmagyaráznod.”

„Légy őszinte. Az a kutya tényleg a tiéd vagy csak egy kellék?”

„Öhm, nem szereted a Bosszúállókat? Beszélgessünk!”

Semmiképp se nyiss egy egyszerű "Szia" üzenettel!

Semmiképp se nyiss egy egyszerű „Szia” üzenettel!

Kérdezd meg, honnan származik!

„Mikor először lépsz kapcsolatba valakivel, akkor ki kell fejezned azt, hogy érdeklődsz iránta” – mondja Carbino. (Szóval, hogy tényleg iránta érdeklődsz, nem csak beszélgetni akarsz valakivel.) A lényeg, hogy minél többet megtudj a másikról, hogy honnan származik, hogy mi tette őket azokká, amilyenek most.

„Mióta élsz…?”

„Melyik a kedvenc éttermed errefelé?”

„Hűha, egy igazi texasi! Imádod a focit?”

„Voltál már a Grand Canyonban? Rajta van a bakancslistámon.”

„Észrevettem, hogy néhány képed Rómában készült. Tavaly tavasszal jártam ott. Te amúgy olasz vagy?”

Dobj be egy könnyű bókot!

„Egyáltalán nem baj, hogy valakit megdicsérsz, ha valami igazán klassz dolgot csinál a profilja szerint” – mondja La Dolce. Azonban ő is inkább az általános bókok használatára biztatja az ügyfeleit, nem olyanokra, amik a másik kinézetére utalnak (nyilvánvaló okokból). Az általános bókok teret engednek a nyíltabb beszélgetéseknek is. Próbálj ki valami ilyesmit:

„Nem hiszem el, hogy te főzted azt a baráti ünnepi vacsorát a képeden! Biztos, remek szakács vagy!”

„Húha, te voltál Svájcban síelni? Biztos nagyon jó sportoló vagy!”

Használd az alkalmazás adta lehetőségeket!

Sokan elfelejtik, hogy a társkereső alkalmazásoknak vannak saját funkcióik arra, hogy jobban megismerjék egymást a felhasználók. Carbino azt javasolja, hogy nézd meg a másik által kitett Spotify-listát vagy az Instagram-bejegyzéseit. És nem, egyáltalán nem fura ezt csinálni!

„Az emberek sok időt töltenek azon gondolkozva, hogy „mit is mondjanak magukról?” – és ezt aztán közzéteszik mindenki számára” – mondja Carbino. Szóval ne légy buta, használd!

„Láttam a Spotify lejátszási listádat. Én is nagy Springsteen-rajongó vagyok. Láttad már őt élőben?”

„Hűha, láttam a Six Flags-bejegyzésedet az Instagramon. Melyik a kedvenc hullámvasutad?”

 Kérdezd őket a hobbijaikról és az érdeklődési körükről!

Ez a legegyszerűbb kezdeményezési mód, de a legjobb is. A legtöbben olyan fotókat tesznek közzé magukról, amelyeket olyasmit csinálnak, amit szeretnek vagy a profiljukba beleírják az érdeklődési köreiket. „Az emberek olyasvalakit szeretnének, akivel egy hullámhosszon vannak” – teszi hozzá Carbino. Mindkét szakértő egyetért abban, hogy valaki hobbija iránt érdeklődni, az nagyszerű út (főleg, ha olyan szerencsés vagy, hogy van néhány közös).

Tipp: kiegészítendő kérdéseket tegyél fel, ne eldöntendőket, amikre csak igennel vagy nemmel válaszolhat a másik. Ezek arra késztetik, hogy többet elmondjon magáról (ha valamennyire is érdekled, megteszi). Néhány jó kezdés:

„Szóval, te sokat síelsz? Nemrégen jöttem haza a Breckenridge-ből. Hova mész legközelebb?”

„Látom, hogy D.C. sportrajongó vagy… Mennyire volt kaotikus a város a World Series győzelem után?”

„Lefutottad a Chicago Maratont?! Mennyire volt nehéz?!”

„Szóval te is Food Network-megszállott vagy? Mit szólnál egy főzőversenyhez?”

„Egy dobos! Ez a munkád vagy »csak« egy menő hobbi?”

„Látom, tavaly nyáron hátizsákkal bejártad Perut. Milyen volt?”

Ha kétségeid vannak, ragaszkodj az alapokhoz!

Ha valakinek teljesen üres a profilja, akkor különösen idegesítő, hogy nincs semmi fogódzó a beszélgetéskezdéshez. Engedd el a feszültséget, és tegyél fel egy egyszerű kérdést, melyre a válasz valójában sokat elárulhat a másikról a kulturális érdeklődése alapján.

„Mi a kedvenc filmed és filmes műfajod?”

„Mi volt az utolsó könyv, amit olvastál?”

„Hol nyaraltál utoljára?”

Ne felejtsd el elkerülni a tipikus tinderes hibákat!

A legtöbb randiszakértő egyetért abban, hogy az első randin nem kell a legmélyebb kérdésekbe belemenni, nem is beszélve az első tinderes üzenetről. Ne feledd: még éppen azt figyelitek, hogy megvan-e a kémia, és vannak-e közös pontok. A beszélgetés legyen könnyed és szórakoztató, és kerülj el minden ijesztőnek tűnő témát. (Például a testre vonatkozó bókokat, megjegyzéseket.)

A lényeg: az első Tinder-üzenetnek azt kell mutatnia, hogy elolvastad a másik profilját, és szeretnél még többet megtudni róla. A beszélgetés legyen könnyed és rövid! A legrosszabb esetben egyszerűen nem válaszolnak neked, és unalmas tuskónak titulálhatod őket, akikkel ezek után nem akarsz beszélgetni. Hajrá!

Fotó: Getty Images, Forrás: Women’sHealth, Szerző: Bognár Anna gyakornok