Nemcsak a munkában, a takarításban is ki lehet égni

2023. március 27.
A munkahely és a szülői teendők miatt világszerte rengetegen égnek ki a házimunkában – a takarításról ne is beszéljünk. Míg a kiégés általában munkahelyi környezetben jellemző, nem ez az egyetlen terület, ahol túlterheltnek érezheti magát az ember.
A takarításban is ugyanúgy ki lehet égni, mint például a munkánkban.

„Elfelejtjük, hogy a takarítás során mennyi mindenre kell figyelni” – magyarázza Katie Berry, a Housewife How-Tos munkatársa. Ráadásul mindezért nem jár semmi elismerés: „Ha végeztél a takarítással, kezdheted elölről.” A takarítás és házimunka miatti kimerültség sok embert, de leginkább a nőket érinti negatívan.

Mi okozza a takarítási kiégést?

A kiégés mögött legtöbbször a magas elvárások iránti kényszeres megfelelés áll. Racionálisan gondolkodva, az ember tudja, hogy a tökéletes, „szalonképes” otthonok nem valósághűek – de akárhányszor megnyitjuk az Instagramot, mindig ilyen tartalmakkal találkozunk, és ezek bűntudatot, szégyenérzetet kelthetnek bennünk. Elkezdjük összehasonlítani magunkat a közösségi médiában látottakhoz, ezért elkezdjük azt hinni, hogy lusták vagyunk.

Az emberek általában gyerekkoruk óta úgy tekintenek a házimunkára, mint valami, ami lehet „kész vagy nem kész” – magyarázza KC Davis, terapeuta és a „How to Keep House While Drowning” című könyv szerzője. Azt tapasztaljuk, hogy csak akkor tudunk felszusszanni, ha a teendőink „késznek” minősülnek. Ellenkező esetben a „nem készek” lustaság és felelőtlenség érzetét keltik, ennek következtében erős a nyomás, hogy minden feladatot ellássunk.

Angela Brown, a Savvy Cleaner hivatásos takarítója elmagyarázza, hogy sokan a takarítást a büntetéssel társítják. Ha azt mondják a gyerekeknek, hogy „takarítsák ki a szobájukat”, a szülők öntudatlan gyűlöletet kelthetnek a takarítás iránt. Aki olyan szülővel nőtt fel, akinek nagyon szigorúak a követelményei, akkor ez az érzelmi reakció még erősebb lehet: „Sok trauma jár a takarítással, és sok trauma a rendetlenséggel” – mondja Berry.

„Nem arról van szó, hogy maguk a házimunkák nehezek – csak a feléjük irányuló negatív érzések kezelése a nehéz” – teszi hozzá Brown. A párkapcsolatban élők esetében egy személy (főleg, ha ő az elsődleges gondozó vagy otthon maradó szülő) elkezdheti magára vállalni a lelki terhelés teljes felelősségét is.

A takarításért járó erőfeszítésért semmilyen elismerés nem jár. „Ezen a ponton szinte elkerülhetetlen a kiégés” – mondja Berry.

Túllépés a takarítási kiégés mentális akadályain

A takarítási kiégés a házimunkák miatt keletkező fizikai és lelki túlterheltség, amely egyre fokozódik, és általában szégyenérzettel társul. Szégyellhetjük magunk amiatt, hogy az otthonunk rendetlen, és úgy tűnik, nem tudunk felülkerekedni ezen.

A rendetlenség keltette feszültség a kapcsolatokba is könnyen befurakodik. Az otthonról való gondoskodás háttérbe szoríthatja a másokkal (gyerekekkel, partnerekkel) való törődést. Elkezdhetjük sulykolni magunknak, hogy „olyan rossz szülő vagyok” vagy „olyan rossz házastárs vagyok”, amikor valójában csak a kiégés tüneteit tapasztaljuk.

„Amikor szégyen vesz rá takarításra vagy egyéb házimunka elvégzésére, akkor a motiváció nagyon rövid ideig tart” mondja Davis. A hosszú távú szégyenérzet nem motiváló, ellenben rendkívül bénító. „Olyan állapotba tudunk kerülni, ahol az önsajnálat motivál” – teszi hozzá Davis.

Ne feledd, hogy nem te vagy az egyetlen ember, aki ezzel küszködik, és hogy otthonod tisztasága (vagy mássága) nem tükrözi azt, hogy ki vagy.

A takarításban is ugyanúgy ki lehet égni, mint például a munkánkban.

A takarításban is ugyanúgy ki lehet égni, mint például a munkánkban

Hogyan lehet kilábalni a takarítási kiégésből?

Az alábbiakban bemutatjuk azokat a lépéseket, amelyek segítségével megtörheted a ciklust.

Vegyél takarítási szabadságot

Néha úgy lehet leküzdeni a kiégést, ha egyszerűen abbahagyod. „Határozz meg egy minimumot és adj magadnak engedélyt, hogy csak ezzel foglalkozz”– mondja Berry. Csak azokra a dolgokra figyelj, amelyek valóban zavarnak és érintenek téged (bár lehet, hogy ezt a gyerekekre is ki kell terjesztened, különösen, ha te vagy a kisgyerekek elsődleges gondozója).

Törődj az ételkészítési felületekkel és WC-k tisztításával, valamint a „saját kuckóddal” (hogy legyen, ahol pihenj – mert megérdemled). „Szánj egy–két hetet arra, hogy feltöltődj olyan dolgokkal, amelyek boldoggá tesznek” – mondja Berry.

Ha a munkahelyeden kivehetsz néhány hét szabadságot, akkor miért ne tehetnél így a takarítással is? A lakásod nem fog szétesni két hét alatt” – teszi hozzá –, „ha rendetlen, akkor rendetlen. Ez nem téged jellemez. Nem te vagy a rendetlenség.”

Kerüld a nagytakarítást

Ha takarítási vakációt vettél ki, vagy egy kemény takarítási kiégésen vagy túl, akkor valószínűleg termetes rendetlenséggel fogsz találkozni. Csábító lehet a gondolat, hogy megpróbálj egyből megszabadulni tőle – lényegében ezt hívjuk nagytakarításnak. Eltölthetünk egy teljes hétvégét ezzel, vagy hívhatunk szakembert. Bárhogyan is, ez valószínűleg nem fogja megoldani a kiégettség érzetét.

„Soha nem ajánlom a nagy projekteket” – mondja Brown. „Ha először nem volt időd megcsinálni, és idáig jutottál, akkor a nagy projektek ideje sem érkezett el.” A kiégés szülte méretes zűrzavar stresszkeltő, bár könnyű hozzászokni. Ha van is kapacitásod egy nagytakarításhoz, néhány hónappal később valószínűleg ugyanazokat a köröket futod, mert nincs egy rutinod a szükséges teendők karbantartáshoz.

Kezdj kicsiben

Meg kell szakítanod a kiégés ördögi körét. A legtöbb kiégés miatt szenvedő ember nem ébred fel egy napon csak úgy, hogy többé nincs kiégve. Amikor először kezdesz kilábalni a takarítási kiégés időszakából, sok nap telik majd úgy el, hogy semmi erőd nem lesz a takarításhoz. Davis azonban azt javasolja, hogy ahelyett, hogy azt mondanád,  „ma nem vagyok képes, úgyhogy nem csinálok semmit”, mondd, hogy „ma nem vagyok képes, ezért csak egy dolgot végzek el”.

„A takarítás ciklikus” – mondja Davis. A cél az, hogy elég gyakran lásd el a feladataid, hogy otthonod működőképes maradjon, de nem kell olyan gyakran, hogy ne legyen időd pihenni – ez az egyensúly mindenkinél más. Azt javasolja, hogy használj kategorikus tisztítást, hogy tervet készíthess.

Hasonlóképpen, Brown a kiégésből való visszazökkenéshez a szokások halmozását javasolja. Keress egy szokást, amellyel elkezdheted, és lassan, ahogy az kezd természetessé válni, adj hozzá még többet. Ha mindennap zuhanyozol, ki tudod-e egészíteni azzal, hogy feltörlöd a fürdőszobát vagy megtisztítod a zuhanyajtót? És amint valami szokássá válik, hozzáadhatsz valami mást, amíg ki nem alakul egy fenntartható takarítási rutin.

Nincs baj azzal, ha kimerültnek és túlterheltnek érezned magad a takarítás és egyéb teendők miatt. Ez teljesen normális professzionális takarítók esetében is. „Ez csak egy folyamatban lévő folyamat” – mondja Brown, ezért ahelyett, hogy felpörgetnéd magad, emlékeztesd magad arra, hogy ma megtetted a tőled telhető legjobbat. „Ünnepeld a győzelmeidet. És ez elég.”

Fotó: Getty Images, Forrás: ApartmentTherapy, Szerző: Balogh Sarolta gyakornok