Mi az a hollywoodi takarítás? És miért rajong érte az egész TikTok?

2023. március 18.
Mindenki másképp takarít. Megvan a saját, jól bevált módszerünk. Lehet, hogy nem is tudunk róla, és mi is a hollywoodi takarításra esküszünk. Mutatjuk, mit jelent, és azt is, miért őrül meg érte a közösségi oldalakon mindenki.
A hollywoodi takarítást sokan csinálják, de nem is tudják
  • Ha csak az otthonunk látható helyeit igyekszünk mindig patyolattisztán tartani, mi is a hollywoodi takarítás módszerét követjük.
  • A TikTok-on azt is elárulták, miért ezt a nevet kapta ez a módszer.
  • Az alapos takarítás és a hollywoodi látványtakarítás hívei között még nem dőlt el a csata egyik vagy másik módszer javára. Egyelőre.

Mindenki máshogy takarít. A lényeg az, hogy megtaláljuk azt a módszert és rendszert, ami számunkra és az otthonunk számára a legjobban működik. Vannak, akik a mindennap egy kicsit módszerre esküsznek, mások heti menetrendet dolgoznak ki, és/vagy beiktatnak havi nagytakarításokat, hogy a lakásuk olyan tiszta legyen, amilyen csak lehet. Mások nem bíbelődnek az alapos tisztítással, és inkább azokon a helyeken raknak rendet, ami szem előtt van vagy ami a legégetőbb. És ahogy a TikTok-ról kiderült, ennek a takarítási módszernek neve is van.

Így indult a hollywoodi takarítás

Egy Sarah Nicole nevű felhasználó posztolt a TikTok-ra egy videót, ami mellé azt írta: „amikor a barátod egy nagytakarításos háztartásban nőtt fel, te viszont egy hollywoodi takarítással tisztán tartott otthonban”. És innentől nem volt megállás. Közel 6 millióan látták és 1 millióan lájkolták, ezren kommenteltek is a klip mellett. 

@sare.nicolee

Did not know you could shampoo carpet until I lived with him 🥲 #cleantok #couplesfunny #relatable #cleaningproducts #sundayroutine #weekendroutine

♬ You Gotta Move – Mississippi Fred McDowell

Az emberek pontosan értették, mire utalt a tiktoker. „Még sosem hallottam előtte a hollywoodi takarítás kifejezést, de azonnal tudtam, mit jelent, mert én is pontosan ezt csinálom” – írta valaki a kommentek között. „Én is hollywoodi takarító vagyok, ahogy anyukám is. Nincs sem időm, sem energiám a nagytakarításra” – tette hozzá egy másik felhasználó.

De mi az a hollywoodi takarítás?

Nicole később egy újabb videót is posztolt, melyben pontosan elmagyarázta, mit is jelent a hollywoodi takarítás. Eszerint az a takarítási módszer a hollywoodi, amikor csak a legszükségesebb felületeket tisztítjuk meg. 

„A szüleim arra mindig figyeltek, hogy a lakásunk szuperül nézzen ki, de nagytakarítást soha nem csináltak” – mesélte Nicole a gyerekkorában látott mintáról. Például mindig elpakolták a szem előtt lévő kacatokat, nem engedték, hogy felhalmozódjanak az elpakolni való dolgok itt-ott a lakásban. Persze azt is hozzátette, hogy az olyan rendszeresen elvégzendő takarítási feladatokat is megcsinálták, mint például az ágyneműk áthúzása hetente. 

Kell választanunk a nagytakarítás és a hollywoodi tisztaság között?

Nem mindenki ért egyet azzal, hogy választanunk kellene a hollywoodi tisztaság és a nagytakarítás között. A kettő nem zárja ki egymást. 

@jasthecreative_

Someone bring me a thanksgiving plate tomorrow 😌 #hollywoodcleaning #deepcleaning #dayinlife #cleanwithme #bathroomcleaning #amazonmusthaves #amazonfinds #amazonbathroom

♬ love triangles – Happy Trees

„Hétfőtől péntekig: hollywoodi takarítás. Szombat-vasárnap: nagytakarítás. Ha ezt fenn tudjuk tartani, soha nincs szükség igazán nagy takarításra, mert soha nem szalad igazán a háztartás” – írta valaki.

Ennek egyik legjobb példája az a videó, amiben egy TikTok-felhasználó mesélte el, hogy ő a fürdőszobájával kapcsolatban hollywoodi takarítónak számít, aki néhány hetente egy nagyobb takarítást is csinál.

Forrás: Apartment Therapy, Fotó: Unsplash