Álomszép virágba borult tájak a világ körül

2023. március 31.
Most már hivatalosan is itt a tavasz! Mutatunk néhány mesebeli tájat a világ több pontjáról, amelyek igazolják, hogy a természet tele van csodákkal.
Cseresznyefák Yoshino hegyén

A japán Hanami csodája

Tavasszal Japánban egy varázslatos ünnep veszi kezdetét: a Hanami, azaz a cseresznyevirágzás ünnepe. Ebben az időszakban az ország fehérben és rózsaszínben pompázik, az utcák pedig megtelnek emberekkel, akik eleget tesznek a japán hagyományoknak: gyönyörködni a virágzásban.

A hanami japán eredetű szó, a hagyományos japán szokások szerint annyit tesz, mint gyönyörködni a tavasszal virágzó cseresznyében és japán szilvában. Ebben az időszakban az ország fehérben és rózsaszínben pompázik, illetve az utcák megtelnek emberekkel, akik eleget tesznek a japán hagyományoknak: gyönyörködnek a virágzásban.

Cseresznyefák Yoshino hegyén

Cseresznyefák Yoshino hegyén

Cseresznyevirágzás Tokióban

Cseresznyevirágzás Tokióban

Tündérvilág szilvafákból Kínában 

Kína híres arról, hogy ott a tavasz egyszerűen meseszép. Már programmá avanzsálódott a fák virágainak megnézése és fényképezése. Ahogy az egysínű vonat áthalad a virágzó szilvafákon, az mindenképp megér egy pillantást.

Chongqingban még a vonatutat is élénk rózsaszín cseresznyefák kísérik.

Chongqingban még a vonatutat is élénk rózsaszín szilvafák kísérik.

Cseresznyevirágos sugárút a németeknél

Minden tavasszal néhány hétre a bonni Nordstadt negyedben található Heerstraẞe „cseresznyevirágos sugárúttá” változik: az utcát cseresznyefák szegélyezik, amelyeknek ágai kupolaszerűen hajlanak az út fölé. A látvány mesébe illő, és olyan, mintha hirtelen mindent rózsaszínben látnánk.

Cseresznyevirágos sugárút Bonnban, Németországban

Cseresznyevirágos sugárút Bonnban, Németországban

A természet virágoskertje Svájcban

Svájc természeti szépsége szinte felbecsülhetetlen. Az elképesztő luganói tulipánvirágzás is ezt a tényt támasztja alá. A tulipánok szinte már vetélkednek híres hollandiai társaikkal. Ahogy a a tó kéksége párosul a hegyek végtelenségével és az élénk virágok színeivel, az csodálatos látványt nyújt.

Tulipánok a svájci hegyek lábánál

Tulipánok a svájci hegyek lábánál

Virágba boruló belváros a szomszédban 

Bécs az a város, ahol tökéletesen ötvöződik az építészet és a természet szépsége. Tavasszal pedig, mikor az egész várost virágba borítja a sok cseresznyefa, egyszerűen fenséges. Általában március közepén kezdenek el virágozni a fák, de sietni kell a megnézésükkel, mert sajnos a fák nagyon hamar ledobják magukról virágaikat.

Amszterdam tavaszi varázsa

Amszterdam az egyik leghíresebb hely, ahol a tavasz gyönyörű. Az ország, fekvésének és időjárásának köszönhetően az év bármely időszakában egy természeti látványosság, azonban tavasszal igazi csoda.

Olaszos virágözön

A Comói-tó tavasszal lenyűgöző látványt nyújt. A virágba boruló fák és a tó köré tornyosuló hegyek együttese szemet gyönyörködtető. A panoráma igazi olaszos beütéssel egészül ki, ahogy a különböző színek egybeolvadnak.

Egyedülálló hangulata van tavasszal a Comói-tónak

Egyedülálló hangulata van tavasszal a Comói-tónak

Strasbourg tulipánfái 

A franciaországi Strasbourgban, a katedrális mellett elbújó gyönyörű szép magnóliafák virágzását figyelhetjük meg. Minden év ezen szakaszán egész Strasbourgban a fák rózsaszín és fehér felhőkké változnak. A virágzó magnóliák azt jelzik, hogy beköszöntött a tavasz és közelednek a meleg nyári napok.

Strasbourg tavaszi látványossága ez a csodaszép magnóliafa

Strasbourg tavaszi látványossága ez a csodaszép magnóliafa

Mediterrán mandulafa

A mediterrán vidéken virágzó mandulafák szintén a tavasz eljövetelét jelzik. Általában február környékén öltik magukra fehér és rózsaszín kabátjukat, amikor a tél és a vele együtt járó hideg még tetőzik. A spanyolországi Sierre Norte de Guadalajara Nemzeti Parkban található virágzó mandulafák buja, ámde elegáns kinézetükkel irányítják magukra a figyelmet.

A mediterrán vidékeken a tavasz kezdetét jelzi a mandulafák virágzása

A mediterrán vidékeken a tavasz kezdetét jelzi a mandulafák virágzása

Rózsaszín fátyol, amerre a szem ellát

Kora tavasszal kezdenek virágba borulni az őszibarack-és a sárgabarackfák is. A Katalóniától nem messze lévő Aitonában hosszú mérföldeket borít ilyenkor be a rózsaszín fátyol. A hosszú fasorok megtekintésére már külön programokat is szerveznek, órákig sétálgathat az ember a rózsaszín virágok között.

Aitana virágzó fái átvarázsolják a tájat

Aitana virágzó fái átvarázsolják a tájat

Összeállította: Bognár Anna és Balogh Sarolta gyakornokok, Fotó: Getty Images, Instagram