Hús, vér, rózsa és belladonna: a parfüm a színésznők titkos fegyvere

2022. december 03.
Hol van már a method acting?! A színészek újabban Victoria’s Secret és Chanel parfümökkel próbálnak átlényegülni legfrissebb szerepükbe.
  • Susan Sarandon ismertette meg Hollywoodot azzal a trükkel, hogyan lehet szerepbe kerülni a parfümök segítségével.
  • Egyre több színész és színésznő használja titkos fegyverként a különböző illatokat.
  • Jude Law számára egy parfümőr készítette el a speciálisan VIII. Henrik-illatú parfümöt, hogy még jobban átélhesse a gonosz király karakterét.

Sokat hallottunk már a method acting gyakorlatáról. Ez az a folyamat, amikor a színészek más ember bőrébe bújnak, és akkor is a karakterben maradnak, amikor épp nem forognak a kamerák. Leonardo DiCaprio például bebújt egy döglött állat belsejébe, és ott aludt, hogy felkészüljön a 2015-ös The Revenant című filmjére, Tom Holland pedig inkognitóban bejárt egy bronxi gimnáziumba, hogy tökéletes Pókember legyen. A parfümökről egy szó sem volt eddig a filmszerepekre való felkészülésben. 

Susan Sarandon indította a parfümmódszert

Először Susan Sarandon árulta el Kirstan Dunstnak, hogy minden egyes filmjéhez más parfümöt használ, aki szintén elkezdte alkalmazni a módszert. Majd Emma Stone, Penélope Cruz és Gugu Mbatha-Raw, A lány a múltból főszereplője is kipróbálta, és rájött, hogy működik. „Fantasztikus titkos fegyver – mondta Laura Linney, aki szintén használ parfümöt ahhoz, hogy egy-egy szerepre átlényegüljön. – Nagyon mély, ősi, tudatalatti szinten hat.”

Susan Sarandon minden filmjében más parfümöt használt

Susan Sarandon minden filmjében más parfümöt használt

Az ősi jelzővel nem túlzott a színésznő. Az agyunk emlékezetért és érzelmi feldolgozásért felelős területe egy primitív szaglókéregből fejlődött ki, emiatt is van nagyon erős kapcsolat bennünk az érzelmek és a szagok között még ma is. Egy jelmez látványa vagy tapintása nem vált ki olyan erős hatást, mint amilyet az illat. „Amikor megtudtam, hogy az illatok milyen hatást válthatnak ki az agyunkban, megváltoztathatják a hangulatunkat, rájöttem, hogy ez nagyon jó eszköz lehet arra is, hogy segítsen átalakulnom” – mondta Eliza Taylor ausztrál színésznő, aki szintén Susan Sarandon egy szerep, egy illat módszerét alkalmazza

Ahogy Jessica Chastain is. „A Le Labo alapítója, Fabrice Penot segít eldönteni, melyik illat lenne a legmegfelelőbb az adott szerephez” – mondta Chastain. Az élet fája című filmben például egy narancsvirágillatú parfümöt viselt, hogy Mrs. O’Brienné, a szeretet és méltóság megtestesítőjévé váljon. A CIA elemzőjének szerepében, amit a Zero Dark Thirty – A Bin Láden hajsza című filmben alakított, egy füstös, titokzatos oud parfümöt viselt. „Celia Foote-hoz, akit A segítség című filmben játszottam, a Chanel No 5. volt a tökéletes választás. Marilyn Monroe is csak ezt a parfümöt viselte az ágyban, így úgy gondoltam, ez lesz az igazi” – mondta Chastain. 

Szerephez választott parfümök

„A parfüm rengeteget elmond az emberről még azelőtt, hogy egyáltalán megszólalna” – tette hozzá Jessica Chastain. Ezért is választanak a színészek bizonyos szerepekre bizonyos parfümöket: Ana de Armas a Szösziben Monroe már említett jellegzetes illatát fújta magára, míg Michelle Pfeiffer a manipulatív gyilkos művész szerepében a Fehér leanderben ibolyaparfümöt viselt, pont mint a karakter a műben, akit eljátszott. 

Ana de Armas is azt a Chanel No. 5-öt használta a Szösziben, amit Marilyn is mindig viselt az ágyban

Ana de Armas is azt a Chanel No. 5-öt használta a Szösziben, amit Marilyn is mindig viselt az ágyban

A parfüm abban is segíthet a színészeknek, amikor egy filmben belül kell váltaniuk bizonyos karakterek között. Noomi Rapace például hét különböző illatot használt a Netflix filmjében, a Hét nővérben, hogy hetesikrekké váljon. Margot Robbie Harley Quinnként Playboy és Ed Hardy parfümöket használt, hogy átváltozzon alteregójából, dr. Harleen Quinzelből Az öngyilkos osztagban.

Amikor a parfüm illata egy párhuzam

Néha az illatok átváltoztató ereje egy-egy párhuzamból ered. Vannak olyan parfümőrök, akik kifejezetten egy-egy szerephez kreálnak illatokat a színészek számára. Azzi Glasser már rengeteg színésznek készített ilyen parfümöket. Karim Aïnouz rendező például a Firebrand című filmhez kérte Glasser segítségét, hogy a VIII. Henrik tárgyalótermében játszódó pszichológiai thriller szerepeit fordítsa le illatokra. 

Jude Law alakítja a gonosz királyt, neki egy émelyítő keveréket készített a parfümőr, melyek az emberi test nedveire, a vérre és gennyre emlékeztetnek, némi rózsával, amit a nemesemberek viselhettek csak VIII. Henrik korában. „Őszintén? Ezt senki sem akarja megszagolni” – mondta Glasser. Alicia Vikandernek, aki Catherine Parrt, a király hatodik és utolsó feleségét játssza, egy sokkal emészthetőbb, angol levendulaalapú parfümöt kreált a szakértő.

Bár az illatok történelmileg hitelesek és megfelelnek a kornak, a parfümkészítés folyamata a filmhez sokkal inkább a színészről, semmint arról a korszakról szólnak, amiben a karakter élt. „Nagyon egyedi, a molekulák hogyan reagálnak a bőrön – mondta Glasser. – Hatással van a hangulatra, nagyon erőteljes eszköz, nemcsak a színész, de a stáb többi tagja számára is.” Erre Laura Linney is rájött 2016-os filmje, a Genius forgatásán, ahol szintén Jude Law-val játszott. „Jude valami egészen letaglózó illatot viselt, dohány, könyv és alkohol keveréke volt – emlékezett vissza Linney. – Nagyon diszkrét volt, így inkább csak egy zsigeri benyomásként volt jelent, de tagadhatatlanul ott volt, mikor az ember a közelében volt.”

Linney-t ez annyira lenyűgözte, hogy elkérte Glasser elérhetőségét Law-tól, és 2017-es Broadway-darabjához, a The Little Foxeshoz ő is a parfümőr segítségét kérte. „Cynthia Nixon és én egymást váltottuk ugyanabban a szerepben, és annyira különbözők voltunk, hogy Azzihoz fordultam segítségért” – mesélte Linney. Birdie szerepéhez, aki egy törékeny karakter, Glasser egy magnólia és francia púder keverékéből kevert illatot. Reginának, aki egy manipulatív szereplő, a mérgező belladonna és bürök lett a legerősebb jegye. Mielőtt Linney színpadra lép, annak a karakternek az illatát fújja magára, akit épp aznap este játszik. „A parfüm fizikailag segít, hogy a megfelelő ritmusba és helyre kerüljek. Egy szellem, ami átjárja az egész testet.”

Forrás: Allure Fotó: Getty Images, IMDB, Netflix

Olvass tovább!