Virágba borultak és meseszépek a hazai tulipánmezők

2021. május 03.
Az április végi goromba idő miatt idén a megszokottnál lassabban és nehezebben bontanak szirmot a bimbós tulipánok, a helyzetet pedig nehezíti, hogy a gyomnövények a hideg, a szél és az eső ellenére is erőre kaptak.

Emiatt egyáltalán nem volt könnyű dolga azoknak, akik nap mint nap azért szorgoskodnak, hogy csodás látvány fogadja a tulipánmezőkre érkezőket. Bárhol jársz is az országban, biztos, hogy hozzád közel is akad egy szemet gyönyörködtető tulipános: a Pilisben, a Balaton partján (például Kőröshegyen és Szőlősgyörökön), a Tisza-tó szomszédságában, Cegléden, Csömödéren vagy az ország déli részén, Mórahalmon.

Tulipanviragzas tulipanmezok Pilis

Tulipánfarm Pilisen

Idén borult először virágba a Pilisben található, hatalmas tulipánoskert, amit a 20 éves Zeffer Norbert álmodott meg. Az induláskor 5000 tulipánhagymát ültettek a földbe, és izgatottan várták, hogy a növények virágot hozzanak. Bár az időjárás az ország ezen részén sem volt kegyes hozzájuk, a meseszép tulipánoknak nem esett baja. A pilisi tulipánoskertbe nemcsak a környékbeleik látogatnak el szívesen, hanem az ország távoli pontjairól is érkeznek – aki nemcsak gyönyörködne a látványban, hanem tulipánt is szedne, a szükséges óvintézkedések maximális betartása mellett metszőollót és kosarat is kap a szürethez, sőt iránymutatást is kap arra vonatkozóan, hogyan kell úgy leszedni a virágot, hogy a hagyma ne sérüljön, és jövőre is virágot hozhasson. Norbi kérdésünkre elmondta, hogy idén ősszel már 25-30 ezer tulipánhagymát ültetnek a földbe, így jövő tavasszal a mostaninál jóval bőségesebb, és még színpompásabb tulipántermésre számíthatunk!

 

tulipan tulipanviragzas

Kőröshegyi Levendulás

Ahogy a neve is mutatja, ebben a kertben más virágok is megférnek a tulipánok mellett: a legtöbb levendulából terem (ennek virágzása még várat magára), de nárciszok és jácintok is ünneplik a tavaszt itt, a Balaton déli partjának közelében. A Kőröshegyi Levendula Gazdaság 2012-ben nyitotta meg kapuit, az itt dolgozók az elmúlt években fáradhatatlanul azon voltak, hogy minél több erős és egészséges növény bújjon ki a földből. „Szeretnék mindenkivel megosztani virágainkat, és a tőlünk látható csodálatos balatoni panorámát! Egész évben sok szeretettel várunk – kutyával együtt – minden virágkedvelőt, felfedezőt, nyaralót, túrázót” – áll a levendulás weboldalán. A birtokot tavasszal tulipán- és nárciszvirágzás idején, nyáron pedig a levendulaszüret alkalmával érdemes célba venni. Azoknak, akik idén lemaradnak a tulipánvirágzásról, őszre is tartogatnak meglepetést: akkor tulipánhagymát lehet innen hazavinni, aminek aztán otthon viselhetjük gondját.

tulipan tulipanviragzas tulipanmezok

Mórahalmi tulipánoskert

Ez a csodás tulipánmező is idén borult először virágba, és a tervek szerint a tulipánok elvirágzását követően sem ér véget a szezonja: a kert közösségi térként is szolgál, bárki felkeresheti, aki a bezárkózás jegyében töltött hónapok után szabadtéri kikapcsolódásra vágyik. A belépés díjtalan, fizetni csak azoknak kell, akik a virágszedéshez is kedvet éreznek – a befolyt összeg egy részét jótékony célokra fordítják. A tulipánoskert pompás virágokkal várja az ide érkezőket, akik olyan különlegességekkel is találkozhatnak, mint például a 12 szirmú finola vagy a feketés árnyalatú black parrot nevű tulipán. „A kertünk hatalmas, hozz egy plédet és a kedvenc könyvedet, pakolj magadnak egy kis útravalót, gyönyörködj, élvezd a természet adta lehetőségeket! Mi pedig szeretettel várunk!” – invitálnak Mórahalomra a lélegzetelállító virágoskert működtetői.

tulipan tulipanszedes tulipanoskert

Köszönjük a képekhez tartozó felhasználási engedélyeket. Fotó: TuliPilis, Kőröshegyi Levendulás (Facebook), TulipGarden Mórahalom (Facebook)

Ezt láttad már?