5 nevetséges mítosz a szingli férfiakról

2023. május 22.
Egy férfi csak azért lehet szingli, mert „valami baj van vele”? Kugler Ádám lifestyle coach most mítoszromboló bőrbe bújik, és megdönt 5 elterjedt elképzelést az egyedülálló férfiakról.
Szingli férfiak mítosza.

A közelmúltban számtalan írással találkoztam a közösségi oldalakon, ami a szingli életre fókuszált és az egyedülálló emberek életét vette górcső alá. Ami azonban igencsak szembetűnő volt számomra, hogy sok esetben teljesen más hangvételű cikkek születnek, ha egyedülálló nőkről van szó és más, ha szingli férfiakról. Amikor nőkről olvastam, akkor rendszerint (nagyon helyesen) elfogadó és bátorító írásokkal találkoztam. Amikor azonban férfiakról, akkor jóval keményebb, ítélkező, már-már lenéző sorokra figyeltem fel, amelyekben felelőtlennek, ambíciótlannak és lustának bélyegezték őket. Amíg egy egyedülálló nő a cikkek szerint, erős és független, addig egy férfi azért szingli, mert valami baj van vele”.

Ezt cáfolván, öt elterjedt mítoszt igyekszem lerombolni, hogy lásd, valójában mekkora potenciál rejtőzik a szingli férfiakban.

1. mítosz: Nem akar elköteleződni és felelősséget vállalni

A leggyakoribb stigma, amit a szingli férfiakra ragasztanak, hogy nem akarnak helytállni „férfiként” és felelősséget vállalni, mint családfenntartó. Ez nem igaz. A férfiak egyáltalán nem tartanak az elköteleződéstől, attól viszont igen, hogy rossz ember mellett kötelezik el magukat. Ha egy férfi nem akar kapcsolatot, az azért is lehet, mert nem látja a potenciális barátnőjelöltekben azt a személyt, aki a társa lenne az életben. Sok férfi azért választja a szingli életet, mert úgy hiszi, hogy egyedül sokkal gyorsabban meg tudja valósítani a céljait.

Ha azonban úgy gondolja, hogy veled könnyű lenne együttműködni és az életetek a fejlődésről, gyarapodásról és szórakozásról szólna, akkor több mint boldog lenne, ha elkötelezhetné magát melletted.

2. mítosz: Nincsenek ambíciói

Sok szingli férfi éppen azért választja az ideiglenes egyedüllétet, mert magas ambíciói vannak. A célok megvalósításához nagyon sok munkára, áldozatra és nélkülözésre van szükség, aminek nem akarja kitenni a párját. Tudja, hogy a sok munka mellett nem lenne ideje úgy foglalkozni veled, mint ahogy szeretnéd, és idővel ez a kapcsolatotok végét is jelenthetné. Sok férfi számára a szingliség egy ideiglenes áldozat, ami alatt megteremti az élethez szükséges javakat, hogy később, a párjának hasonló áldozatokat már ne kelljen meghoznia.

3. mítosz: Nincs önbizalma

Sokan kapcsolatfüggők és úgy gondolkodnak, hogy inkább élnek egy rossz vagy unalmas párkapcsolatban, mint egyedül. Előfordulhat, hogy olyan partnerekkel is összeállnak, akiket egyáltalán nem szeretnek, csak azért, hogy az életük könnyebb legyen. Ezeket a látszat- és érdekvezérelt kapcsolatokat a szingli férfi elutasítja. Igyekszik maga megoldani a problémáit és elérni a céljait.

Kérdem én. Mihez kell nagyobb önbizalom, mint egyedül szembenézni az élet kihívásaival?

4. mítosz: Nincs bátorsága megszólítani téged

Ez az állítás a férfiak 85%-ra igaz lehet, így nem varrható kifejezetten a szingli férfiak nyakába. Ennek oka pedig, hogy a férfiak közeledését nagyon sokszor visszautasítják a nők. A sok negatív tapasztalat nyomot hagy az önbecsülésükön és kétségeket ébreszthet a képességeikben. Az újbóli kudarc lehetősége pedig bénítóan hathat a viselkedésükre, ami miatt bátortalanul, idegesen kezdeményezhetnek, vagy dönthetnek úgy is, hogy meg sem szólítanak.

Az esetek többségében azonban nem a bátorság, hanem az akarat hiányzik a közeledésükből. Lásd az első két mítoszt.

5. mítosz: Nem kell a nőknek

Az egyedülálló férfiakkal foglalkozó cikkek közös pontja, hogy sokszor arra a téves végkövetkeztetésre jutnak, hogy az említett férfi azért szingli, mert „valami baj van vele”, ami miatt nem találják vonzónak a nők. Vagy a külseje elhanyagolt, vagy az anyagi helyzete nem megfelelő, vagy antiszociális, esetleg mindhárom egyszerre. Természetesen ezeknek a lehetősége is fennáll (és valóban nagy problémát tud jelenteni, ha valakit nem tart vonzónak az ellenkező nem), de kijelenthető, hogy a szingliség sok esetben választott szingliség, aminek két leggyakoribb oka nőknél és férfiaknál egyaránt az, hogy: 1. Nem lát társat egyetlen elérhető jelöltben sem. 2. A céljait helyezi előtérbe egy kapcsolattal szemben.

Szerző: Kugler Ádám, Fotó: Getty Images