Miért tért vissza az exed? 5 kíméletlenül őszinte ok

2023. március 13.
Spoiler alert – nagy valószínűséggel nem tiszta önzetlenségből ír neked az éjszaka közepén. Kugler Ádám lifestyle coach a következőkben elmagyarázza, mi játszódhat valójában az exed fejében.
Üvöltő nő telefonnal

Ismerős a helyzet? Hosszas kínlódás és egyet nem értés után a pároddal úgy döntötök, hogy a jövőben külön utakon fogtok járni. A szakítással járó hirtelen változás komoly lelki és érzelmi megpróbáltatások elé állít, amiből nagyon nehezen tudsz kilábalni. 

Majd, amikor már elég erősnek érzed magad, hogy továbblépj, érkezik egy Messenger üzenet az exedtől, hogy „Szia, hogy vagy?”. Mit akarhat tőled? Miért akar újra találkozni, ha már egyszer úgy döntött, hogy továbbáll? Egyáltalán, miért térnek vissza mindig az exek? A következőkben 5 kíméletlenül őszinte okot osztunk meg veletek.

1. Ki akar használni

Szomorú ezt kimondani, de az exedet nagy valószínűséggel az intimitás hiánya vezeti vissza hozzád. Ha a szakításotokat követően nem úgy alakul számára az élet, mint ahogy azt eltervezte és hiányzik a szex az életéből, akkor igyekszik ahhoz a lehető legegyszerűbb módon hozzájutni. Úgy gondolja, hogy sokkal könnyebb lesz téged újra az ágyába csábítania (mivel már van közös élményetek e téren), mint egy újonnan megismert vagy vadidegen nőt.  

Nem áll szándékában visszatérni hozzád, csak kihasznál a szexért, az egója fényezéséért vagy a pozitív megerősítésért, hogy akármikor visszakaphatna téged. Nem gondol arra, hogy az önző viselkedésével komoly sebeket is ejthet rajtad. Ami számára csupán egy kaland, az számodra komoly érzelmi megrázkódtatást is jelenthet. Az exedet ez esetben csakis az öncélúság hajtja.

2. A szingli élet nem is olyan örömteli

Egy kapcsolatban könnyű olyan kijelentéseket tenni, hogy mi mindent csinálnánk másképpen, ha újra „szabad emberek” lehetnénk. Könnyű nagyképűen a párunk arcába vágni, hogy ki mindenki mással tudnánk összejönni, de a kapcsolatotok végével az exed hamar nehéz helyzetben találhatja magát. 

A képzelet mindig szebb, mint a valóság. Szinglinek lenni, főleg férfiként, nem könnyű dolog, különösen, ha az intimitásról van szó. Még, ha sikeres is az exed randifronton, akkor is hamar rá fog jönni, hogy nem ez a boldogság forrása. Sok férfi gondolja úgy, hogy nem boldog a kapcsolatában és sokkal jobban járna, ha azt csinálhatna, amit csak akar és azzal feküdhetne le, akivel csak akar. Azonban mikor belátja, hogy tévedett, és a szingli élet nem is olyan vonzó, akkor hajlamos visszatérni hozzád. Ehhez szorosan kapcsolódik a harmadik ok.

3. Kényelem és érdek

Sokan gondolkodnak úgy, hogy inkább élnek egy rossz vagy unalmas kapcsolatban, mint egyedül. Ha a kalandvágyó szingliélet nem jött be az exednek és újra egy kapcsolat kényelmét szeretné érezni, akkor a legegyszerűbb utat választva, visszatérhet hozzád.

Miért hozzád?

Mert pontosan tudja, hogy te már megszoktad és elfogadtad a hibáit, az idegesítő és rossz szokásait, egy új partner viszont teljesen más elvárásokkal állna hozzá. A rövid kis kiruccanása során szembesült vele, hogy a randipartnerei milyen elvárásokat támasztanak a megjelenés, a fittsége vagy az anyagi helyzete irányába, aminek ő egyszerűen nem akar megfelelni. Nem akar megváltozni egy új ember kedvéért. Te viszont e téren jóval elnézőbb vagy. (Legalábbis így gondolja.)

A visszatérésében szerepet játszat az is, hogy nem akarja az élet terheit egyedül cipelni. A megélhetés, a számlák, az albérlet vagy a hitelek komoly terhet jelentenek egyetlen embernek. Ez esetben a kényelem és az érdek vezette vissza hozzád.

4. Fél, hogy örökre elveszít

Az exed fejében az a zavaró gondolat is megfordulhat, hogy csak idő kérdése, hogy találj magadnak valaki mást, amivel minden esély elszáll arra, hogy valamikor ti újra egy pár lehessetek. Egy kapcsolat lezártával nem szűnnek meg az érzelmek. Az exed bepánikolhat, ha megtudja, hogy újra ismerkedni kezdtél.  Ez a félelem felerősíti benne az irántad érzett érzelmeit, ami hajlamossá teszi, hogy megfeledkezzen a problémákról, amelyek miatt végül is zátonyra futott a kapcsolatotok. Elfelejti a vitákat, a veszekédeseket és magát az okot is, ami miatt ki akart lépni a kapcsolatból. 

Visszarohan hozzád, de nem őszinte szándékból. Csak a veszteség gondolata hajtja.

5. Rájött, hogy téged akar

Sokszor nagyon nehéz megállapítani, hogy az exednek valóban te hiányzol-e vagy az, amit nyújtani tudsz neki. Az esetek nagy részében viszont előfordul, hogy a szakítást követően van ideje gondolkodni és rájön, hogy tényleg te kellesz neki. Nemcsak az, amit adni tudsz, a megszokás, a kényelem, vagy az otthon érzése, hanem te, mint személy, a tulajdonságaid, a vonásaid, az egyedi energiád.  Rettenetesen bánja már, hogy kilépett a kapcsolatból és őszintén törekszik rá, hogy visszakapjon téged és változtasson azokon a dolgokon, amelyekkel elégedetlen voltál. 

Ha őszintén vissza akar térni hozzád, akkor nem manipulál és nem az érdek vezérli.

Szeretnéd visszafogadni az exedet? Akkor kövesd ezt a három alapelvet!

  1. Lassan engedd vissza az életedbe és ne támassz túl gyorsan, túl nagy elvárásokat vele szemben.
  2. Arra figyelj, amit csinál és ne arra, amit mond. A valódi változás csak tettekben mérhető.
  3. Konkrétan fogalmazd meg, hogy mit vársz el tőle a jövőre nézve és értesd meg vele, hogy ha ezeket nem teljesíti, annak következményei lesznek.

Ezzel nemcsak a saját értékedet növeled a szemében, de önmagadat is felkészíted az esetleges újbóli csalódásra. 

Szerző: Kugler Ádám, Fotó: Getty Images