A szingliket már nem érdekli a kinézet, ezt akarják inkább!

2021. november 14.
2021-ben már nem a külső a legfontosabb és legvonzóbb tulajdonság egy potenciális partnerben az egyedülállók számára, hanem inkább egy egészséges adag érzelmi intelligencia. Legalábbis ez derült ki egy friss kutatás adataiból, melyet azzal kapcsolatban végeztek, mit keresnek elsősorban a másikban a szinglik, mi az, ami minden más igényt felülír. Ez a szemléletváltás is – mint oly sok más területen – a koronavírus-járványnak köszönhető.

Tizenegyedik alkalommal végezték el a Match kutatói azt a tanulmányt, melyben szerte Amerikában több mint ötezer 18 és 98 év közöttit kérdeznek ki párkeresési szokásaikról. A felmérés érdekes eredményt hozott: az érzelmi érettség mindennél fontosabbnak bizonyult a szinglik számára a másik emberben. Az is kiderült a vizsgálatból, hogy az egyedülállók stabilitást és biztonságot is keresnek a hosszú távú partnerben, és már sokkal kevésbé aggódnak azon, vajon külsőre mennyire lesz vonzó az az ember, akivel ismerkedni kezdenek.

2020-ban még a szinglik 90 százaléka mondta azt, hogy a külső a legfontosabb a másik emberben, míg idén már csak 78 százalékuk. Az érzelmi érettség mellett a nyitottság és a különbözőségek elfogadása volt még nagyon fontos személyiségvonás a válaszadók 83 százaléka számára, 84 százalékuk számára pedig nagyon lényeges, hogy jó beszélgetőtárs legyen a másik ember. 

szingli-partner-legfontosabb-tulajdonsag

A szinglik nagy része mondta azt, hogy nagyon örülne, ha végre párra lelne, minél hamarabb, annál jobb. Csupán 11 százalékuk lenne hajlandó laza, kötöttségektől mentes ismerkedésre, míg 62 százalékuk inkább tartalmas, elkötelezett párkapcsolatot szeretne. Az idő sürgetése is fontos tényezővé vált: a válaszadók 62 százaléka, különösen a Z generációs és milleniál szinglik, még idén meg akarják találni azt, aki hosszú időre a párjuk lesz.

Stabilitást és biztonságot akarnak

„A világjárvány társadalmi és kulturális hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni – mondta Helen Fisher, a kutatás vezetője, hozzátéve, hogy az ismerkedéssel és párkereséssel kapcsolatos vélemények ilyen mértékű változása egyértelműen a Covid–19 számlájára írható. –Úgy vélem, hogy ez az udvarlás történelmi pillanata – mondta Fisher. – Nem lep meg, hogy ilyen pálfordulás történt. A rosszfiúk és rosszlányok korszaka véget ért, az emberek kevésbé mennek bele egyéjszakás kalandokba.

Erősen kirajzolódik a statisztikákból, hogy az emberek pénzügyi stabilitásra (legalább egyenlő keresete legyen mindkét félnek) vágynak: 20 százalékkal többen nyilatkoztak így, mint az elmúlt két évben. A hasonló iskolázottság és karrier fontossága is 10, illetve 5 százalékkal nőtt a tavalyi és tavalyelőtti évekhez viszonyítva. 

Fisher azt is megjegyezte, hogy a szinglik sokkal tartalmasabb romantikus kapcsolatokat szeretnének, ugyanakkor ragaszkodnának a saját független életükhöz, többet dolgoznak saját magukon és jobban előtérbe helyezik a fizikai és mentális egészséget. 73 százalékuk mondta azt, hogy sokkal jobban előtérbe helyezik életükben azokat a dolgokat, amik valóban fontosak, mint akár a múlt évben. Ez annak köszönhető, hogy a pandémia időszaka lehetőséget teremtett a lassabb, befelé fordulóbb életre, így közelebb kerülhettek ahhoz, hogy megtalálják, mit szeretnének valójában. Ezt bizonyítja az is, hogy a párkeresésnél a partner legvonzóbb tulajdonságaként idén már az érzelmi érettséget jelölték meg legtöbben

Készek a házasságra a férfiak

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a nemi elvárások hogyan változtak a randevúzással kapcsolatban. Az olyan általános sztereotípiák, miszerint a nők sokkal inkább vágynak az elköteleződésre, mint a férfiak, szintén megdőltek: a szingli férfiak 70 százaléka mondta azt, hogy stabil, hosszú távú partnert szeretne az elkövetkező évben, míg a nőknek csak 60 százaléka mondta ugyanezt. Ami pedig a házasságot illeti – annak jelentősége, hogy gyűrű kerüljön a pár ujjára, közel 20 százalékkal nőtt az elmúlt két évben összességében –, a férfiak körében látványosan megnőtt az igény arra, hogy hivatalossá tegyék kapcsolatukat. Idén 22 százalékkal több férfi mondta azt, hogy nősülni szeretne, míg a nőknél csak 14 százalékkal nőtt meg azok száma, akik férjhez mennének

Minden egyes szingli nő készen áll arra, hogy összekösse az életét a megfelelő férfival, ha bekopogtat – mondta Maria Avgitidis, a New York-i Agape Match társkereső vezérigazgatója. – Az egyetlen különbség, ami a 2021-2022-es helyzetben más, hogy sokkal több nő hagyja ott a partnerét, ha nem éri meg az idejét vesztegetni rá. Ha megaláz, húzza az időt, nem eléggé érett érzelmileg, sokkal könnyebben továbblépnek.”

Forrás: Time Fotó: Unsplash

Olvass tovább!