Az egyedüllét 3 meglepő előnye

2019. december 28.
Elmagányosodó világunkban többnyire rettegünk az egyedülléttől, pedig néhány magunkkal eltöltött óra nagyon is pozitív hatással lehet egészségünkre.

Boldoggá tesz

A tudatosan megválasztott egyedüllét tudományosan igazoltan boldogabbá tehet minket: a Personality and Social Psychology Bulletin egyik tanulmánya szerint az önkéntes magány képes csökkenteni a stresszt és segít, hogy relaxáltabbak legyünk. Ha pedig képesek vagyunk jól tolerálni az egyedüllétet, hosszú távon is boldogabbak és elégedettebbek leszünk majd életünkkel.

Jobb barátok leszünk tőle

Ha hagyunk időt magunknak, hogy kicsit feltöltődjünk az egyedüllétben, utána sokkal jobb támaszai, társai lehetünk másoknak. Thuy-vy Nguyen pszichológus a The New York Times-nak elmondta, hogy egy kis nyugalmas magányt követően jobban kapcsolódunk másokkal, a The Boston Globe pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a magunkkal eltöltött idő az egészséges szociális élet kulcsa!

Édesebb álom

Néhány kutatások szerint az együtt alvó párok sokkal több alvászavartól szenvednek, mint azok, akik egyedül alszanak (ezek lehetnek egyedülálló személyek, de akár párok is, akik a külön ágy mellett döntenek). Persze itt már fontosak az egyéni preferenciák: ha tökéletesen jól alszunk párunk mellett, nem érdemes változtatni, de azzal sincsen semmi baj, ha inkább saját ágyban hajtanánk álomra a fejünket.

PureWow

Fotó: Unsplash.com