Pozitív megerősítések a gyereknevelésben – Így kommunikálj jobban a gyerekeddel

2023. május 27.
Szülőként az egyik visszatérő kérdés és egyben dilemma, hogy vajon elég jók vagyunk-e ebben a szerepben? Mindannyiunk célja, hogy boldog és kiegyensúlyozott gyermeket neveljünk, de vajon mi kell ahhoz, hogy ezt a mindennapok taposómalmában meg is tudjuk valósítani? A pozitív megerősítésekkel való kommunikáció egyszerre segíti a szülőket és a gyerekeket a közös lelki és szellemi fejlődésben.
Pozitív megerősítések a gyereknevelésben - Így kommunikálj jobban a gyerekeddel

Zágoni Bettina perinatális szakember, édesanya az elmúlt években több különböző életszakaszhoz kapcsolódó megerősítő üzeneteket és képeket tartalmazó kártyacsomagot álmodott és valósított meg. Itthonról és külföldről is szinte naponta érkeznek hozzá édesanyáktól, pedagógusoktól és szülészeten dolgozó szakemberektől olyan visszajelzések, amelyek azt mutatják, ez a módszer nem csak a tervezőasztalnál, de a mindennapokban is működik. Bohár-Kovács Janka pszichológus, mese- és művészetterapeutával és az alkotóval beszélgettünk a témáról.

Pozitív megerősítések a gyereknevelésben - Így kommunikálj jobban a gyerekeddel

Mi az a pozitív megerősítés?

A pozitív megerősítés egy olyan kommunikációs üzenet, ami a gyerekkortól kezdődően beépül, és hat az énképre, a személyre, a képességeire. Erre támaszkodik belső hiedelemrendszerünk, ami felnőttként is navigál minket a világban. „A pozitív megerősítések ereje abban rejlik, hogy tényként jeleníti meg azt, amiben hinni szeretnénk és amit – valahol legbelül, szívünk legtisztább, még sértetlen pontján – magunk is tudunk. A pozitív megerősítés megajánl egy képet arról, milyen lehetek, mivé válhatok az életben, hogyan lehetek jelen egy hétköznapi vagy akár egy sorsfordító, kritikus pillanatban” – mondta a kártyák hatásmechnizmusáról Zágoni Bettina.

Miért és hogyan működik?

Bohár-Kovács Janka szerint egy mélyebb beszélgetéshez érdemes bevetni néha a verbalitáson túl más eszközöket is. A képek, művészeti alkotások amellett, hogy kiválóan segítenek a feszültség oldásában, alkalmazhatóak egészen kis kortól is. Gyermekként előbb gondolkodunk képekben, mint fogalmakban, mivel a vizuális emlékezetünk nem pusztán hamarabb alakul ki, mint a verbalitáshoz kötődő memória, de gazdagabb és sokrétűbb is. Nem véletlen, hogy sok mentálhigiéniás szakember képekkel dolgozik, mivel ez nagyban megkönnyíti a kommunikációt.Pozitív megerősítések a gyereknevelésben - Így kommunikálj jobban a gyerekeddel

Hogy néz ki a gyakorlatban? 

Az első lépés, hogy reális célokat tűzünk ki magunk elé és megkeressük az ezekhez vezető utat. Helyezzünk el jól látható helyeken olyan bátorító, támogató szavakat, mondatokat, amiket napjában többször is látunk. Ezek a gondolatok lehetnek napokig ugyanazok, vagy akár változtathatjuk éppen arra, amire aznap szükségünk van saját magunknak, vagy környezetünknek.

Hogyan maradjunk reálisan optimisták?

Ha már rutinszerűen beépítettük a pozitív megerősítéseket a mindennapokba, érdemes arra ügyelni, hogy ezeket jól és jókor használjuk – hívja fel figyelmünket a veszélyekre is Bohár-Kovács Janka, majd folytatta: „Ne vigyük túlzásba, hiszen a toxikus pozitivitás is káros lehet, főképp a felnőttek esetében. Reálisan optimistának lenni annyit tesz, hogy a gyerek elől az élet nehézségeit nem eltitkoljuk, hanem úgy tálaljuk, hogy a problémákat meg lehet oldani. Belsővé kell tenni a belülről mozgósítható pozitív gondolatokat.” 

Pozitív megerősítések a gyereknevelésben - Így kommunikálj jobban a gyerekeddel

Nem csak a gyerekeknek jó

Szülőként vágyunk rá, hogy jobban csináljuk, mint a saját szüleink. Olyan ez, mintha a gyermekvállalással kapnánk egy második esélyt. Zágoni Bettina hisz benne, hogy a cseperedők mellett elkezdjük megérteni és meglátni azokat a tapasztalatokat, élményeket, amik minket formáltak: „A gyermekünk iránt érzett szeretet közelebb visz önmagunk megértéséhez, szeretetéhez is. Ebben az időszakban lehetőségünk van az esetleges negatív tapasztalatok vagy akár hiányok felülírására, gyógyítására. A kártyára írt mondatok és képek segítenek a szülők és gyerekek kapcsolódásában: a gyerekeket kinyitják, a szülőket pedig elgondolkodtatják, aminek köszönhetően akár jobban ráláthatnak és megérthetik a saját gyerekkori érzelmeiket is.