Jelek, hogy a gyerek pszichopata

2023. június 12.
Szülőként kifejezetten ijesztő lehet kegyetlenkedésen kapni a saját gyerekünket. De mikor kezdjünk komolyabban is aggódni?
Jelek, hogy a gyerek pszichopata

Valószínűleg sok szülőben felmerült már időnként – még ha csak egy pillanatra is – a kérdés, hogy vajon nem jelent-e súlyos problémát, ha a gyereke az empátiának vagy a megbánásnak szinte alig mutatja jelét. A gyerekek időnként gonoszak és nemtörődömök tudnak lenni, ez teljesen természetes – de vajon mikor van ok valódi aggodalomra? 

Mit értünk pszichopátia alatt?

A hétköznapi szóhasználatban gyakran keverjük vagy tévesen használjuk a pszichopata, szociopata, valamint az antiszociális személyiségzavar kifejezéseket, ami már csak azért sem meglepő, mert ezek az állapotok valóban összefüggésben vagy éppen átfedésben állnak egymással. Aki antiszociális személyiségzavartól szenved, az hajlamos mások jogait figyelmen kívül hagyni, illetve megsérteni, valamint jellemző rá az impulzivitás, az ingerlékenység, az álnokság és a lelkiismeret-furdalás hiánya. Ezek a vonások mind megvannak a pszichopatákban is, ám ők egy tökéletes álarcot is képesek magukra húzni: ha arra van szükségük, elragadóak, bájosak tudnak lenni, miközben manipulatívak és érzelemmentesek. Gyakorlatilag minden pszichopata személy kimeríti az antiszociális személyiségzavar diagnózisát, viszont ez fordítva nem feltétlenül igaz, tehát az antiszociális személyiségzavarban szenvedők többsége nem pszichopata. És ott vannak még a szociopaták, akik nem képesek különféle érzelmi helyzetekbe beleélni vagy mások helyébe beleképzelni magukat. A pszichopatákhoz hasonlóan, ők is tudnak sima modorúak lenni, gyakran vonzó, spontán személyiségek.

A szakemberek szerint a szociopátia a környezeti hatások miatt alakul ki, például gyerekkori abúzus következtében. Ezzel szemben vizsgálatok azt mutatják, hogy a pszichopátia biológiai, genetikai alapú lehet.

Lehet egy gyerek pszichopata?

Az állapotot övező stigmatizáció miatt a pszichopátia szigorúan felnőttkori diagnózis, ez tehát azt jelenti, hogy hivatalosan a gyerekeket nem szokták pszichopatának nevezni. Még akkor sem, ha egyébként az érintettnél jól megfigyelhetők a fiatalkori figyelmeztető jelek – például, ha tendenciózusan megsérti a normákat és mások jogait, hajlamos a csalásra, a rongálásra, az erőszakra, az agresszióra, illetve a lopásra. Ezeknél a problémás fiataloknál pszichopátia helyett viselkedészavart szoktak megállapítani. A különféle viselkedészavarok nagy részét a gyerekek felnőttkorukra jó eséllyel kinövik – kivéve, ha a magatartási problémák egy speciális fajtájáról, az úgynevezett rideg-érzéketlen személyiségjegyekről van szó. Ebben az esetben nagy az esély rá, hogy a viselkedési problémák felnőve is megmaradnak.

Figyelmeztető jelek gyerekkorban

A Michigani Egyetem kutatói által 2016-ban végzett kutatás szerint a pszichopátia korai jelei már 2 éves korú gyermekeknél is megfigyelhetők. Már ebben a korban is eltérések mutatkoznak az empátia és a lelkiismeretesség terén. A tanulmányban 2 és 4 éves közötti gyerekeket vizsgáltak, akiknél az alábbi jelek utaltak rideg-érzéketlen személyiségre:

  • A gyerekek nem mutattak bűntudatot, miután rosszul viselkedtek.
  • A büntetés nem változtatta meg a viselkedésüket.
  • Önzők voltak és nem akartak osztozkodni.
  • Rendszeresen hazudtak.
  • Alattomosan viselkedtek és megpróbálták kijátszani a felnőtteket.

A kutatók 9 éves korukban újra megkeresték a vizsgálatban résztvevő gyerekeket. Felfedezték, hogy azok, akik kisgyermekként vagy óvodásként a legtöbb magatartási problémával küzdöttek, később nagyobb valószínűséggel mutattak pszichopátiával összefüggő viselkedési problémákat.

Egy pszichopátiában szenvedő gyerek hasonló vonásokat mutathat, mint egy pszichopátiában szenvedő felnőtt – gyakran bántalmaznak például állatokat szórakozás vagy izgalom céljából. A tizenéveseknél pedig az is előfordulhat, hogy szexuális kielégülés céljából bántalmaznak és ölnek meg állatokat.

Fotó: Getty Images Forrás: Very well family