5 meglepő fizikai jel, hogy egy pszichopatával van dolgod

2023. június 05.
A pszichopátiára utaló személyiségjegyek közé tartozik az antiszociális, illetve manipulatív viselkedés, a lelkiismeretlenség és az érzelemmentesség. Tanulmányok azonban azt is bebizonyították, hogy a pszichopátiának árulkodó fizikai tünetei is lehetnek.
ted-bundy-3:2

Nem ragad át rájuk az ásítás

A texasi Baylor Egyetem 2015-ben készített tanulmányában 135 diákot vizsgáltak meg az alapján, hogy mennyire jellemző rájuk a következő három tulajdonság: a machiavellista egocentrizmus (a kizárólag a saját igényeikre és szükségleteikre való koncentrálás), a hidegszívűség és lázadó nonkonformitás. A diákoknak olyan videókat is mutattak, amelyeken különböző arckifejezéseket, köztük ásító embereket is láttak. Mint köztudott, a legtöbb ember ásít, ha valakit a környezetében ásítani lát, ám a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy azok a diákok, akik magas pontszámot kaptak a hidegszívűségre, kevésbé voltak hajlamosak az ásításra.

Brian Rundle, a tanulmányban részt vevő PhD-hallgató a következőket mondta a The Timesnak: „A ragadós ásítás összefügg az empátiával, ami pedig köztudottan hiányzik a pszichopátiától szenvedőkből. Bár ez egy nagyon érdekes eredmény, nem jelenti feltétlenül, hogy valami baj lenne azzal, akire nem ragad át az ásítás.”

Korlátozott fejmozgások

Ezt a fizikai tünetet az Albuquerque-i Új-Mexikói Egyetem kutatócsoportja fedezte fel. A tudósok kifejlesztettek egy speciális algoritmust, amely elemzi a fejmozgásokat, és letesztelték 507 börtönben ülő elítélten. A vizsgálat során megállapították, hogy a „súlyos és az életük során tartósan antiszociális viselkedésű” elítélteknek merevebb és koncentráltabb volt a fejmozgásuk a beszélgetés során. Az eredmények azért is érdekesek, mert az eltúlzott nonverbális jelzések, úgymint a fejmozgások, a pislogás és a gesztikulálás összefüggésbe hozhatók a megtévesztéssel. A fejmozgatás hiánya a pszichopaták által alkalmazott szándékos taktika lehet, hogy ellensúlyozzák a potenciális nonverbális jeleket.

Főleg ételekről, pénzről és szexről beszélnek

A legtöbb ember szeret az ételekről beszélgetni, de a pszichopaták hajlamosak ezt túlzásba vinni. A Cornell Egyetem kutatói 14 bebörtönzött pszichopata férfi gyilkos történetét hasonlították össze 38 olyan elítélt gyilkoséval, akiknél nem diagnosztizáltak pszichopátiát. Az interjúk során a tudósok minden résztvevőt arra kértek, hogy részletesen beszéljen a bűncselekményéről. A tudósok meglepődve tapasztalták, hogy a pszichopaták kétszer olyan gyakran beszéltek három témáról: az ételről, a pénzről és a szexről, mint a nem pszichopaták.

Fokozott gesztikulálás

Sokan gesztikulálnak a kezükkel beszélgetés közben, ám a pszichopaták többütemű kézmozdulatokat – a kéz gyors, általában fel-le irányuló mozdulatait – használnak ilyenkor. Ezeket a mozdulatokat arra használják, hogy manipulálják a körülöttük lévő embereket: hangsúlyozzák a mondandójuk azon részét, amit el akarnak velünk hitetni, vagy megpróbáljanak valamit elhallgatni. A pszichopaták hajlamosabbak lehetnek a beszélgetés közbeni mozgolódásra is: gyakran a fejük vakargatásával vagy az ékszerük piszkálásával próbálják elterelni a figyelmet a mondandójukban fellelhető ellentmondásokról.

Szokatlan alvási szokások

Amikor a világ nagy része nyugovóra tér, a pszichopaták egyre aktívabbak lesznek. Ausztrál kutatók 2013-ban felfedezték, hogy a késő esti vagy hajnali órákig tartó fennmaradás közvetlen kapcsolatban áll az antiszociális viselkedéssel és az úgynevezett sötét triász személyiségjegyekkel. A sötét triász személyiségtípusba tartozik a pszichopátia (empátia hiánya és antiszociális viselkedés), a nárcizmus (énközpontúság) és a machiavellizmus (manipuláció és közömbösség, lelkiismeretlenség jellemzi).

Forrás: Daily Mail Fotó: Getty Images