Így vágj bele a Műanyagmentes Júliusba!

2023. július 01.
A nemzetközileg tartott Műanyagmentes Július résztvevői ebben a hónapban különösen odafigyelnek arra, hogy kerüljék az egyszer használatos műanyag termékeket. Most azoknak adunk olcsó és egyszerű tippeket, akik még csak bontogatják a szárnyukat a környezetvédelem terén.
Így vágj bele a Műanyagmentes Júliusba!

A legelszántabbak csomagolásmentes boltokban, vagy piacon intézik a bevásárlást, a saját többször használható edényükben kérik a felvágottat a szupermarket csemegepultjában és viszik a strandra a poharukat, tányérjukat, evőeszközüket, hogy ne termeljenek szemetet – és persze nem csak júliusban.

Ha viszont te is azok közé tartozol, akik most hallanak először a Műanyagmentes Júliusról, a Rakun Dobozközösség most ad pár tippet, amivel lépésről lépésre csökkentheted a háztartásodban keletkező szemét mennyiségét és hozzájárulhatsz Földünk élhetővé tételéhez.

A legegyszerűbb dolog a textil- vagy hálós szatyor, de nehogy elrohanj most a boltba venni egy ilyet több ezer forintért, inkább vegyél elő pár már használt nejlonzacskót a kamrából (biztosan hányódik valahol a lakásban néhány) és gyűrd be a táskádba, az is tökéletes lesz a péksüti/zöldség vásárláshoz és kisebb helyet is foglal el.

Így vágj bele a Műanyagmentes Júliusba!

Júliusban nézd meg az ÁNTSZ ólomtérképét, ha olyan helyen laksz, ahol határérték alatti a szennyezettség, akkor nyugodtan ihatod a csapvizet! Ha kezdetben ízetlen, tégy bele pár csepp citromlevet, vagy szerezz be egy szódagépet, a fröccshöz is jól fog jönni. Ha pedig mégis inkább az üdítőre/ásványvízre szavazol, akkor vedd nagy, másfél literes kiszerelésben és otthon öntsd szét kisebb palackokba, vagy egy menő kulacsba és vidd magaddal! 

Jégkrém vagy fagylalt párti vagy? Ha mindegy, akkor most júliusban válaszd a fagylaltot, hiszen annak a csomagolása ehető, szemben a jégkrémével. 

Te zuhanyoztál már szappannal? Mióta itthon is elérhetőek az olyan egzotikus összetevők, mint a kókuszolaj és a sheavaj, a szappanok nemhogy nem szárítják, hanem kifejezetten ápolják a bőrt. Júliusban próbálj ki egy ilyet, akármelyik drogériában vagy akár kézműves vásáron is kapható, így a tusfürdő flakonját is megspórolhatod a környezetnek, ráadásul tapasztalatunk szerint egy szappan még tovább is bírja, így anyagilag is megéri.

Ha pedig az ebédet nem a kantinban szoktátok megenni, hanem inkább felviszitek az irodába, akkor vidd magaddal saját többször használható dobozodat, hiszen miért fizetnél azért a műanyag dobozért, amit 20 perc múlva úgyis kidobsz. 

Ha mindezt higiénikusan szeretnéd tenni, akkor válaszd a Rakun cseredoboz rendszert, amit már majdnem minden budapesti kerületben és 15 másik városban is ki tudsz próbálni.

Forrás: Rakun, Fotó: Getty Images