ÖKO: megnyílt Buda első csomagolásmentes boltja

2018. november 27.
A Ne pazarolj! csomagolásmentes üzlet és kávézó még csak pár hete nyitotta meg kapuit, de már most nagy népszerűségnek örvend: elkötelezett természetvédők, a régi szatócsüzletek hangulatához szokott idős emberek és kezdő életmódváltók egyaránt elkezdték felfedezni maguknak a zöld üzletet. Magyar-Hikisch Ágival, az üzlet egyik megálmodójával beszélgettünk.

Mindig is szívügyed volt a zero waste életmód?
Élelmiszermérnöknek tanulva, már az egyetemi évek alatt figyeltem arra, milyen összetevőket tartalmaz egy élelmiszer és próbáltam az egészségeset választani. Mikor várandós lettem, tudatosabban kezdtem a természetes dolgok irányába indulni, popsikrémet készítettem természetes alapanyagokból, hogy születendő babám popsijára ne a kőolajszármazékkal teli krémeket kelljen kennem. Hanna születése után egyre többet jártam termelői piacokra, kerestem a hazai, szezonális termékeket.

És a vállalkozás?
Régóta szerettem volna valami saját vállalkozásba kezdeni, de nem igazán találtam meg, mi lenne az én utam. Aztán öcsém mutatott egy külföldi lányt az egyik közösségi oldalon, akinek zero waste lifestyle shop-ja van. Azt mondta nagyon el tudná képzelni, hogy én is egy ilyet nyitok itthon. Őszintén megvallva én akkor valahogy nem tudtam ezt elképzelni. Ekkoriban tanácsolta a férjem, hogy írjak blogot. Valahogy a blogírás ötlete sem tetszett, de megfogott a zero waste életmód és tovább gondolva arra jutottam, hogy szeretnék a családommal elindulni ezen az úton. És akkor már miért is ne írjak arról, hogy milyen gyerekkel, kutyával a városban műanyagmentesen élni. Ahhoz, hogy mindent beszerezzek, ráadásul műanyagmentesen (és azért pálmaolaj se legyen benne), amire a családnak szüksége van, több helyre kell elmenni. Innen indult a dolog.

Mikor született meg a csomagolásmentes Ne pazarolj! ötlete? Mennyi időbe telt kivitelezni?
Valamikor tavasszal született meg az ötlet, a nyár a beszállítók keresésével telt, és az üzlethelyiség megtalálása után a berendezéseket és az engedélyeket intéztük. Szóval körülbelül fél év volt a kivitelezés.

Mi volt a fő koncepció?
Szerettem volna egy olyan boltot, ahol mindent megkapsz egy helyen, csomagolásmentesen. Tudtam, hogy ezt egyedül nem tudom megvalósítani, így vetettem fel az ötletem Réka barátnőmnek, aki szintén babával volt otthon. Mindketten cserkészek vagyunk, a természet szeretete, és védelme közel áll hozzánk, így szinte gondolkodás nélkül benne volt a dologban.

Víziónk és missziónk, hogy a jövő generációjának egy élhető bolygót adjunk

Jelenleg milyen termékek alkotják a kínálatotokat?
Magyar beszállítóink vannak, amiből tudunk, bio, illetve vegyszermentes terméket szerzünk be. A mindent egy helyen koncepció jegyében kínálatunkban megtalálhatók:  szezonális termelői zöldségek-gyümölcsök, lisztek, fűszerek, tészták, gabonák, hüvelyesek, magok, aszalványok, édességek, sütik, müzlik, olajok, ecetek, tejtermékek kimérve, illetve szörpök, lekvárok és pékáru. Ezenkívül természetes növényi alapú tisztítószerek szintén kimérve és zero waste háztartási cikkek.

Terveztek bővítést?
Három hete se vagyunk nyitva, de már bővítettünk. Folyamatosan próbáljuk beszerezni azokat a termékeket, amiket a vásárlóink kérnek.

Honnan szerzitek be a termékeket? Milyen csomagolásban érkeznek hozzátok?
Beszállítóink magyarok, a csomagolás változó. Amit lehet papírzsákba, üvegekben hoznak, illetve vannak termékek, mint például az ecet és a tisztítószerek, amik bár műanyagban érkeznek, visszaveszik a göngyöleget és újratöltik nekünk.

Könnyű volt olyan termékeket találni a piacon, melyek beleillenek a boltotok szellemiségébe? Vagy ti magatok is készítitek őket?
Nem mi készítjük őket, erre nem is lenne kapacitásunk. Nem volt könnyű, mert sok feltételnek kell megfelelnie egy beszállítónak, de megéri, mert nagyon pozitívak a visszajelzések a vásárlók részéről.

Ha vásárolni szeretnénk, bármilyen tárolóba belerakhatjuk nálatok a tisztítószereket, élelmiszert?
Van lehetőség nálunk vásárolni vászonzsákokat, üvegeket, de a legjobb, ha a saját tárolóeszközeiddel érkezel hozzánk. A lényeg, hogy tiszták legyenek.

Ha egy „hagyományos” üzletben próbáljuk meg saját zsákba, edénybe stb. kérni a termékeket, gyakran azzal utasítják el a kérést, hogy nem adhatják ki hozott edényben. Ez valóban így van?
Ha jól tudom, ez így nem igaz. Kiadhatják a te edényedben, de ha a kintről érkező edény koszos és így beszennyezi a termékeit, akkor az már az ő felelőssége.

Ütközött bármiféle fogyasztóvédelmi szabályba az üzlet kialakítása?
Nem, a szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak, a higiéniai előírásokat mindenhol be kell tartani. Mi is csak egy bolt vagyunk a sok közül, csak kicsit különlegesebb.

A vásárlók kifejezetten zöld szemlélettel jönnek hozzátok, vagy vannak „újonc betévedők” is?
Sok a tudatos vásárlónk, aki már régóta így él, de persze vannak, ahogy Te hívod, „újoncok” is. Sőt, vannak nyugdíjasok is, akik visszatérnek ehhez a vásárlási formához, mert hát régen a szatócsboltok hasonlóan működtek, mint mi. Egyébként bolt kávézó is egyben, illetve a galérián van egy gyereksarok is a kávézó asztalai mellett. Itt szemléletformáló programokat, workshopokat tartunk, de volt már baba-mama klub alkalom is.

Budapest megérett már erre a koncepcióra? Éreztek változást zöld-fronton az elmúlt időkben?
Úgy érzem igen. Már mindenhol azt hallani, hogy a műanyag mennyire rossz, mennyi problémát okoz. Egyre többen kezdenek tudatosabban élni, tenni a környezetükért. Bár még csak pár hete nyitottunk, egyre több az érdeklődő, az új vásárló, akik szeretnének elindulni a zero waste felé vezető úton.

Fotók: Hikisch Gergely- Sztavi Photo