Felelősek vagyunk a túlélésért: számoljuk ki a szénlábnyomunkat és csökkentsük, amennyire csak lehet

2022. július 02.
A szénlábnyom kifejezés valószínűleg nem idegen fogalom számunkra, hiszen legalább annyiszor belefutunk, mint a fenntarthatóság, a műanyagmentesség és az élelmiszer-pazarlás szavakba. De valóban tudjuk, hogy mit jelent? Tisztában vagyunk azzal, hogyan áll össze a miénk és mit tehetünk azért, hogy még fenntarthatóbban éljünk? Most utánanéztünk!

Mi az a szénlábnyom?

A szénlábnyom, másnéven karbonlábnyom lényegében azt takarja, hogy mennyi üvegházhatást okozó (szén-dioxidot, dinitrogén-oxidot, metánt és más) gázokat bocsátunk ki a légkörbe mindennapi tevékenységeinkkel. Persze elsőre azt gondolhatjuk, hogy semennyit, hiszen nem vagyunk mi füstölgő gyárkémények, pedig a szomorú valóság az, hogy hétköznapi szokásaink által termelt mennyiség visszafordíthatatlan éghajlati károkat okoz.

Gondoljunk csak arra, hogyan utazunk, mennyi energiát használunk fel otthon és milyen ételeket eszünk. Még a repülőgéppel való utazással, a vízforraló használatával és a húsevéssel is üvegházhatású gázokat termelünk. Ez elég ijesztően hangzik, de egyszerű lépésekkel anélkül csökkenthetjük szénlábnyomunkat, hogy rontanánk az életminőségünkön. Első lépésként például számoljuk ki a saját karbonlábnyomunkat egy online kalkulátor segítségével!

felelosseg-tuleles-szenlabnyom-karbonlabnyom

Utazás

Ha sokat repülünk és vezetünk, akkor itt az ideje, hogy újraértékeljük közlekedési szokásainkat, ugyanis ez a káros CO2-kibocsátás első számú tényezője. Tömegközlekedéssel, sétával és biciklizéssel például sokat javíthatunk rajta. Ha muszáj repülőgéppel utaznunk, akkor sok légitársaságnál van már lehetőségünk pár eurós összegért cserébe csökkenteni a kibocsátásunkat – ha megtehetjük, éljünk vele.

Háztartási elektromos cikkek

Nyilvánvalónak tűnik, de lehet, hogy nem gondolunk rá annyit, mint kellene. Az általunk elhasznált elektromosságnak mind nagy szénlábnyoma van, így például a hajszárító hosszú ideig történő használatával is túl sok üvegházhatású gázt bocsátunk ki.

Mindennapi kenyerünk

A mértékletes húsevés fenntartható a bolygó szempontjából, de általában túl sokat fogyasztunk, ami nemcsak a szénlábnyomunk, hanem az egészségünk szempontjából sem kecsegtet túl sok jóval.

Támogassuk a törekvő cégeket

Érdemes körbenézni az interneten, ugyanis vannak olyan cégek, amelyek megújuló forrásokból szerzik be energiájukat – a velük kötött szerződéssel máris csökkenthetjük szénlábnyomunkat.

Használjunk zöld keresőt

Az Ecosia például fákat ültet, ha rajta keresztül szörfölünk az interneten.

Inkább kerékpározzunk

Gyalogoljunk, gördeszkázzunk, görkorizzunk, éljünk a tömegközlekedés lehetőségeivel a vezetés helyett, ha van rá lehetőségünk. Szánjunk egy kis időt az utunk megtervezésére, hogy egyetlen forduló alatt mindent megkapjunk, amire szükségünk van anélkül, hogy vissza kellene térnünk – így időt és pénzt takaríthatunk meg.

Vásároljunk helyit

Már pusztán azzal is erősen befolyásolhatjuk a szénkibocsátásunkat, ha helyi dolgokat vásárolunk, nem utolsósorban pedig etikus kiskereskedőket támogathatunk a pénzünkkel.

Fogyasszunk kevesebb húst

A hús és a tejtermékek karbonlábnyoma a legmagasabb az összes élelmiszertípus közül. A vegetáriánus vagy vegán étrend jó alternatíva lehet, ha nem is életvitelszerűen, legalább heti pár napon. A biohús beszerzése bizonyos mértékig segíthet, de a legideálisabb, ha csökkentjük a hús- és tejfogyasztásunkat. Ma már szerencsére szinte bármelyik boltban találhatunk olyan megfizethető árú alternatívát, ami megszólalásig hasonlít az eredeti termékekre.

Kapcsoljuk le a lámpákat

Ha nem is használjuk őket aktívan, készenléti állapotban is fogyasztják az áramot. Kapcsoljunk ki és húzzunk ki mindent a konnektorból, amire éppen nincs szükségünk. Így nemcsak a CO2-felhasználást csökkenthetjük, hanem pénzt is spórolunk.

Képezzük magunkat

Éljünk a technika adta lehetőségekkel: olvassunk könyveket, szörföljünk az interneten, edukáljuk magunkat a témában, ahogy csak tudjuk, hogy sokkal átgondoltabb döntéseket hozhassunk.

Ne pazaroljunk

A megtermelt élelmiszer körülbelül 30%-át nem fogyasztják el. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a kelleténél sokkal több földet használunk mezőgazdasági tevékenységre, hanem a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 8-10%-a is így keletkezik. Együk meg, ami a tányérunkra kerül és ügyeljünk arra, hogy a lejárati dátum előtt használjunk fel mindent. Ruhákból és a használati tárgyakból pedig csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van.

Ellensúlyozzuk a szén-dioxid-kibocsátást

Küzdjünk vállvetve a természet mellett: a fák és más növények ültetése az első lépés, amit tehetünk karbonlábnyomunk csökkentése érdekében.

Forrás: Marie Claire UK, Fotó: Unsplash

Olvass tovább!