Szakállas a párod? Csúnya fertőzés lehet a csókolózásból

2023. július 10.
A szakáll szexi, de egyáltalán nem veszélytelen: nemrégiben nagy port kavart TikTokon egy videó, amiben egy nő azt mesélte el, hogyan kapott csúnya fertőzést a szakállas párjával való csókolózás után.

Sokakat sokkolt az a TikTok-videó, amiben az egyik felhasználó megmutatta, milyen durva fertőzést kapott, miután csókolózott szakállas párjával. Kiderült, hogy a csúnya bőrirritációt a férfi szakállában megbújó baktériumok okozták, ez pedig nagyon is valódi, bár kevéssé ismert egészségügyi kockázat.

A bőrgyógyászok szerint a ludas ilyenkor általában a staphylococcus aureus (röviden csak staph) baktérium, ami a bőrön és az orrban található meg és képes bőr-bőr kontaktussal terjedni. A legtöbbször nem okoz semmiféle panaszt, rengeteg ember hordozza tünetmentesen. A gond akkor lehet, amikor a szakállas partnerrel való csókolózás közben a durva szőrszálak mikrosérüléseket okoznak a másik bőrén, ami lehetőséget ad a staphylococcusnak, hogy bejusson a szövetbe – ebből pedig fertőzés alakulhat ki. Ugyanígy fertőzést okozhat az is, ha mi magunk hordozzuk a baktériumot, ami a szakáll által okozott „bőrtrauma” hatására aktiválódik a szervezetünkben. 

A szakértők szerint egyébként a TikTok-videóban látott piros, irritált bőr mögött impetigo, közismertebb nevén ótvar áll, ami a staphylococcus-fertőzés gyakori szövődménye. A kezelés ilyenkor helyi vagy szájon át szedhető antibiotikumos készítményekkel történik és szerencsére jól gyógyul. 

Természetesen mindez ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden férfinak meg kellene szabadulnia a szexi szakállától, de érdemes lehet észben tartanunk ezt a kockázatot. Jó hír, hogy az így kialakuló fertőzés elég ritka, és több tényező – például a bőr mikrobiomja és az immunrendszerünk állapota is  –szerepet játszhat benne. A leghatékonyabb megelőzést az jelenti, ha a férfi rendszeresen alaposan tisztítja és ápolja a szakállát: így a baktériumok előfordulásának esélyét is csökkenti, ráadásul selymes, puha szakállával jóval kisebb valószínűséggel okoz hámsérüléseket a bőrön.

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images