Ezért nőnek ki kósza szőrszálak az álladon hirtelen

2023. június 29.
A kor előre haladtával egyre gyakrabban bukkannak fel meglepően hosszú és sötét színű kóbor szőrszálak a nők állán. Ilyenkor felmerül a kérdés: miért?! És mit tehetünk ezzel?
Ezért nőnek kósza szőrszálak az álladon hirtelen
  • Teljesen váratlanul jelennek meg egyik-napról a másikra hosszú szőrszálak a nők állán is, különösen a kor előre haladtával.
  • Mint oly sok mindenért, ezért is a hormonok felelősek.
  • Nem csak a klimax és menopauza környékén jelenhetnek meg a szőrszálak a nők állán, ám fiatalabb korban orvosi probléma állhat a háttérben.

Egyetlen nő sem örül neki, mikor az állán hosszú szőrszálak bukkannak fel. Sokszor úgy érezzük, egyik napról a másikra nőtt oda a fekete szőrpihe. Az endokrinológus és a bőrgyógyász mindent elmond a jelenségről, amit egy nőnek tudnia kell ezzel kapcsolatban.

A hormonok tehetnek az állon megjelenő szőrszálakról

Dr. Ana Kausel, a New York-i Mount Sinai Kórház endokrinológusa elmondta, hogy „amikor egy nőnek szőr jelenik meg olyan helyeken a testén, ahol általában férfiaknak szokott, hirzutizmusnak, fokozott szőrnövekedésnek nevezzük. A kor előre haladtával, ahogy közeledünk a menopauzához, a hormonháztartásunk megváltozik. Amikor ez bekövetkezik, ott is felbukkanhatnak szőrszálak, ahol korábban soha.”

„Minden nő szervezetében jelen van az ösztrogén (női nemi hormon) és tesztoszteron (férfi nemi hormon) egyaránt. A termékeny éveinkben az ösztrogén túlsúlya ellentételezi a tesztoszteron mellékhatásait – magyarázta Dr. Kausel. – Ahogy öregszünk, felborul a hormonegyensúly, mivel az ösztrogén szintje csökken a szervezetünkben. A tesztoszteron termelése viszont megmarad. A férfi nemi hormon mellékhatásaként pedig megjelenhetnek az állon a szőrszálak.”

Így hat a férfi nemi hormon a szőrnövekedésre

Dr. Michele Green bőrgyógyász magyarázta el, mi az összefüggés a férfi nemi hormonok és a szőrnövekedés között. „A szőrtüszőket a férfi nemi hormonok, köztük a tesztoszteron aktiválja. Emiatt lehet hosszabb, vastagabb és mélyebb gyökerű egy szőrszál. Ahogy egy nő szervezete elkezd kevesebb ösztrogént termelni, a tesztoszteron válik a domináns hormonná, úgy egyre nagyobb eséllyel jelennek meg szőrszálak az arcon is.”

Természetesen ez nem történik így mindenkinél. Hogy nálunk melyik forgatókönyv lép életbe, a genetikától függ. „A szőrtüszők mindenkinél mások. A férfi nemi hormonra való érzékenységük is egyéni – mondta a bőrgyógyász. – Ha valakinek a felmenőinél is megjelent a menopauza alatt az állon a szőr, nagy eséllyel nála is így történik.”

Az endokrinológus azt is hozzátette, hogy a kósza fekete szőrszálak megjelenése az állon időnként teljesen normális a klimax korába lépett nőknél. De ha nagyon sűrű szőr nő az állra, mindenképp orvoshoz kell fordulnunk, hogy vérképet és kismedencei ultrahangot csináltassunk. 

Mi a helyzet, ha fiatalabb nőknél jelennek meg szőrszálak az állon?

Természetesen nem csak a menopauza környékén jelenhetnek meg szőrszálak egy nő állán. „Termékeny korban lévő nőknél is előfordulhat szőrnövekedés az arc területén – mondta Dr. Kausel. – Ha ilyet tapasztalunk, mindenképp forduljunk orvoshoz. Ez egyértelműen arra utal, hogy magas a szervezetünkben a férfi nemi hormonok szintje. Ennek hátterében leggyakrabban PCOS (policisztás ovárium szindróma, a petefészkeken megjelenő ciszták) áll. Ritkábban a mellékvese problémája okozza.”

Mit tegyünk az állon megjelenő szőrszálakkal?

Otthoni megoldás lehet az állon megjelenő szőrszálak ellen a jó öreg csipesz

Otthoni megoldás lehet az állon megjelenő szőrszálak ellen a jó öreg csipesz

A nők a legritkább esetben örülnek a szakállnak, így szeretnénk megszabadulni tőle általában. „Szerencsére számos módon eltávolíthatjuk a nemkívánatos szőrszálakat az arcunkról” – mondta a bőrgyógyász.

  • A lézeres szőrtelenítés hatásos és tartós módszer az állon megjelenő szőrszálak ellen. „Ez a sötét színű szőrszálak eltüntetésében segíthet. A szürke vagy fehér szőrszálak esetében viszont nem működik, mert a lézer nem találja meg a szőrtüszőt, mivel az nem tartalmaz színanyagot” – magyarázta Dr. Green. 
  • Az elektrolízis szintén tartós eredményt jelent a szürke és fehér szőrszálak ellen is. Ez a szőrszál gyökerét roncsolja, megakadályozva a növekedését.
  • Hormonterápiával csökkenthető a férfi nemi hormon szintje, ez azonban csak abban az esetben lehet szükséges, ha fiatal korban jelennek meg a szőrszálak.
  • Otthoni megoldás lehet a szőrtelenítő krém, gyantázás és a jó öreg csipesz. 

A hosszú, sötét színű szőrszálak, amik egyszer csak felbukkannak az állunkon, roppant idegesítőek lehetnek. Ha klimaxolunk vagy a menopauza közelében járunk, aggódnunk azonban nem kell miattuk. Viszont bármilyen szokatlan tünet, sűrű szőrnövekedés esetén azonban célszerű bőrgyógyászhoz vagy nőgyógyászhoz, endokrinológushoz fordulnunk, hogy kizárjunk más, komolyabb problémákat, melyek a fokozott szőrnövekedést okozhatják.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash