Így lesz a párodnak olyan szakálla, amit te is imádni fogsz

2021. december 27.
A szakáll ápolása nem feltétlenül magától értetődő, szuperegyszerű tevékenység, de ha tudatosan és jól csináljuk, garantált a kellemes, ápolt arcszőrzet. A H'air szalon szépségblogjában ezen a héten Varga Laura ehhez ad nekünk praktikus tippeket.

Az utóbbi években a különböző arcszőrzetek és köztük elsősorban a szakáll viselése reneszánszát éli. Napjainkban a szakáll nem valami bozontos arcszőrzetet jelent, hanem az önkifejezés egyik módja, amivel viselője egyediséget, stílust sugároz. A szakáll segítségével a férfi teljesen megújulhat, kiemelheti előnyös, vagy éppen leplezheti előnytelen vonásait, a túl széles vagy a túl keskeny arc éppúgy korrigálható általa. Ugyanígy alakítható át az áll formája is, kaphat hangsúlyt a száj, vagy épp el is terelhető a figyelem róla.

A legfontosabb a szakáll ápoltsága

Legyen bármilyen stílusú, formájú, méretű is a szakáll, nagyon fontos, hogy ápolt legyen. Ennek esztétikai és higiéniai okai is vannak. A szakáll tisztasága, puhasága, a szálak kondíciója, a szakáll alatti arcbőr egészsége mind-mind biztosítható a megfelelő termékek használatával.

Napi szinten ajánlott mosni, hogy minden lehetséges szennyeződés, ami a nap folyamán megtapadt benne, eltávolításra kerüljön. Ha lehet, mindenképpen organikus, parfümmentes terméket válassz, ami nem tartalmaz felesleges és káros kémiai összetevőket, nem fogja terhelni az arcbőrt és a szőrszálakat. Fésüld át alaposan, körkörösen a szakállad lehetőleg minden nap. Ezzel serkented a vérkeringést, ami segít az arcszőrzet növekedésében. Emellett nagyon szépen el lehet távolítani vele az elhalt hámsejteket, elkerülve ezzel az esetleges korpásodást. A szakállkefe rendszeres használata segít abban is, hogy a szőrzetnek ne legyen lehetősége benőni és begyulladni. Erre a legalkalmasabb a vaddisznósörtéből készült változat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Laura Zita (@laurazita_hair) által megosztott bejegyzés

Használd a törölköződ!

Szárítsd meg a szakállad törölközővel, körülbelül 80%-ban szárazra. Próbáld kerülni a túlzott dörzsölést, mert a szőrszál így könnyebben megsérül. Annyi nedvességet hagyj a szakálladon, ami segít eloszlatni az olajat. Hogy ebből mennyire van szüksége a szakálladnak, teljesen egyénfüggő, de mindenképp úgy oszlasd el, hogy az arcbőrödre is jusson. Ha szakállbalzsamot is használsz, alkalmazd azután, miután vártál 5 percet, ez idő alatt az olaj beszívódik. Egyébként ezt sem érdemes kihagyni a napi rutinból, mivel szintén egy olyan termékről beszélünk, ami a szakállápolás egyik alapja.

Szárítás

Attól függően, hogyan nő a szakállad, érdemes természetes módon száradni hagyni. Szárításra és formázásra azonban bizonyos esetekben szükség van, ezért ha speciális fazont szeretnénk vagy a bokrosabb szakállat akarjuk simává varázsolni, akkor bizony rá kell segíteni. Mire eljutsz eddig a lépésig, a szakáll már 90%-ban száraz lesz. Állítsd a hajszárítót közepesen melegre, és a szakáll növekedési irányával megegyező irányba fújd levegővel. Fésűvel vagy kefével segítsd a formázást szintén a növekedés irányának megfelelően. Állítsd hidegre a hajszárítót, és állítsd be a szakállad a kívánt formára és stílusra. Végül használj szakállkefét a szakáll felületén a forma tökéletesítéséhez.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

Esti rutin – az egyik legfontosabb

Az esti rutint valószínűleg sok szakállas figyelmen kívül hagyja, pedig ez is kiemelten fontos része a mindennapi ápolásnak. Mégpedig a szakállvaj miatt, amit este ajánlott használni. Ezek általában sheavaj-alapúak, és úgy vannak kifejlesztve, hogy ne maradjon a szakállban, hanem teljesen beszívódjon.

A szakállvaj olyan termék, amit általában természetes vajak és olajok alkotnak. Könnyű tartást biztosít, nem olyan erős, mint a szakállbalzsam, hiszen nagyon kevés, de legtöbbször semennyi méhviaszt nem tartalmaz. Fő összetevője a shea vaj vagy mangóvaj, emellett még tartalmaz természetes olajokat is. A krémes anyag biztosítja a hajhagymák, a bőr és az arcszőrzet teljes fedését, ami segít hidratálni a bőrt és a szakállszőrzetet. Tehát a szakállvaj tökéletes az esti rutin beépítésébe és a szakállápolás egyik alapkelléke. Mindezeken felül érdemes a fodrászunk véleményét is kikérni, termékek és egyéb praktikák terén is hathatós segítség lehet.

Olvass tovább!