Ez a 3 legrosszabb bútorszín, amit sose válassz a lakásodba

2023. július 17.
Amikor el akarjuk adni a lakásunkat, jó benyomást akarunk tenni a lehetséges vásárlókra attól a pillanattól kezdve, hogy belépnek az ajtón. Mi az az elem, aminek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, és azt gondoljuk, úgysem érdekli a vevőket? A bútorok és szekrények színe.
Ezek a színek tiltólistásak a bútoroknál a lakberendezésben
  • Lehet, hogy mi imádjuk a türkiz öltözőszekrényt, amit a saját két kezünkkel festettünk le még a karantén alatt, de nem biztos, hogy más is így van ezzel.
  • Van néhány olyan szín, amit jobb, ha nem a bútorokon keresztül viszünk be otthonunk dekorációjába.
  • A piros például túl intenzív lehet és irritáló.

Amikor berendezzük a lakásunkat, valószínűleg nem azon jár az eszünk, hogy mit szól majd hozzá valaki, amikor a távoli jövőben el akarjuk adni. Ám nem ez az egyetlen oka annak, hogy a bútorválasztásnál néhány színt jobb elkerülni. 

Mutatjuk, a szakember szerint melyik színek azok, amiket inkább kerüljünk, amikor bútorokat veszünk otthonunkba. Sőt, azt is eláruljuk, miért.

Élénkpiros

Még ha eleinte tetszik is, a piros bútor vibrálását hamar megunhatjuk

Még ha eleinte tetszik is, a piros bútor vibrálását hamar megunhatjuk

Nagyon intenzív szín, ami lehet, hogy egy adott pillanatban úgy érezzük, pontosan kifejezi a személyiségünket. Ám még ha nem is akarjuk eladni az otthonunkat, akkor is hamar kiábrándulhatunk egy ilyen karakteres árnyalatú konyhabútorból.
Kiegészítőként nagyon jól mutat a piros (gondoljunk például a piros konyhai robotgépre egy fehér konyhaszekrény pultján), ám ha az egész bútor vörös, egy szép napsütéses napon akár bánthatja is a szemünket, míg éjszaka nyomasztó hatású.

Fekete bútorok

A fekete színű bútorok nyomasztóak lehetnek

A fekete színű bútorok nyomasztóak lehetnek

A sötét árnyalatok valóban meghitt hangulatot teremthetnek otthonunkban, ráadásul roppant népszerűek az utóbbi években. Ugyanakkor jó, ha tudjuk, hogy összenyomják a teret és nyomasztóvá tehetik a helyiséget. Az olyan sötét tónusok, mint a fekete, szénfekete, sötétszürke vagy eszpresszóbarna, szekrényben vagy bútorban inkább súlyos és nyomasztó, főleg ha más sötét színekkel vagy fehérrel kombináljuk. 

Pasztellszínek

A pasztell színű bútoroktól minden fakónak tűnhet egy helyiségben

A pasztellszínű bútoroktól minden fakónak tűnhet egy helyiségben

Azt gondolhatnánk, hogy a pasztellszínek kellően semlegesek ahhoz, hogy senkinek se legyen kifogása ellenük. Ugyanakkor ha halvány színű bútorokkal rendezünk be egy egész helyiséget, úgy tűnhet, minden kifakult és elvesztette a színét. Pont ellenkező hatást érünk el a lakásdekorációval, mint amit szeretnénk.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash