A kiberbiztonsági szakértő elárulja, mit ne tegyünk soha nyaralás előtt

2023. július 31.
Egy kiberbiztonsági szakértő elárulta, miért jelenthet veszélyt, ha nyaralás előtt a repülőtérről fotókat posztolunk.
A kiberbiztonsági szakértő elárulja, mit ne tegyünk soha nyaralás előtt

Indulás előtt sok utazó szereti lefényképezni a beszállókártyáját és kiposztolni azt a közösségi oldalára, hogy így mutassa meg ismerőseinek, hogy éppen nyaralni indul. Amir Tarighat, az Agency kiberbiztonsági cég vezérigazgatója szerint azonban a repjegyünk kiposztolása rengeteg veszélyt rejthet magában. 

A szakértő szerint ugyanis az utazási okmányon szereplő információkból a bűnözök kideríthetik a címünket, a telefonszámunkat és az e-mail címünket is. Tarighat az USA Today-nek elmondta, hogy az emberek tévesen azt hiszik, hogy a beszállókártyán szereplő korlátozott mennyiségű információ nem elegendő a csalók számára, ám ez nem így van. A bűnözök nagyon könnyen ki tudják deríteni a többi szükséges információt a nyilvános adatokból.

Ha pedig megszerezték például az e-mail címünket, felhasználhatják azt adathalász, spam e-mailek küldésére, és különféle átverésekkel megpróbálhatnak tőlünk pénzt kicsalni. 

De Amir Tarighat szerint nem csak a nyaralásos fotók posztolásánál kell észnél lenni – a szakértő szerint nagyon fontos, hogy általánosságban is megpróbáljuk minél biztonságosabbá tenni az internetezésünket. Megelőzés gyanánt fontos például, hogy ahol csak lehet (például az e-mail, vagy közösségi média fiókunknál) használjunk kétfaktoros hitelesítést, ez ugyanis megnehezíti a hackerek számára, hogy (potenciálisan) hozzáférjenek az adatainkhoz. Emellett hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy véletlenül se töltsünk fel személyes adatokat a közösségi média különböző formáira. „Soha ne tegyünk nyilvánosan közzé olyan dolgokat, mint az e-mail címünk, a személyes címünk, vagy a telefonszámunk.”

A szakértő tippjei az online biztonsághoz:

  • kétszintű hitelesítés engedélyezése
  • ellenőrizze a webhelyek SSL-tanúsítványát (Secure Sockets Layer)
  • ne mentsük el a kártyaadatainkat a vásárlási oldalakon
  • ne bízzunk meg idegenekben
  • hozzunk létre erős, egyedi jelszavakat

Forrás: Daily Mail Fotó: Getty Images