Váratlan úti cél: miért érdemes ezen a nyáron Szerbiába utaznod?

Váratlan úti cél: miért érdemes ezen a nyáron Szerbiába utaznod?

2023. június 16.
Noha valószínűleg neked sem Szerbia jut elsőre eszedbe, ha egy tökéletes nyári úti célon gondolkozol, az ország olyan történelmi, kulturális és természeti látnivalókat kínál, amelyekért legalább egyszer mindenkinek érdemes meglátogatni déli szomszédainkat.

Igaz, hogy tengerparttal nem büszkélkedhet, káprázatos természeti helyekben, történelmi városokban és kulturális örökségekben nagyon is bővelkedik az ország. A következőkben összegyűjtöttük azokat a leglátványosabb szerbiai úti célokat, amelyeket néhány órás autóúttal Magyarország bármely részéről megközelíthetünk.

Fruska Gora – hív a természet

Váratlan úti cél: miért érdemes ezen a nyáron Szerbiába utaznod?

A Fruska Gora nemcsak természeti kincseket kínál

A Fruska Gora, vagy magyarul Tarcal-hegység a Vajdaságban terül el, Szerbia északi részén. Az itt található nemzeti park bámulatosan zöld, buja erdejeit mindenképpen érdemes túrázás, kirándulás közben felfedezni. A turistákat kitáblázott útvonalak vezetik a nemzeti park leglátványosabb pontjaihoz. De a Fruska Gora nemcsak természeti kincseket kínál, kultúrtörténeti örökségekben is gazdag: a park területén 16 középkori kolostor maradt fenn épségben. Ha az összeset nincs is időnk felkeresni, a két legszebbet semmiképpen ne hagyjuk ki a túránkból: az 1752-ben épült Manastir Starót és az 1576-ban épített Novo Hopovot. Ez utóbbiban még különleges, helyi termesztésű borokat is vásárolhatunk. 

Ha megpihennél a közelben

A Fruska Gora Nemzeti Park területén található 4 csillagos Mövenpick Resort és Spa Fruske Terme hotelben tökéletes kikapcsolódás várhat ránk egy fárasztó, túrázással töltött nap után. A szálloda legnagyobb vonzereje a lenyűgöző, három szinten elterülő wellness és spa részlege: számos feltöltődési lehetőséget találhatunk itt, beleértve a termál- és élménymedencéket, szaunákat, illetve gőzfürdőket.

Váratlan úti cél: miért érdemes ezen a nyáron Szerbiába utaznod?

Mövenpick Fruske Terme Resort & Spa a Fruska Gora Nemzeti Park mellett

Novi Sad – a történelem életre kel

Váratlan úti cél: miért érdemes ezen a nyáron Szerbiába utaznod?

Novi Sad városa felülről a Péterváradi-erőd híres óratornyával

Szerbia második legnagyobb városa, Novi Sad, vagy ahogy mi ismerjük Újvidék, néhány kilométerre található a Fruska Gora hegységtől. Gazdag kulturális öröksége és barátságos atmoszférája miatt Nodi Sad egy igazi gyöngyszem a balkáni régióban. A város kihagyhatatlan látnivalója a Duna mentén fekvő és a város felé magasodó Péterváradi-erőd: az építmény egykor a Habsburg Birodalom legnagyobb katonai komplexuma volt, míg manapság a Balkán legnagyobb zenei-kulturális fesztiváljának, az EXIT-nek ad otthont minden év júliusában. Az erőd egyik leghíresebb látványossága egy óratorony, amelyet a helyiek csak fordított vagy részeges órának hívnak, nem véletlenül. A szerkezet mutatói fel vannak cserélve: az órákat a nagymutató, a perceket a kismutató mutatja. A legenda szerint a fordított beállításra azért volt szükség, hogy a Dunán hajózók könnyebben le tudják olvasni a pontos időt.

Váratlan úti cél: miért érdemes ezen a nyáron Szerbiába utaznod?

Novi Sad sétálóutcája a történelmi épületekkel

A Dunán ívelő három híd egyikén átkelve juthatunk el Novi Sad történelmi belvárosába. A belváros egyik legismertebb része a Dunavska utca, amelyben egymás után sorakoznak a hangulatos kávézók, üzletek, no meg az egyedi eklektikus, illetve szecessziós stílusban tervezett történelmi épületek. A sétálóutcáról kanyarodhatunk rá a város egyik központi helyszínére, a főtérre (Trg Slobode), amelynek legfőbb látványossága  a Zsolnay porcelánnal díszített tornyú Mária Neve neogótikus templom. A főtéren nyaranta rendszeresen rendeznek fesztiválokat, koncerteket és egyéb kulturális eseményeket, aminek köszönhetően mindig pezsgő a hangulat.

Váratlan úti cél: miért érdemes ezen a nyáron Szerbiába utaznod?

A Zsolnay porcelánnal díszített tornyú Mária Neve neogótikus templom

Sremski Karlovici – bor, mámor

Váratlan úti cél: miért érdemes ezen a nyáron Szerbiába utaznod?

Az itteni borászatokból származó italok annak idején még a tragikusan elsüllyedt Titanic hajó kínálatába is bekerültek.

Bár Sremski Karlovciról, magyarul Karlócáról annak idején mindannyian tanultunk a történelemórákon, ez a Novi Sadtól alig 10 kilométerre fekvő aprócska város nemcsak a történelmi múltja miatt lehet érdekes: Szerbia egyik leghíresebb borászati központja is itt található. A helyiek különösen büszkék rá, hogy az itteni borászatokból származó italok annak idején még a tragikusan elsüllyedt Titanic hajó kínálatába is bekerültek. A belváros egyik legdíszesebb és legkülönlegesebb épülete egy gimnázium, amely az egész ország legrégebbi ilyen intézménye: 1791-ben alapították kifejezetten fiú tanulók számára, és még ma is működik, de már koedukáltan.

Váratlan úti cél: miért érdemes ezen a nyáron Szerbiába utaznod?

A belváros egyik legdíszesebb és legkülönlegesebb épülete egy gimnázium

A város jelképe a főtéren található Négy Oroszlán Szökőkút, amelyhez természetesen egy legenda is társul: a helyiek szerint aki iszik a vizéből, az Sremski Karloviciben fogja megtalálni a szerelmet, és a városban fog letelepedni. A város központjában a gimnáziumon kívül több gyönyörű épület is található, egyik oldalon az ortodox papi szeminárium, a másikon a pátriárka palotája idézi fel azokat az időket, amikor Sremski Karlovici a szerb ortodox egyház székhelye volt. Egy rövid sétára a belvárostól, Sremski Karlovici szélén magasodó dombocska tetején áll az a kápolna, amely helyén 1699-ben megkötötték a karlócai békeszerződést. A béke értelmében a történelmi Magyarország felszabadult az török uralom alól. A békekötés helyének  a ferences rendiek egy ovális alaprajzú kápolnát építettek, megidézve ezzel azt a sátrat, amit a szerződés aláírásakor a törökök is használtak.

Váratlan úti cél: miért érdemes ezen a nyáron Szerbiába utaznod?

A város jelképe a főtéren található Négy Oroszlán Szökőkút

Fotó: Pawel Jakubowski, Pixabay, Getty Images, szerző sajátja, Mövenpick Fruske Terme Resort & Spa Fruska