Ebben nagyot tévednek magukkal kapcsolatban az extrovertáltak

2023. augusztus 26.
Egy friss kutatás rávilágított, hogy az extrovertáltak nem látják olyan jól a világot, mint az introvertáltak. Ráadásul saját magukat is sokkal rosszabbul ítélik meg.
Extrovertált ember népszerűség valóság
  • Az extrovertált embereket általában úgy jellemzik, mint akiknek lételemük a pezsgés, az emberi kapcsolatok és folyton történnie kell valaminek körülöttük.
  • Egy friss kutatás rámutatott, hogy ez csak a látszat, az extrovertáltak sokkal beszűkültebben látják a világot, mint azt eddig bárki – beleértve saját magukat is – gondolná.
  • Mivel az extrovertáltak folyton ugyanazokkal az emberekkel élnek társas életet, a világlátásuk és énképük eléggé beszűkült és téves lehet.

Az extrovertált embereket általában úgy jellemzik, mint akiknek lételemük a pezsgés, az emberi kapcsolatok és folyton történnie kell valaminek körülöttük. A friss kutatás szerint azonban pont ez a probléma gyökere.
Az extrovertáltak ugyanis általában ugyanazokkal az emberekkel veszik körbe magukat, így a világlátásuk, énképük beszűkült és téves lehet. A vizsgálat szerint az introvertáltak sokkal pontosabban ítélik meg a különböző helyzeteket.

A közösségi oldalak viszik tévútra az extrovertáltakat?

Barát paradoxonnak is nevezik azt, ami az extrovertáltakkal történik. Egy 2015-ös vizsgálatból az derült ki ugyanis, hogy annak hátterében, hogy az extrovertált emberek teljesen mást gondolnak magukról, mint ami a valóság, a barátaik állnak. 

Az extrovertált emberek hajlamosak a közösségi oldalakon és a valóságban is csak bizonyos emberekkel érintkezni, ez torzítja az énképüket és a valóságról alkotott képüket

Az extrovertált emberek hajlamosak a közösségi oldalakon és a valóságban is csak bizonyos emberekkel érintkezni, ez torzítja az énképüket és a valóságról alkotott képüket

Azt hiszik ugyanis, hogy több barátjuk van, mint amennyi a valóság. Ezt jól mutatják a közösségi oldalak is. Több száz ismerősük is lehet, de hánnyal tartják valójában a kapcsolatot? 

Ezzel szemben az introvertáltak, akik a társadalom nagyjából negyedét teszik ki, sokkal jobban értik a világot, nem áltatják magukat azzal, hogy őket mindenki szereti és mindenki a barátjuk. 

Nem mindenkire hat egyformán a barát paradoxon

A kutatók megjegyezték, hogy nem minden extrovertált embernél érezteti ugyanolyan erősen hatását a barát paradoxon. Ugyanakkor érdekes megfigyelés volt még a tanulmányban, hogy az extrovertáltak baráti körében túlsúlyban vannak az extrovertált emberek, és csak elvétve fordulnak elő introvertáltak. 

Forrás: Your Tango, fotó: Unsplash