10 (nem unalmas) kérdés, amit feltehetsz, hogy jobban megismerd a másikat

2022. október 23.
Van úgy, hogy találkozunk valakivel, akivel már az első pillanatban egymásra hangolódunk. Úgy érezzük, mintha egész életünkben legjobb barátok lettünk volna, és el sem tudjuk képzelni, hogy volt idő, amikor még nem ismertük egymást. Ezzel szemben vannak azok a kapcsolataink, amik kicsit több munkát igényelnek, és úgy érezzük, a szenvedés felér egy foghúzással, mire a másikról megtudunk valamit. Szerencsére vannak trükkök, amikkel bárkit könnyedén megnyithatunk.

Dr. Terri Orbuch, az 5 egyszerű lépés, hogy a házasságod jóból nagyszerű legyen című könyv szerzője azt mondja, ahhoz, hogy valakit jobban megismerjünk fontos, hogy „széles skálán tegyünk fel kérdéseket neki” – értsd: kérdezzünk nem túl személyes, de mégis fontos információkat egy ember családjáról, munkájáról vagy például arról, hogy szingli vagy házas.

Tamekis Williams, a Mission Dorothy Female Empowerment Services alapítója hozzáteszi azt is, hogy fontos, hogy nyitott végű kérdést tegyünk fel, ami lehetővé teszi a beszélgetőpartner bevonódását. Az olyan kérdéseket, melyek egy egyszerű igennel vagy nemmel lezárhatók, inkább kerüljük.

jobban-megismerni-masikat

Azonban, ha valakit igazán meg akarsz ismerni a felszín alatt, akkor mélyebbre kell ásnod. „A témák, amelyek az ember belső világát tárják fel – az álmait, a céljait, a gondolatait –, sokkal erősebb kapcsolatot tudnak kialakítani”– jegyzi meg Orbuch.

Williams azért hozzáteszi, hogy ez egy kétélű kés is lehet. Fontos, hogy ha először találkozunk valakivel, hívogatóak és barátságosak legyünk, ugyanakkor a kérdéseinkkel óvatosnak kell lennünk, nehogy a másik fél úgy érezze, hogy megsértjük a magánéletét. Érdemes távol maradnunk a túlságosan megosztó kérdésektől is.

Egy kis türelemmel és odafigyeléssel azonban seperc alatt közelebb kerülhetünk a megismerni kívánt személyhez.

Kezdetnek pedig itt van néhány ismerkedő kérdés, ami jó indítás lehet:

  1. Mivel töltöd legszívesebben a szabadnapodat?
  2. Mi a következő úti cél a bakancslistádon?
  3. Inkább extrovertált vagy introvertált személynek tartod magad?
  4. Hogyan iszod a kávédat?
  5. Mi lenne az első dolog, amit csinálnál, ha megnyernéd a lottót?
  6. Mi volt a legszebb ajándék az életedben?
  7. Mi volt az első munkád? Szeretted?
  8. Van jelentése a nevednek?
  9. Van beceneved, amit csak a hozzád közel állók tudnak?
  10. Hiszel a szerelemben első látásra?

Szerző: Földesi Zsófia, Forrás: Women’sHealth, Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?