Ezt tudnod kell, mielőtt telefont adsz a gyereked kezébe

2023. szeptember 09.
Egy friss európai uniós felmérés szerint aggasztó mértékben nőtt a gyerekek szexuális zaklatását ábrázoló tartalmak terjesztése és a grooming, azaz becserkészés mértéke az online térben. A Hintalovon Alapítvány tippjei segítenek a szülőknek, hogy a gyermekük kisebb eséllyel váljon áldozattá, amikor először lép egyedül az internetre.
Hintalovon Alapítvány gyerek online szexuális bántalmazás eurobarométer-felmérés
  • Tíz emberből hét tapasztalt már online szexuális bántalmazást 18 éves kora előtt.
  • Sokkoló tendencia rajzolódott ki a gyerekek online szexuális bántalmazásával kapcsolatban az Európai Bizottság friss Eurobarométer-felmérésének eredményeiből.
  • Magyarországon 12 éves kortól létesíthet valaki beleegyezéses szexuális kapcsolatot (ha a másik fél is kiskorú), ám a szexting 18 éves kor alatt tilos.

Megjelentek az Európai Bizottság Flash Eurobarométer felmérésének eredményei, melyek egyáltalán nem nyugtathatják meg a szülőket. Az Európai Unió 27 országában, több mint 26 ezer, 18 év feletti személy bevonásával készítették 2023 júniusa és júliusa között a reprezentatív kutatást.

Sokkoló tendencia rajzolódott ki az adatokból. A gyerekek szexuális zaklatását ábrázoló online anyagok terjesztése és a grooming (becserkészés) esetei riasztó mértékben nőttek. A WeProtect Global Alliance nemrégiben készült tanulmánya szerint tíz válaszadóból hét (68%) tapasztalt már online szexuális bántalmazást 18 éves kora előtt.

Nincs biztonságban a gyerek a neten

Az Európai Bizottság által közzétett adatok szerint a gyermekek online szexuális zaklatása sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk. Az Eurobarométer-felmérés eredményei szerint az európaiak túlnyomó többsége:

  • úgy véli, hogy a gyermekek egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve az interneten (92%)
  • úgy gondolják, hogy a gyerekek szexuális zaklatása az interneten nagyon/meglehetősen elterjedt probléma az országukban (73%),
  • a gyerekekkel szembeni visszaélések felderítésének képességét ugyanolyan fontosnak vagy fontosabbnak tartják, mint az online magánélethez való jogot (96%),
  • támogatják, hogy a szolgáltatók eszközöket használjanak a már ismert képek és videók (89%), az új képek és videók (85%) és a zaklatás (84%) automatikus felismerésére. Még akkor is, ha ezek az eszközök sérthetik a felhasználók magánéletét,
  • támogatják, hogy a szolgáltatók észleljék a gyerekek szexuális ábrázolását tartalmazó anyagokat és a groomingot az online üzenetekben (87%). Akkor is, ha a szolgáltatások végponttól végpontig terjedő titkosítást használnak (83%), ha egy adott platformon jelentős a gyermekek szexuális zaklatásának kockázata,
  • jóváhagyja a Bizottság jogalkotási javaslatát a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésére és leküzdésére (78%).

A népszerű chatprogramok nem védenek az online szexuális zaklatás ellen

A jelenlegi EU-s szabályok nem teszik kötelezővé a cégeknek, hogy olyan technológiákat használjanak, amelyek képesek kiszűrni a gyerekekről készült olyan felvételeket, amelyek szexuális bántalmazást jelentenek. Illetve azokat a képeket és videókat sem, amelyeket egyes felhasználók azért készítenek vagy szereznek meg, hogy szexuális visszaélést kövessenek el.

Sőt, egy EU-s rendelet életbe lépése miatt 2020 óta több program, például a Messenger, a WhatsApp és a Skype is leállította ezeket a folyamatokat. Pedig korábban az ilyen felvételeket szűrték, a küldő személyeket pedig beazonosították, hogy az elkövetőket jelenteni lehessen a hatóságoknak.

A népszerű chatprogramok nem védik a gyerekeket az online szexuális zaklatás ellen

A népszerű chatprogramok nem védik a gyerekeket az online szexuális zaklatás ellen

Hogy ez mekkora probléma, a Facebook példája is jól mutatja. 2021-ben a Facebook (ma már Meta) 10 hónapra kénytelen volt leállítani az ilyen felvételek felderítését és szűrését az EU-ban. Ez 58 százalékos csökkenést eredményezett a gyermekekkel való szexuális visszaéléssel kapcsolatos anyagok felderítésében és eltávolításában.

Összehangolt védelem a gyermekek online szexuális zaklatása ellen

Most azonban az EU élen járhat a gyerekeink számára biztonságosabb digitális forradalomban. 2023-ban egy olyan új uniós jogszabály előkészítése zajlik, amely biztosíthatja a gyerekek összehangolt védelmét a 27 uniós tagállamban, és példát mutathat a világ többi országa számára.

A felhasználók magánélethez való joga és a gyerekek erőszakkal szembeni védelemhez való joga nem zárja ki egymást, ezeknek együtt kell érvényesülniük. A javaslat nem általános jellegű nyomonkövetési kötelezettséget ír elő, hanem egyedi esetekben történő nyomon követésre vonatkozik. Emellett számos biztosítékot tartalmaz az összes alapvető jog tiszteletben tartására. A gyermekek szexuális zaklatása elleni küzdelem érdekében régóta alkalmazott technológiák kizárólag a gyermekekkel való szexuális visszaélés észlelésére szolgálnak. Ezáltal csak az erre utaló mintákat ismerik fel. 

A WhatsApp például, ami egy úgynevezett end-to-end titkosított szolgáltatás, már fejlett technológiát alkalmaz a rosszindulatú programok észlelésére anélkül, hogy befolyásolná a titkosítást. Ez ugyanúgy alkalmazható a gyerekek online szexuális zaklatásának felderítésére. A rendelet nem kéri a titkosítás feltörését. Csak arról rendelkezik, hogy amennyiben létezik olyan technológia, amely lehetővé teszi a gyermekekkel való szexuális visszaélés észlelését a magánélet megsértésének minimalizálása mellett, az ilyen technológia felhasználható legyen az ilyen szolgáltatásokban való észlelésre, amennyiben megfelel a rendelet által bevezetett biztosítékoknak.

Mit mond a magyar szabályozás? 

A hatályos szabályozás szerint a gyerekekről készült, pornográf felvételek azonnali eltávolítása kérhető. Ezt bárki megteheti – aki a felvételt meglátta, megtalálta a neten – az internethotline.hu oldalon. 18 éven aluli személyről ilyen felvételt készíteni, vagy ilyen felvételt birtokolni, azzal kereskedni bűncselekménynek számít. 

Az ilyen felvételt készítő gyerek (18 éven aluli), ha saját maga szerepel a fotón, videón, akkor nem büntethető, azonban az a fiatal, akinek elküldte a képet, már büntetőjogi felelősségre vonható, akár pusztán azért, mert telefonján tárolja azt. A 14. életévét betöltött partner beleegyezéses szexuális kapcsolat esetén is felelősségre vonható a szexting miatt. 

Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert míg a hatályos jogszabályok alapján a beleegyezéses szexuális kapcsolat alsó korhatára 12 év (azaz egy másik, 18 évesnél nem idősebb gyerekkel már 12 éves kortól szexelhet egy gyerek), egy 14 éves pedig már életkori korlátozás nélkül bárkivel szexelhet, addig a szexting nem megengedett ebben az életkorban.

Forrás: Hintalovon Alapítvány, fotó: Unsplash