8 hiba, amit a fiús szülők elkövetnek

2023. szeptember 30.
„Ugyan már! Ez katonadolog!” – csak egy azok közül a mondatok közül, amiket érdemes elfelejteni, ha fiút nevelünk. Melyek azok a régi nevelési módszerek a fiúkat illetően, amelyek ma már nem annyira hatásosak?
Fiú és apa

Egyikünk sem tökéletes, pont ezért értelmetlen ítélkeznünk egymás felett. Vannak azonban olyan régi nevelési módszerek a fiúkat illetően, amelyek talán ma már nem annyira hatásosak, éppen fordítva!

Ne várd el tőle, hogy érzelmileg kemény legyen

„A fiúk nem sírnak!” – ezt a mondatot érdemes elfelejteni. Amíg a kislányokat általában megölelik és vigasztalják, ha szomorúak, addig a fiúknak sokan ma is azt mondják: „Ugyan! Ez katonadolog!”

De a kisfiúknak és a kislányoknak egyaránt mély érzelmeik vannak, és semmiképpen nem visz előre, hogy megtiltjuk nekik, hogy megéljék azokat. Az is fontos, hogy ezeket az érzéseket képesek legyenek megkülönböztetni és kifejezni. Vezessük rá őket, hogy adott helyzetben mit éreznek: szomorúságot, frusztrációt, szégyent, büszkeséget, félelmet, zavart, szerelmet, vágyat, bátorságot vagy éppen bizonytalanságot.  Az érzelmek megkülönböztetésében a meséket is segítségül lehet hívni.

Ő is mondhat nemet!

A lányok és a fiúk nem különböznek abban, hogy mindketten lehetnek áldozatok. Christopher Anderson, a különböző traumákra szakosodott szakember szerint napjainkban minden hatodik fiú esik át szexuális erőszakon, zaklatáson, mielőtt betölti a 18-at. 

Éppen ezért fontos, hogy a fiúknak is megtanítsuk a különböző testrészek megfelelő neveit, ahogyan az is, hogy elmagyarázzuk nekik, mit jelent a beleegyezés, milyen határok vannak, és azt, hogy bármikor joguk van nemet mondani. 

Meg kell erősíteni benne azt, hogy bármikor beszélhet a szüleivel, nem kell félnie attól, hogy elmondja az igazat. 

Mindenben ő legyen az első?

A sport egészséges, kitartást tanít, jó erőnlétet biztosít. De nem kell kétségbe esni, ha a fiunk nem akar sportolni, vagy nem kell erőltetni, hogy ő legyen a legjobb. Legyünk rá büszkék akkor is, ha balettozni akar, ha matek szakkörre iratkozik be és akkor is, ha „csak” 17. lesz a futóversenyen. 

Feleség? Férj?

Röviden: legyünk nyitottak arra, hogy a fiunknak talán nem felesége lesz, hanem férje. Engedjük, hogy önmaga legyen, és merje vállalni azt előttünk is.

Mi a félelem?

Sokkal megnyugtatóbb számukra, ha azt mondjuk nekik: „Tudod, a fiúk is félnek olykor.”

Ki kell alakítanunk a fiunkkal egy olyan bizalmi kapcsolatot, amiben mer beszélni a félelmeiről. Ne éljen abban a tévképzetben, hogy bátor az, aki soha nem fél, vagy ideges. 

Következmények

A mi dolgunk, hogy már egészen kicsi korától megtanítsuk neki az együttérzést, az empátiát. Tudniuk kell, hogy a tetteik milyen érzéseket válthatnak ki a másikban, és hogy azoknak következményei vannak.

Azzal is tisztában kell lennie, hogy mit jelent a szexben a beleegyezés, vagyis az igenen kívül minden más nemet jelent.

Anya és fia

Bullying otthon

Azt egyáltalán nem akarjuk, hogy a lányunk, vagy a fiunk bullying céltáblája legyen a közösségben. De erre otthon is figyelni kell. Talán furcsának tűnhet, de sok családban még mindig normálisnak tartják, hogy a gyerekek előtt a pénisz méretén viccelődnek. Ugyanez érvényes az izmos testre is. Ezek szégyenkezést válthatnak ki a fiúkból, és testképzavarhoz vezetnek.

Szüksége van az ölelésre

A fiunk nem lehet elég idős az öleléshez. Lehet csecsemő, elérheti a „szörnyű“ kamaszkort, vagy lehet immár ő maga is apuka, egy erős ölelés mindig biztonságot jelent számukra. Lehet, hogy amikor pubertáskorba ér, ellök magától, ebben az időszakban érdemes megkérdeni, hogy „Megölelhetnek?”…

Fotó: Getty Images Forrás: Your Tango