4 trükk, hogy szülőként megússzuk a képernyő miatti hisztiket a nyáron

2023. július 04.
Nagyon csábító, hogy leültessük a gyerekeket a képernyő elő a nyári szünet üresjárataiban, hogy tudjunk egy kicsit dolgozni. A mesenézés és videójátékozás azonban nagyon gyorsan hatalmas hisztikhez vezet, amikor egy ponton nem engedjük tovább, hogy a képernyőt bámulják a gyerekek. Ezekkel a stratégiákkal megelőzhető, hogy nyár végére tévézombi gyerekeink legyenek.
4 antidopamin trükk, amikkel a szülők megúszhatják a képernyő miatti hisztiket a nyáron
  • A legtöbb szülőnek komoly küzdelmet jelent a nyári szünetben a képernyőidő és a gyorskaja fogyasztásának kordában tartása.
  • Egy friss tanulmány roppant szemléletesen elmagyarázza, hogyan lép működésbe a dopamin nevű hormon, amikor a gyerekeink a képernyő előtt ülnek.
  • Az antidopamin szülői stratégiák segíthetnek a képernyőfüggőség (és a hisztik) megelőzésében.

A tanévnek vége, ami azt jelenti, hogy megkezdődik a szülők 10 hetes zsonglőrködése a munkájuk és a gyerekeik szabadideje között. Ez egyben a képernyő és gyorsételekkel szembeni háború kiéleződésének ideje is, különösen amikor a szülők már annyira kimerültek, hogy minden olyan nyugodt percért hálásak, amikor Peppa malac vigyáz a gyerekeikre.

Megvan azonban az ára annak, amikor mi a munkánk végére érhetünk, mert a gyereket leköti a Roblox vagy a kedvenc rajzfilmje: hatalmas hisztik és elvonási tünetek, amikor azt mondjuk, itt az ideje kikapcsolni. 

Michaeleen Doucleff, az NPR kutatója dolgozta ki az úgynevezett antidopamin szülői stratégiákat. Ezek neurológusok és pszichológusok által kidolgozott, valóban tudományos alapokon nyugvó tanácsok. A cél az, hogy segítségükkel a szülők kevésbé addiktív tevékenységek felé tereljék gyermekeiket. 

Minden ember dopaminfüggő

A dopamin egy idegi ingerületátvivő molekula, ami az agysejtek között továbbítja az információkat. Összefüggésben van a kedélyünkkel, motivációnkkal, és a legfrissebb kutatások szerint a vágyainkkal is. „A dopamin miatt akarunk dolgokat” – mondta Anne-Noël Samaha, a Montreali Egyetem idegtudósa. 

Ingatag terep azonban a dopaminé. Ha eszünk egy csokit és ízlik, érezhetjük a dopaminlöketet, ami nagyon kellemes, ezért újra és újra át akarjuk élni. Ez amiatt van, mert a dopamin hatása átmeneti. Amikor megettük a csokit, ugrásszerűen megemelkedik a dopamin szintje, majd lezuhan. Ekkor kezdünk sóvárogni az újabb falat után. Így vezet függőség kialakulásához a dopamin.

Gyerekeknél a tévénézés, gyorséttermi ételek és a videójátékok is mind dopaminlöketet váltanak ki az agyukban. „Emiatt folyamatosan ezekre vágynak, hogy jól érezzék magukat – magyarázta Douceleff. – Ezek ellen a vágyak ellen harcolni igazi sziszifuszi küzdelem a szülőknek. Nem véletlenül.”

„Nem mi állunk szemben a gyermekünkkel, hanem mi és a túszul ejtett idegpályák állnak szemben egymással. A dopaminnal harcolunk. És ez nem egy kiegyenlített küzdelem” – mondta Emily Cherkin gyermekpszichológus. 

Ezek megszüntethetik a gyermek dopaminfüggőségét

Nagyon fontos első körben megértenünk, milyen mérgező hatása van az édességeknek és a képernyőnek a gyerekeinkre. Ezután készíthetünk tervet a határokkal.

Jelöljünk ki helyet a lakásban, ahol használhatjuk a telefont és tabletet, tanácsolja az antidopamin gyereknevelés a szülőknek

Jelöljünk ki helyet a lakásban, ahol használhatjuk a telefont és tabletet, tanácsolja az antidopamin gyereknevelés a szülőknek

  1. Várj 5-öt A dopamin utáni vágy egyre sürgetőbb. „Ha elvesszük a vágy tárgyát, majd várni kell kettő-öt percet, mielőtt újra visszakapná, a vágy általában elmúlik – mondta Kent Berridge, a Michigani Egyetem idegtudósa. – Ha a gyerekünk megevett egy csokis kekszet és többet akar, tegyük el a sütiket, hogy ne is lássa, ne is jusson eszébe, majd várjuk meg, míg véget ér a hiszti vagy a tiltakozás és letelik az idő. Ezután nézzük meg, még mindig kér-e.”
  2. Találjuk meg a gyerekünk kedvenc elfoglaltságait Mindenki máshogy reagál a dopaminra, más váltja ki nála a dopaminlöketet. Vannak olyan tevékenységek – játszani a szabadban egy barátjával vagy videóhíváson beszélgetni a nagymamával –, amik lehet, hogy elegendő dopamint váltanak ki a gyerekek agyában ahhoz, hogy boldogságot érezzenek, viszont nem vezet függő viselkedéshez. Jegyezzük fel jól, mik ezek és rendszeresen dobjuk is be a nap folyamán.
  3. Teremtsünk megfelelő mikrokörnyezetet „Nagyon fontosak azok a területek az otthonunkban, amik mentesek bármiféle függőséget okozó figyelemelterelő dologtól – mondta Dr. Anna Lembke, a Stanford Egyetem pszichiátere. – Szabjunk határt a telefonozásnak vagy tabletezésnek, csak a lakás egyetlen pontján lehessen használni ezeket, akkor is csak bizonyos ideig.
  4. Tereljük a függőséget okozó tevékenységeket hasznosabb formába Ne legyenek illúzióink, biztos, hogy nem tudjuk teljesen leszoktatni a képernyőről a gyerekeinket. De nem is ez a cél. Ma már nem lehet enélkül élni és nem is kell. Viszont az értelmetlen rajzfilmbámulás helyett például játékos nyelvtanuló applikációra válthatunk. Először valószínűleg ellenállásba ütközünk, mikor ilyen cserét javaslunk, és akár hetekig is tarthat, mire ez teljesen megszűnik, de ne adjuk fel!

Forrás: Insider, fotó: Getty Images