A vízvezeték-szerelő szerint ezzel tesszük tönkre a csöveket

2023. október 01.
Attól, hogy nem törődünk vele, csak rosszabb lesz a helyzet! Érdemes a szakértő tanácsait megfogadnunk inkább, hogy elkerüljük a dugulást.
dugulas-vizvezetek

Hajlamosak vagyunk hirtelen jött problémaként tekinteni a lefolyók eldugulására, azonban ez a legtöbb esetben egy lassú folyamat végeredménye. Ráadásul ha a legvégsőkig várunk, akkor a csövek akár szét is repedhetnek. 

Marty Brown vízvezeték szerelő elmondta, mik azok a rossz szokások, amik a lefolyócsövek „halálát” okozhatják. 

  • Még mindig szinte minden étterem, szórakozóhely, rendelő… női mosdójában megtalálható a figyelmeztető arról, hogy mit NEM szabad a lefolyóba dobni. Ezt pedig otthon is tartsd be! Se tampont, se babatörlőkendőt ne próbálj meg lehúzni. Csak WC-papírt.
  • Ne gondold, hogy a a hajszálak, vagy a borotválás utáni szőrszálak semmiségek. Idővel annyi halmozódhat fel, hogy teljesen eltömítik a lefolyót. A megoldás a hajmosás előtti alapos kifésülés, valamint a lefolyóra tehető extra szűrő. 
  • Nálunk is népszerű az úgynevezett „konyhamalac”, ami a mosogató alá beszerelve szétdarálja lefolyóba került ételmaradékot. Csakhogy a konyhamalac sem mindenevő! Bizonyos mennyiségnél több maradékot nem szabad leküldeni a „torkán”, de a csirkeszárny csontját se akarjuk beletuszkolni.  Csak könnyen összevágható étel- és gyümölcsmaradékokat dobjunk bele, azt is mértékkel!
  • A fogkrémmaradvány, a kihullott hajszál gyakori probléma a lefolyó kapacitását illetően. A legrosszabb, ha figyelmen kívül hagyjuk a jeleket. Például, ha egyre lassabban ereszti le a kád, vagy a zuhanyzó lefolyója a vizet, már érdemes szakembert hívni. A teljes eltömődés a csövek szétrepedéséhez is vezethet, ekkor pedig sokkal többe fog kerülni a szerviz.

Fotó: Getty Images

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés