A régi lakásdekorációs ötlettel olcsón újjávarázsolhatjuk a lakást

2023. július 16.
Ha nem akarunk sokat költeni a lakásdekorációra, viszont szeretnénk felfrissíteni kicsit otthonunkat, célszerű a falakkal kezdenünk. A kilencvenes években nagy divatja volt a kéttónusú falfestésnek, ami 2023-ban úgy tűnik, visszatér és szebb, mint valaha.
Kéttónusú falfestés lakásdekoráció
  • A kéttónusú falfestés már 30 évvel ezelőtt is nagy divat volt.
  • Idén megújulva tér vissza a lakberendezési trendek közé a fal több árnyalatúra festése, tapétázása.
  • Ha van némi maradék festékünk vagy egy tekercs tapétánk, akár egy hétvége alatt mi magunk is újjávarázsolhatjuk otthonunkat.

Végtelen példát lehetne hozni a csodás színkombinációkra, melyekkel megújíthatjuk otthonunkat. Egy-egy helyiség falainak kéttónusúra festése nem csak olcsó, de látványos megoldás is arra, hogy új színt vigyünk az életünkbe és lakásunkba. 

A legegyszerűbb persze, ha alapvetően fehérek a falak a helyiségeinkben. Ehhez bármilyen vibráló, élénk színt választhatunk második árnyalatként, akár neonrózsaszínt vagy türkizt is, mint a 2023-as nyár slágereit.

De mutatunk más példákat is arra, hogyan dekorálhatjuk otthonunkat akár tapéta segítségével is az 1990-es évek kéttónusú falainak divatját követve a 21. században.

A legegyszerűbb: félbeosztani a falat a két tónussal

Ahogy az Instagramra feltöltött fotón is látszik, a lakástulajdonos azt a módszert választotta, hogy egyszerűen a fal alját festette színesre, a tetejét meghagyta fehéren. Ez a kéttónusú falfestés leginkább olyan lakásokban mutat jól, ahol a belmagasság elég nagy. A szín ugyanis így kettévágja a fal magasságát és optikailag összenyomhatja a teret, főleg ha sötétebb tónust választunk.

Elmosott határok a fal két tónusa között

Nagyon látványos, ha elmossuk a határokat a fal két tónusa között

Nagyon látványos, ha elmossuk a határokat a fal két tónusa között

Az előző variáció továbbgondolása, amikor a szín és a fehér falfelület határát nem egy éles vonalban határozzuk meg, hanem elmossuk. Az izgalmas, spontán és látványos falfestés új irányt mutathat a lakásunk egész dekorációjában. 

Tapétával is működik a kéttónusú fal

A tapéta nagy előnye, hogy akár lehúzhatót is választhatunk, így bérelt lakásokban is gyorsan a saját képünkre formálhatjuk a lakásdekorációt. Remekül mutat olyan falakon a biofil enteriőrt erősítő minta, amik nem egyenesek. Például tetőtérben vagy kisebb falrészletek kiemelésére kifejezetten ajánlott ez a megoldás.

Csak egy vonal

Az óvatosabbak választhatják azt is, hogy csak egy másik színű csíkot festenek a falra

Az óvatosabbak választhatják azt is, hogy csak egy másik színű csíkot festenek a falra

Ha nem akarjuk bevállalni, hogy egy egész falat vagy körben az egész helyiséget kéttónusúra festünk, köztes megoldás lehet, ha a fehér falon egy másik színből vékonyabb vonalat festünk valamelyik irányba. Ha szeretnénk, hogy szabályos legyen és a széle is határon belül maradjon, használjunk stencilt a festéshez.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash, Getty Images