Eldugult a lefolyó? Így tisztíthatod meg vegyszerek nélkül!

2022. január 29.
Mindegy, hogy a konyhában vagy a fürdőszobában dugult el a lefolyó, mindegyik nagy fennforgást okozhat. Mutatjuk a környezetkímélő megoldásokat, amikre számíthatsz!

Jöjjenek a természetes lefolyótisztítók, amiket egyszerűen elkészíthetsz otthon, és a végeredményben sem fogsz csalódni. Házi módszerekkel próbálkozni azért is szerencsésebb, mert a pénztárcának is jót tesz, és ebben az esetben is igaz, hogy nemcsak az működik, ami sokba kerül. Ezek ráadásul a megelőzésben is segítenek, ami hatalmas előny, hiszen sokkal egyszerűbb, mint a már kialakult dugulással harcot vívni. Nemcsak a dugulás elhárításában számíthatsz rájuk, hanem a szagtalanításban is.

Eldugult a lefolyó? Így tisztíthatod meg vegyszerek nélkül!

Filléres lefolyótisztítók

Ha a dugulás nincs túl mélyen a lefolyóban és nem túl masszív, olyan természetes tisztítószereket is segítségül hívhatsz, amilyenek talán vannak is otthon, vagyis nem kell külön bevásárolnod az akcióhoz. Só és igazán sokoldalúan használható szódabikarbóna párosával igen eredményes lehetsz: tegyél 4 kanál nagy szemű sót és 4 kanál szódabikarbónát a lefolyóba, azután öntsd le egy edény forró vízzel. 

Jó szolgálatot tehet a forró víz magában is, ha nincs kéznél só és szódabikarbóna, ezt akkor érdemes több részletben a lefolyóba önteni és egy pumpával rásegíteni. 

Ha a fenti módszerek nem válnak be, vagy előre tudod, hogy ütősebb megoldásra van szükség, az ecetet is érdemes bevetni: melegíts fel egy edényben ½ liter ecetet, egy másikban pedig 1 liter vizet, amibe 5 evőkanál sót kevertél. Először a forró ecetet kell a lefolyóba önteni, majd jöhet a sós víz. Mikor mindent beleöntöttél, tegyél a lefolyóra egy poharat és 2-3 óráig hagyd rajta.

Eldugult a lefolyó? Így tisztíthatod meg vegyszerek nélkül!

Mit tehetsz a megelőzésért?

Miután sikerült elhárítani a dugulást, érdemes rendszeresen tenni a megelőzésért, amihez szintén nincs szükség semmilyen kemikáliára. Mosogatáshoz mindig tegyél szűrőbetétet a lefolyóra, és azt ürítsd rendszeresen. Meglátod, rengeteg olyan dolog fennakad majd rajta, ami korábban észrevétlenül lefolyt és szép lassan eltorlaszolta az utat. Ezek mellett ráadásul vízkő, a mosogatószerben lévő szappan és sok zsír is lerakódik a lefolyóban, így nem csoda, hogy megtörténik a baj.

Hogy elejét vedd a gondoknak, elég, ha 1-2 hetente vizet forralsz, abban elkeversz 5 evőkanál ecetet és a lefolyóba öntöd. Érdemes ilyenkor is pohárral lefedni pár órára a lefolyót, és csak később használatba venni, így a forró víz megtisztíthatja a csöveket, az ecet pedig teheti a dolgát hatásos természetes vízkőoldóként.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?