Kutyasétáltatástól egy kiadós zuhanyig: ezt teszik a pszichológusok, ha rossz napjuk van

2020. november 16.
Ki értene jobban a lélek rejtelmeihez, mint a pszichológusok? Most a szakemberek árulták el, mit tesznek ők, ha rossz napjuk van, hogyan javítanak a kedvükön és hangulatukon.

A tél sűrűjéhez közeledve egyre gyakrabban ébredünk rosszkedvűen, kedvetlenül. Mondhatjuk, hogy bal lábbal kelünk ki az ágyból. Ilyenkor nagy valószínűséggel nap közben sem lesz jobb a helyzet, veszekszünk a gyerekekkel, a párunkkal, elkésünk, és a munkához sincs túl nagy motivációnk. Mindannyiunknak van ilyen napja, még a pszichoterapeutáknak is.

rosszkedv-lehangolt-pszichologus-terapia

„Mindannyiunknak megvannak a hullámvölgyei. A különbség az, hogy mi azt tanultuk, hogyan birkózzunk meg a stresszel. Ami a jó napokon jobban működik, mint egy rossz napon” – mondta Anabel Basulto házaság- és családterapeuta. A szakemberek azonban elárulták, hogy ők milyen trükkökkel és módszerekkel birkóznak meg a levertséggel és kedvetlenséggel.

1. Kiadós zuhany az újraindításhoz.
„Amikor rossz napom van, semmihez sincs kedvem. Azonban ha csak fekszem tovább, és hagyom, hogy a gondolataim egyre mélyebbre süllyedjenek, a világ egyre rosszabbnak tűnik. Ilyenkor zuhanyozok egyet, ez olyan nekem, mintha megnyomnám az újraindítás gombot a videolejátszón. Általában vitalizál a zuhany, és ez az energia menti meg a napomat” – avatott be módszerébe Marisa Franco pszichológus. 

2. Beszélni valakivel a rosszkedvünkről.

„Megosztom valakivel, hogy érzem magam, és mitől van rossz kedvem. Ez lehet egy családtag vagy barát. Ha elmondhatom, mit érzek és mit gondolok, segít nekem, hogy jobban legyek. Ahelyett, hogy hordoznám magammal egyedül a rossz érzéseim súlyát, kiadom magamból, és megengedem, hogy valaki más segítsen legalább részben levenni rólam” – mondta Rebecca Leslie pszichológus. 

3. Kilépek a közösségi oldalakról.

„Amikor rossz napom van, a legutolsó dolog, amire szükségem van, még több negativitás. Így ilyenkor a lehető legtávolabb tartom magam a közösségi oldalaktól és a hírektől. Ezeken annyi negatív gondolat és szenzáció áramlik az ember felé, hogy semmi szükségem rájuk egy nehéz napon. Könnyen túltelítődünk ezekkel, és elveszítjük a kontrollt a gondolataink felett. Így egy rossz napon arra koncentrálok, amit tudok irányítani” – mutatott rá a közösségi oldalak rossz hatásaira Kurt Smith terapeuta.

Olvastad már?

4. Törődjünk magunkkal!

„Ilyenkor megengedek magamnak valami olyat, amitől máskor bűntudatom lenne. Például megnézek egy filmet, végigcsinálok egy pilatesórát, egy órát beszélgetek egy barátommal, vagy egyszerűen nem csinálok semmit. Nagyon fontos az újratöltődés mindenkinek. Ha úgy ébredünk, hogy rossz kedvünk van, intő jel, hogy szünetet kell tartanunk, és energiát gyűjteni” – mondta Anabel Basulto.

5. Kifelé a szabadba.

„Egy séta a szabadlevegőn megteszi a hatását a kedélyünkre. Hihetetlen, milyen gyorsan jobb kedvre derít még az őszi–téli napfény is és egy kis mozgás. Fontos mozzanata a kimozdulásnak az is, hogy megváltozik a háttér, a környezet, ami szintén jó hatással van a gondolatainkra és a kedvünkre” – javasolta még Rebecca Leslie.

6. Állítsuk meg a katasztrofizálást.

„Amikor rossz napom van, egyszerűen megpróbálom nem katasztrofizálni a helyzetet.

Csak azért, mert a reggel rosszul indult, nem jelenti azt, hogy az egész napnak annak kell lennie. Csak mert a mai nap rossz, nem rossz az egész életem.

Mindennél jobban segít nekem, ha ezt tudatosítom. Tudok figyelni az örömökre, és megtapasztalom, hogy valóban igaz ez a gondolatmenet. Miközben ezt végigfuttatom az agyamban, általában a kutyámat simogatom, aminek szintén köztudottan terápiás hatása van” – árulta el napi mantráját Franco.

7. Kutyát sétáltatok.

„Ez egy olyan házimunka, amit minden nap megcsinálok, bármilyen is legyen a hangulatom, hiszen muszáj. A különbség az, hogy amikor rossz napom van, ez a kötelesség képes javítani rajta. A háziállatok jó hatással vannak a kedélyállapotra, ahogy a szabadban töltött idő és séta is. Így ezen csak nyerhetünk. Elvégzünk egy kötelező feladatot, kizökkent a munkából, és segít átváltani arra, hogy magunkra figyeljünk. Ráadásul a kutyám is imádja” – mondta Smith.

8. Régi szövegeket olvasok, amik megmosolyogtatnak. 

„Van egy fotóalbum a telefonomon régi képernyőfotókkal. Ezek olyan üzenetek, amelyek jó érzéssel töltenek el. Amikor e-mailt kapok egy pácienstől vagy munkatárstól, ír egy barátom, az nagyon jó érzés nekem mindig. Ha különösen szívderítő az üzenet, készítek róla egy képernyőfotót, hogy elmentesem. ha rossz napom van, csak elolvasok egyet-kettőt ezek közül” – árulta el Leslie.

9. Meditáció és mindfulness.

„Minden reggel meditációval indítom a napot, ám ha különösen keményen alakultak az események, a nap végére is beiktatok egy gyakorlást. Terapeutaként sok fájdalmon megyünk keresztül a páciensekkel, és néha képtelenek vagyunk nem hazavinni ezeket. Nagyon fontos, hogy legyen erre egy rutinunk, ami segít letenni mások problémáit. Ha olyan embereket kísérünk, akik harcolnak a rákbetegséggel, öngyilkos gondolataik vannak, traumákat éltek át, képesnek kell lennünk átfordítani magunkban ezeket erővé” – ajánlotta Smith.

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash